New MMSA spank logo

Gebrail
1 – Berberul cel tînar din Siwa

by Alex din iasi

Go to the contents page for this series.

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 13 Feb 2010


(Avertisment : Autorul tine sã mentioneze cã aceastã poveste este o purã fictiune care include si unele traditii ancestrale ce ar putea scandaliza societatea noastrã modernã. Trebuie sã fim însã de acord cã regulile dupã care se conduceau anticii erau cu totul altele decît cele de azi si cã eu nu le pot ocoli nicicum în relatarea mea. Încît, dacã o posibilã relatie sexualã între un tatã si fiul sãu ajuns la vîrsta adolescentei v-ar putea ofensa în vreun fel, vã rog sã nu cititi aceastã poveste.)

 

Moto :

Am douã inimi, una îsi are sãlasul aici.

A doua e într-o altã tarã captivã.

(O mie si una de nopti)

 

Cînd am pus piciorul pe tãrm, venind pe mare dinspre însorita insulã Kos, am simitit cã ametesc. Aromele acelea orientale erau cu totul noi pentru mine, se revãrsau valuri-valuri, mã copleseau. Micuta localitate din peninsula Bodrum, ce desparte Marea Egee de Mediterana, pãrea acel El Dorado pe care îl cãutasem îndelung pentru ca abia acum sã-l cuceresc. Mandarini, orhidee si lendri, palmieri si chiparosi îsi împreunau aromele cu izul sãrat al mãrii ce rãzbãtea din cosurile cu pesti si stridii si raci cu care trecãtorii erau îmbiati.

Casele albe albe, ascunse dupã gardurile verzi si înalte, cu cascade de flori rosii si albastre si violet, linistea întreruptã doar de chemarea muezinului, strãdutele înguste, cît abia sã treci, cãtãrate pe dealuri, si cetatea ioanitã ce domina de pe o stîncã dintre douã culmi prãvãilte abrupt, farul, minaretul zvîcnind spre cer, golful cu bãrci si gulete pãrînd orînduite dupã vreun firman rãmas din vremi de demult, totul era nou si excitant. Seara, toate luau foc, incendiate de cerul aprins de soarele la apus. În acel paradis urma sã-mi petrec douã sãptãmîni de vacantã, ultimele, pierdut printre turisti, singur, aici în Orient. Doar marea si eu.

Frumusetea romanticã si misterioasã a locului aveam s-o cunosc însã abia seara. Am tras la o vilã pe malul mãrii, împrejmuitã cu arbusti si palmieri, cu piscinã si cu un golf mic, bine ascuns – doar niste scãri înguste sãpate în piatrã coborau pînã la acel eden –, apoi am iesit sã trag o raitã prin jur.

Locul era luminat feeric, dar discret. Bistrouri intime, lipite unul de altul, buticuri cochete, florãrii cu plante necunoscute aduse de la cine stie ce depãrtãri, mirodenii puzderie, fructe nemaivãzute alãturi de rodii, curmale si fistic, suveniruri, acorduri de cümbüs, tînguiri de keman, vînzãtori de baclava si kebab, arome de narghilele, de halva si cafea, mãtãsuri din Indii, covoare de Buhara, tesãturi din Casmir. La fiece usã, negustorii te îmbie sã intri, sã vezi marfa cu ochii, s-o pipãi, s-o gusti, s-o mirosi. Erau toate natiile acolo : armeni, arabi din Maghreb, kurzi, uzbeci si evrei, si altii din Peru, China sau Pakistan, o lume în miniaturã într-un acelasi loc. Un Babel greu de imaginat.

În seara aceea aveam sã-l întîlnesc prima oarã pe Gebrail.

Mai întîi, mi-au atras atentia picioarele lui desãvîrsite. Purta pantaloni albi si scurti, foarte scurti, strînsi pe solduri, ce lãsau la vedere douã pulpe superbe, bronzate. Albul acela strãlucitor contrasta violent cu semi-întunericul din jur. Mi-am ridicat privirile sã admir si mai sus. Si am rãmas fulgerat.

