New MMSA spank logo

Pentru cîtiva stiuleti: o poveste cu gust de urzici si de bici (For Some Corncobs: a Story With Taste of Nettles and Whip)

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 09 Jul 2007


Author's note: Many Romanian villages are conservative communities where traditions are very strong, i.e. customs, rituals, myths, religion, ethics, cooking, but also children's education and domestic CP. Many proverbs and phrases refer to CP. "Unde dã tata creste" (literally: "The body part stroked by Dad grows up") is a usual Romanian proverb meaning that a child beaten by his father grows up faster. For this reason, sometimes, the child's bottom is compared with a pound cake (cozonac, see the expression: "Vai de cozonacul tãu", meaning "Your bottom will endure soon a lot"). The bottom is dough that must be worked, heated and raised. For the rural family, to raise dough means painful or smarting thrashings for major or even insignificant mistakes.

There are no specific rural implements, the local implements are the tools coming to hand for general domestic use – i.e. the whip for cows and horses (pronounced bitch or bitchiushka), a big wooden club (tchiomag), a vine prop (arac), the wooden cudgel used to prepare the atole (melesteu), the long handle of some farming tools (scythe, spade, broom, axe, pitchfork etc), the fire shovel (farash), a section of the hose for watering the garden (furtun), a military duty wide leather belt (tchentura) or all kind of switches (nut or cherry trees, etc.). The wooden implements do not leave marks, but inflict injuries for bones. In a mountain village, for the first time, I saw a boy lashed with stinging nettles (urzitchi) on his bare legs and I understood that is not something unusual in the Romanian country side. The nettles inflict a smarting pain lasting for some days.

A boy may be punished by his father untill he marries and even after. Sometimes he is trashed in the garden or even in the dusty narrow streets of the village (ulitza) so all the neighbours assist to his punishment. Whips, switches and belts are usually used on the bare legs, on the bare buttocks, on the nude back or on the boy stark naked. Nobody objects because an old Romanian proverb says that Bãtaia e ruptã din Rai ("Thrashing comes from the Paradise").

The following story is a paradigm. Mishu's pain, the Romanian boy whipped naked by his father for taking some corncobs from his neighbor's garden and sent to sleep nude in the stable, without eating, may be true. The story was written in Romanian language. You can obtain a summary in a roughly English from the author. Just write him!

Alex din Iasi

* * *

Pentru cîtiva stiuleti (o poveste cu gust de bici si urzicã)

Zilele trecute, un prieten de-al meu din Deleni, îmi povestea ce-a pãtit bãiatul vecinului sãu de la tatã-su. Delenii e un sat de vreo trei sute de suflete cocotat pe o coamã de deal spre care un drum, plin de praf vara, serpuieste, urcînd anevoie vreo cîtiva kilometrii de la soseaua asfaltatã. Casele abia dacã se vãd dintre grãdini, doar turla bisericii dominã livezile de prun din jur. Iar dacã nu se aud tãlãngile vitelor, si nici clopotul cel mare al bisericii ortodoxe, atunci linistea stãpîneste deplin.

Pe bãiat îl chema Misu, avea cam 12 ani. Luase, ca toti copiii, cîtiva stiuleti din ograda lui nen'su Vasile. A fost vãzut acolo si Vasile a dat fuga la tatã-su sã se plîngã. Pe Misu l-au chemat repede acasã. Tatã-su, Paraschiv, si Nea Vasile îl asteptau în cerdac, beau o tuicã împreunã. Lui Nea Vasile îi mai trecuse supãrarea, era vesel, de la tuicã. Povestea vrute si nevrute... Despre cum era trimis de pãrinti cu vaca si uita sã vinã înapoi, iar ai lui îl cãutau pînã seara tîrziu cînd dãdeau peste el si atunci pe loc tatã-su rupea cîteva urzici si-l bãtea cu urzicile acelea peste picioarele goale. Îl usturau cîteva zile picioarele, rosii de bãsici. Alteori, tatã-su punea parul pe el sau coada de la furcã... îi înmuia oasele. Paraschiv, ãst timp, stãtea gînditor, mesteca tutun si mai bea o tuicã... Si doar repeta din cînd în cînd :

— Auzi colea, sã fure el stiuleti! Numa' sã vinã el, sã vadã ce pãteste...

— Las' vecine cã nu-i foc, e tînãr, i-o fi fost poftã de porumb copt, zicea Nea Vasile.

— Îi dau eu lui poftã... N-o s-o poatã duce !

— E copil, n-o sã faci acu' moarte de om pentru niste boabe, zice Nea Vasile.

— Nu-i omor, da' nici moale n-o sã-i fie, rãspunde Paraschiv.

Cînd Misu a intrat în curte, chemat acasã pe nepusã masã, i-a vãzut pe Nea Vasile si pe tatã-su pe cerdac si a priceput pe loc ce si cum s-a întîmplat. A presimtit cã nu-i va fi usor, cã Nea Vasile îl vãzuse rupînd pãpusoi si cã l-a spus alor lui. O sã ia o bãtaie sorã cu moartea, cãci cu tatã-su nu e de glumã. Ãsta e obieceiul în Deleni de cînd lumea si nimeni nu scapã de ciomag ori de nuiele. Cum nu prea are de ales, merge drept spre casã, îmbujorat la fatã, si se opreste lîngã cerdac. A fost o discutie scurtã, ca de la tatã la fiu. Lucrurile s-au limpezit imediat. Apoi, ca un tunet rãu prevestitor, se fãcu auzitã sentinta:

— Du-tu si adu biciul din grajd !

