New MMSA spank logo

Cît costa un pariu cîstigat

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 14 Mar 2010


Lui Emlyn Morgan, aceastã amintire
a unei vancanțe de demult
(autorul)

****

Dupã o idee de Ion Creangã

Vara, izlazul devenea locul de întîlnire preferat al bãietilor din sat. Bineînteles, cînd nu erau treaburi în gospodãrie, cînd nu trebuiau sã-i ajute pe cei mari la cosit, sus în munte, la adunat si fãcut cãpitele de fîn, ori sã strîngã uscãturi din pãdure si sã le aducã acasã cocotati deasupra carului tras de boi. Chiar si atunci, duceau vacile dimineata la izlaz, le priponeau acolo ca sã pascã peste zi, iar seara, cînd mergeau sã le aducã înapoi, atunci, tine-te hîrjoanã ! Cã de prea multã joacã, n-a murit încã nimeni.

Izlazul avea iarbã grasã si tufe ori arbusti printre care se puteau ascunde. Se afla chiar pe malul Bistritei, îl despãrtea doar lunca de rãchite si mãcesi. De cealaltã parte a lui, era calea feratã, iar de jur împrejur, muntii împãduriti. Scãpat din strînsoarea Tarcãului, rîul forma aici o vale largã, iar în aval, un lac. Cînd se topeau zãpezile sau dupã vreo ploaie puternicã, apele veneau învolburate, rîul crestea si lua cu el tot ce-i iesea în cale, case, animale si oameni. Cît despre plutasi, ei dispãruserã de mult.
 

Trenul trecea încet si maiestuos, strãbãtînd hotarul izlazului, fix la ora cinci înainte de asfintit. Erau cu totii fascinati. Se repezeau spre el si priveau cum vine locomotiva suflînd din greu, un monstru mare, nãrãvas, cu sute de pistoane si rotile strãlucind. Apoi, defilau vagoanele, un spectacol pe care nu-l ratau. Mecanicul îi cunostea deja, reducea viteza si îsi anunta sosirea cu un suierat îndelung de cum iesea din tunel. Iar ei îsi scoteau cãmesoaiele, îmbrãcãmintea aceea lungã de varã, fãcutã din pînzã de cînepã, care la ajungea putin peste genunchi, cãci hainele cele bune, de sãrbãtoare – itari si cãmasã albã brodatã, din in –, cu ele se îmbrãcau doar duminica, atunci cînd mergeau la biserica din sat. La fel si ghetele, le încãltau de sãrbãtori, trebuiau sã aibã grijã de ele, încît vara veneau mai toti desculti pe izlaz.

Rãmîneau asa, în pielea goalã, si începeau sã topãie, sã chiuie, sã dea din mîni, strigînd cît puteau : “Abur ! Abur ! Vrem aburi !” De sus, din locomotivã, mecanicul zîmbea vãzîndu-i bezmetici si dezbrãcati, scotea capul pe fereastrã, apoi trãgea de-o manetã si fãcea sã tîsneascã un abur fierbinte, udîndu-i pe toti din cap pînã în tãlpi. Leoarcã-i fãcea ! “Mai vrem, vrem aburi !”, cereau. Îsi stergeau apa caldã care le siroia pe fatã, apoi, asa goi cum erau, salutau cãlãtorii din vagoane, fãcîndu-le semne cu mîna, pînã ce trenul se îndepãrta.

În vacanta aceea petrecutã acolo, mergeam si eu cu ei. Mã descurcam mai greu cînd venea trenul, cînd trebuia sã-mi scot hainele mele de orãsean. Dar rãmîneam gol puscã, mã amestecam cu ei în baia de aburi si totul se petrecea întocmai cum v-am spus. Adelin, Doru, Horia, Sebi, Codrin – prietenul meu – si toti ceilalti sã fi avut pe atunci între doisprezece si patrusprezece ani.
 