Era tînãr, un shabb de o frumusete rarã, cu pãr negru, scurt si cîrliontat, o fatã smeadã, cu trãsãturi de copil, avea ochi negri, limpezi, strãlucitori si adînci. Purta un maiou decoltat cu bretele subtiri, ce-i lãsa dezgolite bratele, umerii, pieptul, mai tot era dezgolit. Un înger, cum îi spunea si numele, orice pictor si l-ar fi dorit de model. Sã fi avut vreo douãzeci de ani, nu mai mult. Stãtea la intrarea unei marochinãrii, se înclina în fata trecãtorilor si, cu un gest larg si elegant al mîinii, îi invita înãuntru.

Si tot timpul zîmbea. Avea un zîmbet discret, dar demn, fãrã a fi si trufas, candid, atît de plãcut încît niciodatã nu-l voi uita. Te cucerea pe loc.

Am trecut pe lîngã el, eram foarte aproape, puteam sã-l ating de-as fi vrut – n-am îndrãznit –, am fãcut cîtiva pasi si m-am oprit în fata vitrinei de alãturi. “Cevahir” scria pe ea, era magazinul unui bijutier. Nu m-am putut abtine, am întors capul sã privesc înapoi. A fost o eroare din partea mea. Tînãrul mã urmãrea si el din priviri.

Rusinat, am continuat sã cercetez o vreme podoabele acelea de aur din vitrinã, cu diamante, safire si topazuri, dar gîndul îmi zbura în cu totul altã parte, închipuirea mea o luase razna binisor. Apoi mi-am vãzut de drum. Am grãbit pasul si am intrat în cel dintîi restaurant. Am comandat börek cu kasar, menemen, cataif si aryan. Tînãrul tot nu-mi iesea din minte, mã chinuia, încît am cerut si un raki.

Noaptea am adormit tîrziu. Si cred cã l-am visat. Eram cu el si strãbãteam împreunã pajisti inundate cu flori rosii de mac. Am ajuns la un rîu limpede din a cãrui apã se adãpau cîtiva cai, un armãsar si trei iepe. Erau cai berberi. Armãsarul a nechezat. “Sayyid, asa mi-a zis, cel care bea din apa aceasta devine 'alim, un întelept. Îsi va afla fericirea curînd. Iar cel ce se spalã cu ea, va iubi si va fi iubit, va întîlni o mare iubire, hub kabir !” Am bãut amîndoi apã din rîu cu palmele fãcute cãus, cu gîndul sã ne si scãldãm. Dar apa era rece, iar noi atît de înfierbîntati, încît, curpins de frisoane, m-am trezit.

Era deja dimineatã, un miros de iasomie mã-nvãluia dinspre grãdinã. Era devreme. Am coborît în micul golf ascuns, aprope de vilã. La ora aceea era pustiu, iar întinderea mãrii pãrea nefiresc de albastrã. M-am dezbrãcat si am înotat în mare. Eram gol, eram deja fericit. Apa mãrii era rece, dar nu mai era rîul nostru din vis. Lipseau caii, armãsarul, lipsea Gebrail, si nici iubirea cea mare, al-hub al-kabir, nu se întrezãrea la orizont.

*****

Spre searã am iesit iarãsi. Am plecat hotãrît sã nu mã abat prin fata marochinãriei lui Gebrail. Dar asa cum, din instinct, ogarul strãbate cîmpia alergînd încolo si încoace pentru a prinde o urmã de vînat, la fel si pasii mei m-au purtat haihui pe strãzi, ca sã mã ducã, în cele din urmã, la locul stiut.

Nu mã va recunoaste, mi-am spus, doar sînt atîtia turisti ! Si am prins curaj, m-am apropiat. M-am înselat. Gebrail era acolo, la intrare, în pantaloni scurti si maiou, ademenindu-si clientii cu zîmbetu-i cunoscut. S-a înclinat respectuos si m-a invitat înãuntru, la el în magazin :

— Marhabbah ! Al'afw, bine venit, sayyid ! Vã rog, poftiti la mine dukkan, Gebrail roagã mult frumos, min fadlik, poftiti !