Misu simte cum i se taie picioarele... Sovãie... Dar stie cã nu poate face nimic. Tatã-su e de neclintit. Biciul stã în grajdul de vite si e împletit din curele subtiri de piele. Merge în grajd, îl ia din cui si il aduce lui tatã-su, pe cerdac. Paraschiv priveste o clipã la bici, îi încearcã mînerul scurt, curbîndu-l, asa cum face întotdeauna înainte de a urca în cãruta cu caii gata înhãmati ca sã aducã fînul de la cîmp sau lemnele din pãdure. Mai încovoaie o datã mînerul, apoi pipãie curelele din piele împletitã cu degetele, în lung, vrînd, parcã, sã se asigure cã biciul e trainic. În fine, îl ridicã în aer si loveste usurel scîndura cerdacului cu un pocnet sec. Un stol de vrãbii speriate îsi ia zborul din nucul din fata casei. Misu închide ochii si inima i se face cît un purice. Are si de ce – cãci imediat, aude porunca :

— Scoate hainele de pe tine !

N-are scãpare. Poartã o cãmasã lungã de in, pantaloni scurti si e cu picioarele goale, cum umblã toti bãietii din Deleni vara. Cu un gest mecanic, Misu îsi descheie cei doi nasturi de la gîtul cãmesii. Apucã de poale, trage cãmasa peste cap si rãmîne gol de la brîu în sus. O clipã priveste spre tatã-su, apoi la Nea Vasile. Si cum nu vede pe fetele lor nici o sansã de scãpare, deznoadã snurul de la pantaloni, si-i coboarã în vine si scoate pantalonii de pe el. Nu poartã chiloti, la tarã, vara, chilotii sînt mai curînd un lux. A rãmas gol puscã în fata lui tatã-su.

— Prinde-te cu mîinile de balustradã, mai apucã sã audã.

Misu se întoarce cu spatele, se apleacã putin si se prinde cu mîinile de o bîrnã orizontalã de la cerdac. Ce-a urmat? Tatã-su a ridicat biciul si a început sã tragã. Se aud mai întîi cîteva sfichiuri scurte prin aer, apoi loviturile de bici cad peste fese, pe copase, pe spate. Paraschiv trage ca într-un hot de cai. Misu urlã de parcã ar vedea moartea cu ochii. Cînd simte cã nu mai poate si nu mai poate, dã sã fugã. Paraschiv îl prinde imediat si îl trage cu forta înapoi spre cerdac. Cu o funie scurtã îi leagã bãiatului mînile de un stîlp, apucã iar biciul si o ia de la capãt. Curelele sfîsîie carnea, lasã urme sîngerii pe cur si pe pulpele picioarelor. Gugui, cîinele, se sperie si el si se ascunde iute în cuscã. Ploaie de lovituri de bici cad peste bietul Misu, pentru cei 3-4 stiuleti luati. Misu plînge în hohote, se roagã de tatã-su, îl implorã, se zbate, dar nu poate sã mai fugã... E gol puscã, priponit de un stîlp, e la mila lui tatã-su cu totul, poate sã-l si omoare. În fine, loviturile de bici par sã înceteze si tatã-su dezleagã funia cu care-l legase de mîini.

— Acu' o sã te duc la Militie, ai sã mergi asa dezbrãcat pe ulitã, sã stie tot satul cã eu n-am nevoie de hot la casa mea, zice Paraschiv. Si o sã te mîn eu cu biciul din spate dacã trebuie.

Misu începe iar rugãmintile, cade în genunchi pe cãrarea cu pietris mãrunt ce duce la poartã, si asa, în genunchi, de parcã ar face mãtãnii la bisericã, îi cere iertare lui Nenea Vasile si promite de zeci de ori cã n-o sã mai intre la el în ogradã cite zile o mai avea. Lui Paraschiv pare cã i se mai înmoaie inima.

— Sper cã o sã-ti bagi mintile-n cap. Bine, du-te acu', spalã-te la fîntînã. La noapte ai sã dormi gol în grajd. N-ai sã primesti nimic de mîncare, dar, dacã mai furi, sã stii cã te omor.

Misu e rupt de durere. Pe spate, pe fund si picioare i se vãd urmele proaspete de sînge de la bici. O sã doarmã în piela goalã în fîn, pe-o pãturã, printre vaci. Dar, cel putin, a scãpat de Militie sau de frecatul cu ardei iute pe buze si pe limbã. Tatã-su mai pune de-o tuicã. Nea Vasile ridicã paharul, priveste prin el, si zice :

— Vorba ceea: frica pãzeste bostãnãria. Las' bãi Paraschiv, cã si noi am încasat-o cînd eram ca ei. Pe mine taicã-miu, Dumnezeu sã-l ierte, mã bãtea cu urzici sau cu paru' la 20 de ani. Si bine fãcea !


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org