New MMSA spank logo

Cureaua nu mai e indeajuns (The Belt is not Enough)

by Micul David

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 28 Aug 2007


This story is about an eleven year old boy that gets the cane for the first time. His father is away from home for a while on a business travel and his mother is afraid she can't properly discipline the boy during her husband's absence. She goes to the new teacher in the village and asks for help on how to handle the boy. The new teacher recommends her to use a cane on the boy's bare buttocks instead of whipping him with the father's belt, as a cane is much more effective. Inspired from a true story in the Romanian country-side in the middle of the 1930s.

 

— Cureaua nu mai este îndeajuns de la o anumitã vîrstã, am auzit-o pe învãtãtoarea cea nouã spunîndu-i mamei în timp ce eu ascultam, pe furis, cu inima cît un purece, prin usa întredeschisã, ce se discuta în curtea casei. De cand intrã la scoala, scrie în manualele de pedagogie, copiii trebuie pedepsiti numai cu nuiaua, a continuat învãtãtoarea. Altfel nu merge. Deci, baiatul nu a mîncat niciodata bãtaie cu nuiaua?

Nu, nu simtisem niciodatã cum este sa mãnînci bãtaie cu nuiaua. Imi era clar cã pãrintii mei nu citiserã acele manuale de pedagogie de care pomenise învãtãtoarea, cãci acum aveam putin peste zece ani si nu fusesem niciodatã bãtut cu nuiaua. Cînd era acasã, si nu plecat prin tarã cu serviciul, tata mã pedepsea cu cureaua lui latã din piele. Acum însa, tata fusese avansat în grad si avea sã fie mai tot timpul plecat. Iar mama era ingrijoratã pentru mine.

— Nu, a rãspuns mama, niciodatã. Sotul meu e de pãrere cã David este destul de cuminte si cã bãtaia cu cureaua este suficientã.

Tata plecase din sat pentru doua luni în urmã cu o sãptãmînã. Pentru ca mama nu mã bãtuse niciodatã, m-am simtit deodatã liber sã fac tot ceea ce înainte stiam cã va atrage o bãtaie cu cureaua lui tata. În urmã cu doua seri fusesem la rîu cu alti doi bãieti din sat, desi încã imi erau proaspete în minte cele douazeci de lovituri de curea uda, facutã buclã, pe care le primisem de la tata exact în urma cu un an, pentru cã mã scãldasem la piciorul unui podet, unde apa era adîncã si cu vîrtejuri. Mama a aflat de noua mea baie în rîu si atunci si-a dat seama cã în lipsa lui tata va trebui cumva sã mã tinã în frîu.

— Dupã cum v-am spus, a adãugat imediat mama, sotul meu va fi plecat pentru perioade lungi de timp si tocmai din acest motiv am venit sã vã cer sfatul si ajutorul. Nu vreau ca sa-l scap pe David din mînã în timp ce sotul meu nu este acasã si m-am gandit sã vin la dumneavoastrã. Mai ales cã o sã-i fiti si învãtãtoare de la toamnã...

Eu tremuram ca varga, si asta nu numai pentru cã se vorbea de bãtaie cu nuiaua, ci pentru cã auzisem de ceva vreme de invatatorea cea nouã. Multi copii stiau cã venea din alt sat, aflat dincolo de munti. Si mai stiau cã este o învãtãtoare bãtrînã si foarte asprã.

— Fii fãrã grijã, spuse învãtãtoarea, la scoalã am eu grijã sã rup nuiaua pe ei, dar acasã este de datoria parintilor sã se ocupe de educatia copiilor. Dar de data asta am sã fac o exceptie. Am sã-l pedepsesc eu pe David pentru baia în rîu. Însã, te rog sã ai grijã sã nu mai fie atît de neascultãtor cînd o sã înceapã scoala în septembrie. Nu vreau sã-mi facã probleme. Asta înseamnã cã pînã în toamnã mã astept ca dumneata sã pui mîna pe nuia cînd o sa fie cazul.

— Sã fiti sigurã de asta, am auzit-o pe mama spunînd, în lipsa sotului o sã am grijã sã-l pedepsesc pe bãiat cum se cuvine.

— Foarte bine, dar uitã de curea, a repetat învãtãtoarea cea noua. Eu zic cã acum sa-l chemãm pe David si sã cãutam prin gradinã o nuia potrivitã pentru fapta lui...

Mi s-au tãiat picioarele si am început sã tremur. Stiam de la prietenii mei cã nuiaua lasã o usturime mult mai greu de suportat, o usturime ascutitã si intensã, ca o tãietura. Vãzusem si dungile pe care un alt bãiat le avea pe picioare dupã ce mîncase bãtaie cu nuiaua. Dungi clare, subtiri, vinete la margini. Nu doar pete rosii si difuze, ca de la curea.

Pînã cînd mama a intrat în casã ca sã mã aducã afarã, eu ajunsesem deja în camera mea. Mama m-a anuntat cã la noi este învãtãtoarea cea noua care îmi va da o lectie pentru baia din rîu:

— Nu uita cã dupã ce pleacã doamna rãmîi cu mine si o sã mãnînci jar dacã nu te porti frumos si dacã nu faci tot ce ti se spune. Credeai cã dacã a plecat taicã-tãu o sã poti face tot ce-ti trece prin cap? O sã am eu ac de cojocul tãu, m-a amenintat mama.