Am încercat sã refuz. A insistat.

— N-ati vrut intrat nici ieri la dukkan Gebrail. Aici, în Orient, refuz e ofensã. De ce sayyid vrut jigneascã pe mine ? Ce rãu eu fãcut ?

Si, din nou, sincer mirat, a zîmbit. Am sovãit doar o clipã, devorîndu-i ãst timp trupul din ochi, dar ochii lui limpezi m-au convins imediat, m-au vrãjit. I-am trecut pragul. Înãuntru, persista un miros pãtrunzãtor, dar plãcut, de piele, de vopsea si tanin. Zeci de serviete, geci, portofele, borsete, de cele mai diferite culori si mãrimi, erau etalate jur-împrejur.

— E pielea cea mai finã din lume, e de la fratii nostri din Fes. Nu gãsiti, sayyid, nici la Londra, nici la Paris. Priviti, min fadlik, atingeti vã rog. E o desfãtare, e minunat !

A intuit cã nu doream sã cumpãr, cã doar priveam. Pãrea trist. Încît a plusat :

— Luati o curea, sayyid, pe aceasta, uitati cît de frumoasã e ! E împletitã cu migalã din multe fîsii, e latã, pielea e moale, e suplã. Catarama e încrustatã cu jaduri verzi de Taraz, e o curea pentru seici. Luati, costã putin.

Si mi-a arãtat o curea, cu ambele mîini întinse spre mine, de parcã mi-ar fi prezentat pe o tavã de aur un talisman de mare pret. Mã privea atent, drept în ochi.

— Dar am curea, am multe curele acasã, i-am rãspuns.

— Sayyid, cureaua la tine nu face nici doi piastri. Luati asta ! Ascultati Gebrail. Gebrail azraru, e mai tînãr, dar Gebrail stie sayyid se va bucura. În viatã, cureaua slujeste la multe.

Si mi-a întins-o, zîmbind iar, de data asta mai misterios. A insistat. N-am putut sã-l refuz. Zîmbetul lui m-a intrigat. Eram singurul client, am plãtit cît a cerut, nu m-am tocmit.. Dar tot nu m-a lãsat sã plec.

— Serviti chay ? Onoare la Gebrail bea ceai cu sayyid !

M-a poftit într-o camerã alãturi. Era mai putin luminoasã, dar te îmbia sã intri, era rãcoroasã si decoratã cu mozaic, pe jos era un covor minunat si jur-împrejur, perne moi. M-a pofit sã mã asez turceste, a adus o tãvitã de argint cu douã pahare de ceai, cu frunze de mentã în el, apã proaspãtã si serbet. S-a asezat alãturi si din nou mi-a zîmbit.

Am vorbit mult, de una, de alta, abia spre final mi-a spus cu tristete în glas :

— Eu vãzut sayyid singur ca un cuc în cuib al sãu din desis. Si Gebrail aici singur ca un cuc în desis, tînjeste prieten mai mare al lui, tînjeste sadiq al-aquadim. Prieten e mai bun decît laptele dulce. Sayyid rajulu ajamilu, bãrbat foarte chipes si bun, de ce singur ? Gebrail si el singur, dai voie deschide al-qualba la tine la chay ? Gebrail la inima sa mult adunat.

Si mi-a povestit. Vorbea rar, într-o englezã deprinsã de curînd cred, îsi cãuta uneori cuvintele, alteori folosea cuvinte arabe, egiptene sau chiar berbere, pe care cu greu le descifram. M-am strãduit sã le astern pe hîrtie asa cum mi le-am amintit, cît si cum m-am priceput.

Împlinise de curînd douãzeci de ani. Familia lui venise din Siwa, o oazã din Egipt, aflatã la granita cu Libia, departe în desert. Siwa e oaza lui Amon, zeul fertil, genitorul din panteonul egiptean. Tatãl sãu e berber siwit. Avea livezi de curmali si mãslini, la poalele unui inselberg, capre, cãmile si asini. Mama cînta la imzhad, un fel de vioarã.