Plouase cu cîteva zile înainte, o furtunã de varã. Lunca era inundatã. Din munti, pîraiele se revãrsasera în Bistrita, apa crescuse, rîul era lat, avea vreo treizeci de metri de la mal la mal. Dar, ca la munte, vremea e schimbãtoare, era o dupã-amiazã fierbinte deja. Cu totii stiau cã nu aveau voie sã se bage în apã, cã suvoaiele te pot duce oricînd la fund sau te pot lua cu ele la vale. Era periculos, pãrintii le-o repetaserã de sute de ori. Nu stiu ce i-a venit lui Codrin deodatã, era cel mai mare dintre noi si cred cã a vrut sã braveze, a zis cã el poate sã treacã Bistrita înot cît e de latã. Iar Doru, de-o seamã cu el, l-a întãrîtat, turnînd gaz peste foc :

— Facem prinsoare cã n-ai curaj ?
— Ba am, rãspunde Codrin. Jur cã trec apa înot.
— Pe ce juri ?
— Pe ce vrei tu, zice Codrin.
— Pe sorã-ta ? întreabã Doru.
— Pe sorã-mea.
— Sã-ajungã sorã-ta curvã ?
— Sã ajungã sorã-mea curvã.
— Juri pe ce ai mai sfînt ?
— Jur pe ce am mai sfînt.
— Pe pula ta ?
— Pe pula mea.
— Sã se usuce si sã-ti cadã ?
— Sã se usuce si sã-mi cadã.
— Si ce-ai sã pãtesti dacã nu treci înot ?
— Ce vrei tu.
— Mã pupi pe buci ?
— Te pup pe buci.
— Mi-o iei la muie ?
— Ti-o iau la muie.
— Sã-mi bag pula în curul tãu ?
— Sã-ti bagi pula în curul meu.
— Sã mã pis pe tine ?
— Sã te pisi pe mine. Si dacã trec ? întreabã Codrin, ca sã punã capãt pariului.
— O sã fie pe dos, zice Doru.

Prinsoarea e prinsoare. Doru si Codrin bat palma, iar Horia si Sebi consfintesc legãmîntul ca martori, rostind :

Ãl de nu s-o tine
Dea pe cur bãsine,
Si doar un cãcat,
S-aibe de mîncat.
Cãde-i-ar coaiele,
Spãla-l-ar zoaiele,
Aibã floci în narã
Si pula de cearã.
Foaie verde, putã seacã,
Cum s-a zis o sã se facã.
 

Astea fiind spuse, ca între bãieti, Codrin se dezbracã, îsi lasã hainele si ce mai avea cu el într-o trãistutã lîngã un desis de aluni, si o ia la goanã spre rîu, aruncîndu-se eroic în apele repezi. Noi toti, dupã el, îl urmãrim holbîndu-ne de pe mal !

***

Ãst timp, Haralamb, tatãl lui Codrin, tocmai terminase de fãcut cuiburile pentru cartofii de toamnã în grãdina din spatele casei. Pune sapa deoparte, sprijintã de-un prun, apoi se îndreaptã spre gardul lîngã care vecinul Ilie, tatãl lui Doru, se odihneste pe o buturugã. Scoate punga de tutun si începe sã-si rãsuceascã o tigarã. Avea totdeauna la el cîteva foi de ziar tãiate la mãrimea potrivitã, iar dacã n-avea, rãsucea tutunul în frunze de porumb.

— Auzi Ilie, eu zic cã e bine cã a plouat. Creste iarba, se face pãpusoiul, spune Haralamb, si trage un fum.

Ilie priveste la cer, apoi, dupã o vreme, rãspunde :

— Da.

— Îsi bate dracul nevasta cînd plouã, asa zicea bunicã-miu, Dumnezeu sã-l ierte, mai spune Haralamb.

— Da, repetã Ilie.

Tace o vreme, apoi continã :

— Avea dreptate, femeia nebãtutã e ca moara fãrã piatrã.

— Apoi, si copiii ãstia, dacã nu-i tii din scurt si-o iau la cap. Copii mari, griji mari. Cine creste sarpe, întîi pe el îl muscã.

— Asa-i Haralambe, ãl nepedepsit rãmîne nepricopsit, îi întoarce vorba Ilie. Dar unde-or fi, cã-mi fac griji ? Pentru numele lui Dumnezeu, nu care cumva le=or prin cap sã se scalde în Bistrita, acum cã e apa mare dupã ploaie ?

— Le-or da, Ilie, cã la atît îi duce mintea. Ia hai sã vedem ce fac pe izlaz, îi propune Haralamb.

Si nici una, nici douã, amîndoi pleacã spre rîu, sã afle de ce întîrzie bãietii cu vacile de la pãscut. Ajunsi pe izlaz, înteleg totul dintr-o privire : animalele rumegã priponite, de unele singure, bãietii stau adunati la mal, în vreme ce Codrin tocmai se întorcea înot, victorios, de pe malul celãlalt al apei.

Haralamb nu zice nici pîs. Doar face stînga-împrejur si o ia înapoi spre casã. Pe drum însã, vede traista lui fii-su cu hainele în ea, pititã sub aluni. Se apleacã, o ia cu el, si pleacã mai departe tot mai furios.