Am fost scos afara de mînã si prezentat învãtãtoarei. O doamnã în varstã, înaltã, îmbrãcatã sever si cu o privire cercetãtoare. Am simtit cum m-a mãsurat din cap pînã în picioare. Apoi s-a arãtat destul de ingrijoratã si a certat-o pe mama:

— Cam mare baiatul. Cum de nu ti-ai dat seama pînã acum cã are nevoie de o educatie mai severã? Dar o sa am eu grijã de asta la scoalã si sper cã, de azi înainte, si dumneata acasã. Sã sperãm cã îl vom mai putea îndrepta. David, stiai cã nu ai voie sã faci baie în rîu?

— Da, am rãspuns eu, lãsînd capul în pãmînt.

— Cum de stiai lucrul ãsta?

— Tata nu mã lasã sã fac baie în rîu.

— Ai mai fost pedepsit pentru asta?

— Da, am început eu sã tremur.

— Cum?

— Tata m-a bãtut dupã ce m-a prins la rîu.

— Si totusi, dupã ce tatal tãu a plecat te-ai dus si ai fãcut baie din nou. Este clar cã bãtaia cu cureaua nu a fost o lectie suficientã, i-a spus învãtãtoarea mamei. O sã fii pedepsit de acum înainte cu nuiaua, bãiete.

Am mers prin gradinã împreunã cu învãtãtoarea, urmati la micã distantã de mama. Doamna s-a uitat cu atentie la toti pomii si la toate tufisurile si pînã la urmã s-a oprit la o salcie piticã din marginea dreaptã a grãdinii.

— Pomisorul asta face niste nuiele perfecte. Drepte, subtiri si mlãdioase, i-a comunicat doamna mamei. La toamnã poate o sã mã lasi sã iau cîteva pentru scoalã. Dar acum te rog sã aduci un cutit.

Doamna a rupt cu îndemanare o nuia foarte lungã, dar pe care a tãiat-o apoi de la jumãtate. Partea cea mai groasã a pãstrat-o. Totusi mie mi s-a parut destul de subtire, poate putin mai groasã decat un creion. Apoi i-a explicat mamei:

— Cel mai bine este sã lasi o nuia într-o gãleata cu apã peste noapte si doar a doua zi sã-l pedepsesti pe bãiat. Asa nuiaua devine mult mai flexibilã si nu se poate rupe. Dar acum o sã facem o exceptie. Sunt convinsã ca si asa pedeapsa de astãzi o sã fie o lectie foarte asprã pentru David.

Mama ne-a condus în magazie, unde mîncasem si altã datã bãtaie de la tata. Învãtãtoarea a luat un scaun înalt pe care l-a pus în mijlocul încãperii si mi-a comandat scurt sã-mi dau pantalonii jos. Într-o mînã tinea nuiaua cea amenintãtoare.

Am ramas gol de la brîu în jos. Nu aveam nici mãcar sosete în picioare, pentru cã umblam descult vara. Doamna m-a prins de brat, imediat deasupra cotului si, fãrã nici o vorbã, m-a pus în genunchi lîngã scaun. Eram aproape paralizat de fricã, nu aveam putere sã scot nici un cuvînt sau sã mã împotrivesc. M-a aplecat peste scaun, mi-a luat mîinile si mi-a spus sã mã prind cu ele de picioarele din fatã ale scaunului si sã nu le dau drumul pînã la sfarsitul pedepsei:

— Nici eu si nici maica-ta nu o sã ne dãm înapoi sã te priponim de scaun dacã te misti si nu stai cuminte în timp ce primesti ceea ce meriti.

În timp ce rostea aceastã nouã amenintare, doamna mi-a tras tricoul peste cap. Am auzit un suierat în aer si apoi am simtit o usturime nemaiîntîlnitã peste fund. Si, la scurtã distantã, încã una si apoi încã una. Degetele mi s-au înclestat pe scaun si tot corpul mi s-a cutremurat. Dupa trei nuiele încasate plîngeam cu sughituri si mã agãtam de scaun de parcã de asta ar fi depins viata mea.

Îmi simteam pielea arzînd. A patra nuia mi-a tãiat respiratia si am tipat. Am simtit fiori prin burtã. Toti muschii mi s-au încordat. Îmi era dor de tata si de cureaua lui. Pe fatã imi curgeau siroaie de lacrimi.

Nuiaua scotea un suierat ascutit prin aer si apoi mã ardea peste fund. Doamna m-a mai croit cu sete de vreo cîteva ori. Apoi i-a spus mamei:

— Vãd cã bãiatul este destul de ascultãtor, nu s-a ridicat si nu a dat drumul la scaun. Nu mã asteptam. De acum înainte poti dumneata sã te ocupi de educatia lui. Cred cã pentru baia în rîu sunt suficiente vreo douãzeci de nuiele.

Mama mi-a poruncit cu o voce asprã sã rãmîn aplecat peste scaun si a iesit în curte cu doamna. Am auzit poarta scîrtîind si pe mama spunîndu-i doamnei cã e oricînd binevenitã sã ia nuiele de salcie pentru copiii de la scoalã. Doamna i-a multumit si a adãugat:

— Dacã nu stã cuminte pînã la sfîrsitul pedepsei, sã-l legi de scaun.

Apoi am auzit poarta închizîndu-se si pasii mamei din ce în ce mai aproape de intrarea în magazie...


Show all the stories by Micul David
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org