Pînã la vîrsta zece ani, bãietii berberi sînt lãsati în grija mamei, stau cu ea împreunã. Vara duceau cãmilele ce urmeazã sã nascã în oaze aflate departe de ceilalti, în pustiul Saharei. Dormeau în corturi sau sub cerul liber, mîncau turte si cuscus, beau lapte de cãmilã sau caprã, iar seara aprindeau focul, împleteau cosuri de sisal, teseau kilimuri colorate si dansau în ritmuri de t'bel si bendir. El cînta la ajouag, un flaut, acompaniat de tobe si tamburine, era un dans cînd lent, cînd nebun.

Apoi, dupã ce împlinesc zece ani, dupã datinã, bãietii trebuie sã asculte de tatii lor. Abi l-a învãtat care sînt cele sapte pãcate majore, cele saptezeci de kaba'ir. I-a spus ce are voie sã facã si ce nu pentru ca sã nu comitã sayyia or khatia si ce pedepse sînt pentru ele pe pãmînt. A învãtat cã trebuie sã fie pe plac celui de sus, temutului al-jabbar, si sã se poarte astfel încît sã-i fie si tatãlui pe plac. Dacã nu asculta de pãrinti, dacã sãvîrsea aqooq, era pedepsit.

La început a primit cîteva palme. A plîns. Taicã-su atunci l-a îmbrãtisat. I-a trecut repede durerea, a uitat. Si o vreme a fost tot asa.

Avea doisprezece ani cînd a luat prima bãtaie cu o cureaua. Îsi aminteste si acum, desi nu mai stie precis pentru ce aqooq a fost pedepsit cu atîta asprime. Purta jellabiya, ca orice bãiat. E un vestmînt lung, alb si subtire, sub el trupul e gol. Taicã-su l-a apucat de o mînã si l-a dus în curtea casei, trãiau într-un shali mare, construit din kersef, un amestec de sare, lut si nisip.

Era vara în plinã amiazã, soarele ardea cumplit. L-a pus sã se prosterneze, ca atunci cînd recita Subhana Rabbiy al-A'la, îngenunchiat, cu mîinile pe nisip si cu alya în sus, ridicat. Taicã-su a luat o curea, i-a dat poalele gellabyia peste cap si a început sã-i tragã cu ea la fundul gol. Ca în hotii de cãmile, i s-a pãrut lui Gebrail cã a tras, a fost la fundul lui un jihad. Dar vointa tatãlui e lege în Orient pentru copii, nu poti sã i te opui. A trebuit sã îndure totul, sã spunã dupã fiecare loviturã shukran, multumesc.

Avea curul vînãt ca o smochinã coaptã cînd a scãpat. A fugit înãuntru în shali, s-a ascuns într-un ungher si a plîns în hohote de durere. A venit taicã-su, l-a gãsit, l-a linistit din nou, l-a îmbrãtisat, mîngîindu-l pe crestet, i-a spus cã pedeapsa fusese asprã, dar a fost spre binele lui, pentru cînd va fi mare.

— Pentru ca sã dea fructe multe si dulci, curmalul trebuie udat la rãdãcini cînd e mic, asa i-a spus. Si i-a mai spus cã-l iubeste mult.

Era deja miezul noptii, încît povestea lui s-a oprit aici, Gebrail a tãcut. A zîmbit, pãrea rusinat de povestea lui, ne-am ridicat, m-a condus amabil în stradã, apoi a mai fãcut cîtiva pasi. Si mi-a spus la despãrtire, în loc de la revedere, poate ca un mare secret :

— Sayyid, în viatã, cureaua serveste la multe, credeam Gebrail. Curea zebrat alya la mine copil, bucile vãrgat, waja'' dat mult, dar pedeapsã curea fãcut din mine rajul, fãcut berber adevãrat. Cureaua la tize ''aryyi, la cur gol, mult bine adus. Sayyid cumpãrat azi curea fermecatã, cu jad, face din tine bãrbat !