— Ei, Ilie, o ajunge el acasã. N-o sã-i mai trebuiascã lui sã înoate în Bistrita cîte zile o avea ! Sã nu-mi spui pe nume de n-o fi asa. Am eu ac de cojocul lui. O sã fie vai si amar de curul lui !

Ilie nu zice nimic, doar face un semn de încuviintare din cap. Amîndoi pleacã tãcuti spre casele lor, ca doi buni vecini. Odatã cu ei, dispar si hainele lui Codrin.

***

Ajuns pe mal, Codrin ridicã ambele brate în sus. Victorie ! Traversase înot Bistrita, cu apele ei învolbirate, dus si întors. Încã tremurã, e ud si abia îsi trage rãsuflarea, dar chiuie de bucurie, face tumbe în iarbã, sare într-un picior, apoi se întine pe spate, cu fata în sus si bratele depãrtate, privind la cer. Cu picioarele depãrtate, gol, pare un martir tînãr ce urmeazã sã fie crucificat. Închide ochii si trage de cîteva ori adînc aer în piept.

De pe margine, îl admir cu invidie si îmi vine sã-l îmbrãtisez. Doru însã, se face mic, mic de tot. Pariu pierdut ! Ne dãm toti în lãturi si privim, îi facem loc. E rosu la fatã, n-are încotro, se apropie. Noi, mai la depãrtare, facem cerc în jurul lor. Cordin se ridicã, stau fatã în fatã, doi vlãjgani, unul gol, celãlalt în cãmesoaia care-i ajunge pînã peste genunchi. Se privesc cîteva clipe. Apoi Doru se lasã usor în genunchi în spatele lui Codrin si începe sã-l sãrute pe buci. De cîteva ori. N-are scãpare. Fãcuse prinsoarea si trebuia sã se tinã de ea, fãrã alte comentarii !

Gîndul cã puta sau coaiele i s-ar putea usca si o sã-i cadã ca prunele coapte din copac toamna îl pune pe jar. Trebuia sã facã tot, cum suna legãmîntul. Pula lui Codrin, înconjuratã de cîteva fire de pãr, pare zgribulitã, ca puta de copil. Doru stie însã lectia, o învãtase de la frate-su mai mare, de la Vasile, cînd se jucau amîndoi de-a mama si tata în sopronul din fundul curtii, iar Vasile îi arãta cum sã facã pentru ca sã-i trezeascã la viatã “cucul” adormit – sã-i pipãie coaiele, sã-i bage degetul în fund si apoi sã i-o ia cu ambele mîini si sã i-o frece pînã se face mare. Doru trebuie doar sã repete ce-a învãtat. Repetitia e mama învãtãturii : cu toatã oboseala înotului, Codrin dã semne de înviorare.

Acum sînt fatã în fatã. Doru e în genunchi. Se face mai întîi cã linge pula lui Codrin. Înmãrmuriti, privim cu ochii cît cepele. E liniste în poianã, se aude doar vuietul de ape si cîteva vrãbii ciripind în crîng. Limba lui Doru linge, urcã spre pãrul pubian, coboarã, si linge iar. Apoi, deodatã, cu gura îi prinde pula, pare cã se joacã o vreme cu ea, o lasã, o apucã iar, de parcã ar vrea s-o înghitã, chiar o înghite, e-n gura lui toatã, o lasã, o soarbe iar, în vreme ce degetele de la mîna stîngã i se joace între bucile lui Codrin. Si, simtind cum sîngele îi coboarã spre locul atît de asaltat, Codrin se face cã nu mai poate, îsi dã ochii peste cap, priveste cãtre cer, ridicã mîinile si duce palmele la ceafã, lãsîndu-se în voia celui îngenuncheat la picioarele lui. Doar geme si suspinã usor.

Cîte a durat jocul ? Nu mai stiu. Pula lui Codrin era mare si teapãnã, unsã cu salivã, ba si la ceilalti bãieti, la cei mai vîrstnici, cam la fel, li se fãcuse bãt ! E momentul cînd Doru se întoarce cu spatele, ridicînd poala cãmãsii, si se face caprã în fata celui ce l-a învins. Codrin s-asazã în genuchi si el, la spatele lui Doru, apoi îsi ia pula în mîini si o îndreaptã cãtre fundul dezgolit sub ochii lui. Si pare cã-l împinge pe la spate. Împinge de cîteva ori. Si încep !