Am mai schimbat cîteva salamalekuri, apoi m-a invitat sã trec si a doua zi pe la el, seara, sã bem iarãsi ceai. Ca o adevãratã Seherezadã, Gebrail mai avea multe de povestit noului sãu sadiq.

*****

N-am dormit nici în noaptea aceea linistit. În vis, stãruia Gebrail cu pulpele lui frumoase, cu pãrul scurt, cîrliontat, cu umerii si bratele goale, cu pieptul dezvelit.

— Cureaua fãcut din mine rajul, un bãrbat, îmi zice.

Mi-l închipuiam gol si bãtut. Trupul îi zvîcnea la fiece loviturã.

— Shukran, multumesc tatã, shukran baba, atîta spunea.

Apoi l-am visat cum zîmbea, cu zîmbetul lui minunat. “Ce pot sã fac ?, mã întreba. Curea la alya mult bine fãcut. Ca sã ajungi sã culegi mierea din faguri trebuie sã înduri multe întepãturi.”

M-am trezit si m-am masturbat pe întuneric, sãmînta a tîsnit din mine caldã ca dintr-un mic gheizer, în rafale scurte si dese. Era un suvoi alburiu abia contenit. Am aprins lumina, am luat cureaua în mîini, am privit-o lung. Era excitantã, încît din nou m-am masturbat – veti spune cã e un exces, nu-i chiar asa –, eram culcat pe jos, mã zvîrcoleam, dãdeam din picioare si mã tãvãleam pe gresia rece de pe podea. Am cules spermã în palme, am lins-o, am înghitit-o. N-o mai fãcusem pînã atunci. Am lins totul de pe podea. Eram fericit !

A doua zi, dis-de-dimineatã, am înotat în mare. Era rãcoare, era bine, am iesit gol la mal sã mã zvînt. În golf, eram doar eu, eu singur si nãlucile mele din cap. S-o fac ? m-am întrebat. N-am rezistat, am fãcut iar. Sperma s-a dus în nisip în cîteva clipe, a dispãrut. În doar cîteva clipe, cam cît dureazã si plãcerea din noi.

De undeva, o voce pãrea cã se tînguie întruna : al-zebi kabir wa-tawil wa-samik wa-qawi wa ilahu azimu wa-wahidu wa-ahadu, pula e mare si lungã si groasã si grea si e falnicul si singurul si unicul zeu. Închinã-i-te acum, asa zicea.

Am fãcut o gaurã adîncã în nisip, între douã movilite rotunde ca douã buci, si mi-am bãgat pula în ea. Stãteam culcat pe burtã, simteam cãldurã la coaie de la nisip, în timp ce curul meu privea spre soare, înfierbîntat si el. Nu stiu ce mi-a venit dintr-o datã : mi-am lipit ambele palme de nisip, mi-am bãgat degetele ca o ghearã în nisip, asa cum eram, alungit si cu pula vîrîtã în gaura aceea, si am început sã misc lent din buci si din solduri. Apoi mai repede, mai repede, mai repede, de parcã înotam. Prinsesem vitezã. Înnebunisem ? O fi, dacã ziceti asa. Eu cred cã nu, în dimineata aceea gîndeam altceva.

Cã am doar o pulã, cu coaie si-un cur si cã e singurul si unicul meu fetis. Zebi wa bayda wa tize ilahu wahidu wa-ahadu.

*****

Si a venit seara urmãtoare, cînd din nou am fost la Gebrail. M-a invitat în cãmeruta lui, a adus ceai de mentã, serbet. Purta aceiasi pantaloni albi foarte scurti, picioare si pulpe si umeri si bratele goale, pieptul aproape dezgolit. Un trup frumos, un bãiat din Orient cum vezi doar în vis. Ne-am cufundat în pernele moi.

— Tashaw afna, mã bucur sã te revãd, sayyid ! Pari obosit, mi-a spus zîmbind, cu o urmã de ironie complice în priviri. Nu prea te-ai odihnit, sayyid. Lasã necaz deoparte, necaz sluteste la inimã, doar bucuria face floare dintr-un boboc. Abi spus la Gebrail : dacã nu apuci luna din cer, e de ajuns apuci si o stea. De ce sayyid nu multumeste cu o stea ?

N-a asteptat rãspunsul, a prins din nou a povesti, de acolo de unde ieri s-a oprit.

Acolo, în Siwa, în oaza din desertul libian, se pãstreazã cultul lui Seth, cîndva demult zeu al desertului, fratele lui Osiris si unchi al lui Horus, zeul soim. E o traditie ascunsã ce a mers din tatã în fiu. Se spune cã Seth si Horus au împãrtit cîndva acelasi pat. A fost sodomie, a fost act politic, iubire, cine mai stie ? Sînt mii de ani de atunci. Niciunul n-a biruit mai mult decît celãlalt. Horus a supt din sãmînta lui Seth, apoi a fost însãmîntat. Se zice cã si invers, si Seth ar fi subt de la Horus si ar fi primit în mãruntaie nectar germinativ. Egiptul de Sus, tara lui Seth, si cel de Jos, a lui Hors, în cele din urmã si ele s-au contopit. Chiar si Nilul ar fi fost, de atunci, fertilizat.

Cultul avea sã aibã curînd noi adepti. Se spune cã kubtii, vechii copti de dinainte de Marcu, purtau la ceremoniile un scut pe care erau desenate douã pãsãri împerecheate, doi potîrnichi, doi masculi ce se iubeau. Asa cerea ritualul, pentru orice tînãr ce se voia initiat – sã afle mai întîi marea iubire împreunã cu un alt bãiat. Iar dupã ce Alexandru cel Mare a eliberat Egiptul, salvîndul de la pieire si redîndu-I la gloria de altãdat, el a venit mai întîi la Siwa. Aici s-a numit el pe sine “fiu al lui Amon Ra” si urmas al traditiei lui Seth. La scurt timp dupã aceea l-a întîlnit pe Bagoas ce avea sã-i fie eroremos, fiu si iubit.

Tatãl lui Gebrail a aflat toate aceste mistere de la tatã sãu, de la ababa. Dorinti nestãvilite, practici fecunde, mituri falice, solare, toate ferite de ochii si urechile celor neinitiati. Bãrbatul a fost înzestrat cu organ procreativ pentru iubire, zic cei bãtrîni, ca sã îndeplineascã porunca de sus. Totul trebuie fãcut din prea plinul iubirii, din devotiune, cu hub kabir, absolut tot, iar traditia trebuie pãstratã, e istilah, si transmisã din tatã în fiu.

Încît, cînd semnele pubertãtii sale au devenit deja evidente, pe cînd avea vreo cinsperezece ani, dupã ce îi fãcea curul zebrã atunci cînd gresea, dupã ce-l bãtea, Gebrail n-a mai fost strîns de tatãl sãu cu drag la piept, ci a început sã fie initiat cu si mai mult drag în tainele acelea deprinse de la strãbuni. A aflat cã marea iubire e deopotrivã curea si zebi, e viatã si dragoste adevãratã si ofrandã netãrmuritã pentru Seth, zeul cel venerat. Cureaua e doar instrumentul pedepsei, e 'ukuba prin care cel ce pedepseste produce durere în cel vinovat. E al-hijazu ce loveste curul gol, al-alya ''aryyi.

Dar pedeapsa trebuie însotitã neapãrat de al-hub al-kabir, de iubire pentru cel pedepsit. Doar astfel devine cureaua o curea fermecatã, hijaz sihr. Altminteri, e ca ulciorul din lut nears, nu poti turna în el nimic, nu-i de nici un folos. E un nimic, e zob min dajaja.

De aceea, dupã ce-l pedepsea, tatãl sãu lãsa cureaua deoparte, se punea, ca si el, în genunchi, în spatele lui, scotea zebi drept ca un chiparos si cu el îsi biciuia fiul peste bucile goale deja zebrate de curea. Îi freca drãgãstos anusul apoi si îi înfingea zebih cu mult drag drept în ist. Urmau miscãri de cãmilã fugãritã nebun prin desert. Al-tize lua foc, al-zebi crestea în Gebrail ca puiul de sarpe, tot mai lung, tot mai gros. Devenea khashab, un bustean. Îi ajungea în mãruntaie, se zbãtea ca antilopa în lat, dînd sã scape pe sus.

— Te-am pedepsit, ibni, pentru cã meriti, pentru cã ai comis aqooq. Am pedepsit carnea si fesele tale, ai alya zebrat, abu dat durere. Dar din mare iubire pentru tine a fost, ca sã te scap de pãcat, îi repeta taicã-su necontenit. Din iubire, trebuie sã te si fut. Doar asa dragostea mea pentru tine va fi deplinã, va fi al-hub al-kabir. Tine minte, asa ne-a învãtat Seth si Horus, rivalul si fratele lui de pat : a iubi înseamnã deopotrivã a primi pedeapsã, dar si bada'a, adicã sã te futi. Seth l-a pedepsit pe Horus, apoi l-a iubit.

Gebrail misca din fund, lãsîndu-se pãtruns de zebi adînc, tot mai adînc. Traditia si credinta îl obligau sã îndeplineascã supus tot ce tatãl sãu îi poruncea: Fiul trebuie sã-i facã mereu tatãlui pe plac. Si trebuie sã-i multumeascã la urmã, dupã ce totul s-a consumat :

— Shukran ! Shukran jazilan aba ! Fiul tãu multumeste frumos pentru cã l-ai pedepsit cu hub kabir. Shukran cã mi-ai dat curea si mi-ai dat zebi 'ala alya.

Cînd a început prigoana, cînd adeptii cultului au fost acuzati cã rãspîndesc dezodine pe pãmînt si cã sînt fii ai lui Shaitan, au mers la oracol, la Amon Ra, i-au cerut sfat. Fugiti, dar pãstrati-vã credinta nestrãmutatã si obiceiurile voastre ori ce-ar fi, si duceti-le si la urmasi, li s-a spus. Au trebuit sã pãrãseascã oaza în grabã si sã fugã din Egipt. A rãmas Seth cu sceptrul lui cîndva semet, dar era doar o umbrã, un hoinar singuratic de nimeni vãzut, stãpîn peste morti si peste dunele din desert. În oazã nu mai avea adepti.

Chiar si asa, fugarii tot si-au venerat zeul lor, dupã traditie, dupã ce le-a spus Amon Ra. Ai lui au ajuns aici, departe, pe malul turcesc al Mediteranei, unde, slavã Domnului !, curul si zebul mai au încã pret.

Gebrail m-a rugat de cîteva ori sã-l iert pentru tot ce, fãrã voie, a pãrut indecent. Mi-a multumit cã-i sînt oaspete, cã un shayyid chipes ca mine a acceptat sã-si petreacã timpul cu el, un shabb berber, un siwit pribeag, si cã astfel i-am dat un atît de bun prilej sã-si despovãreze inima de amintiri.

Aceasta i-a fost povestea din seara aceea. Culte strãvechi, mituri, practici berbere venite din alte vremi, dar pãstrate în tainã în oaza aceea din pustiul libian. M-a uimit peste poate ce-am auzit de la el. De nu era candoarea cu care Gebrail mi-a relatat tot, nici zîmbetul lui sincer, cu greu le-as fi crezut.

— Masah el khir ! Noaptea sã-ti fie bunã, sayyid ! Ashufuk bukra masa'an, mi-a spus la plecare, cu zîmbetul lui atît de plãcut.

Si iar m-a condus cîtiva pasi. Mã asteaptã mîine searã, a spus ? Asadar urma sã ne revedem curînd. Oare ce o sã-si mai aminteascã mîine Gebrail ?

(va urma)

 
Go to the contents page for this series.

  Read the in this series.  ▶


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org