Se miscã amîndoi, întîi mai lent, apoi tot mai rapid, fãcînd ca si cum trupul le-ar fi cupins de spasme, ca doi cîini în cãlduri pe ulita din sat. A durat o vreme. Privim la ei cu ochi mari si trupul întepenit, apoi parcã miscîndu-ne si noi în acelasi ritm. Se miscã tot asa, sfîrsind cu cîteva convulsii. Codrin strînge din dinti, geme, cîteva zvîcniri si totul se sfîrseste. E liniste. Cele douã trupuri se depãrteazã, în vreme ce în jurul lor, fiecare tînjea sã fi luat si el parte la jocul lor atîta de plãcut.

Si brusc, vezica încãrcatã a învingãtorului slobozeste, dînd un jet de urinã caldã pe spinarea celui învins. Codrin ridicã bratele cu pumnii strînsi, ca un boxer care tocmai si-a trimis adversarul la podea, si strigã : “I-am tras-o !”
Doar cînd a vrut sã se îmbrace, cãutînd traista sub aluni, Codrin a vãzut cã nu mai era acolo. A crezul mai întîi cã i-a jucat o farsã cineva. I-a întrebat pe toti, a cãutat jur-împrejur. A insistat. Nimic. Traista, ia-o de unde nu-i. Dispãruse ca si cum n-ar fi fost.

***

Se lãsa înserarea. Codrin îsi face curaj. Îl roagã pe Doru sã-i ducã vitele acasã, iar el merge asa cum e, fãrã haine, scurtînd drumul prin pãdurice, apoi prin cimitir si prin porumbul din grãdina din spatele casei, ca sã ajungã acasã fãrã sã fie vãzut. Ne despãrtim, plecînd si noi pe la casele noastre. Â

Ajuns în curte, Codrin se ascunde în budã. E o constructie din scînduri improvizatã, gata sã se cadã, aflatã în grãdina din spate. Pe vremea aceea, în sat nu exista canalizare, poate nu e nici acum. Oamenii sãpau o groapã în curte, cît mai departe de casã, încunjurau locul cu patru pereti de scînduri si puneau un acoperis ca sã nu-i plouã, asezau douã scînduri deasupra gropii, si asta se numea closet. Bãteau un cui într-un perete, în care puneau cîteva bucãti de ziar, sã aibã cu ce sã se steargã la cur.

Pentru Codrin a fost o zi cu multe încercãri si emotii. Mai întîi, trecuse Bistrita înot. Rãmãsagul îl cîstigase. L-a umilit : Doru i-a supt-o, i-a luat-o la labã, s-a fãcut cã e futut în cur, apoi orgasmul, cînd s-a pisat pe Doru, si asta în vãzul tuturor. A trebuit sã vinã în pielea goalã acasã, furisîndu-se prin crîng si prin lanuri de pãpusoi. Prea multe si greu de suportat ! În plus, îl chinuie deja foamea. Cum sã facã rost de haine ? Simte cã nu mai poate si brusc izbucneste în plîns. Un plîns nervos, cu spasme, un bocet, asa cum plîng femeile din sat cînd jelesc pe cineva drag care tocmai a dat ortul popii. “Al cui mai sînt eu oare, cui m-ai lãsat singur, la ce bun sã mai trãiesc ?”
 

De-abia atunci taicã-su, Haralamb, îl aude. Îl asteptase sã vinã acasã. Codrin era un bãiat ascultãtor, bun de pus la ranã, dar astãzi i se urcase la cap. Îi trebuia o lectie neapãrat. Cine sare calul, riscã sã-si rupã gîtul. Iar rãul trebuie tãiat de la rãdãcinã. Dinspre budã rãzbãteau înspre casã hohote de plîns. Oare de ce se smiorcãie ? Abia de-acuma o sã-l facã el sã aibã motiv.

— Smarando, mãi femeie, ia adã tu o banitã de porumb si întinde pe tãrînã în bãtãturã un strat grosut, douã, trei degete. Mai pune si cîteva coji de nucã. Bãietul nostru a cam luat-o pe arãturã si e timpul sã discut cu el ca de la om la om.

Smaranda se executã, aruncã o banitã de boabe mari, pune coji de nucã deasupra si le întinde pe jos. Doar ofteazã : vai de genunchii lui Codrin.
Apoi, Haralamb se duce spre budã, în fundul curtii. Codrin îl vede printre scînduri, deschide usa si dã sã o zbugheascã în fugã. Unde ? Nu stie. Cum sã-i spunã lui taicã-su de ce a venit în pielea goalã, de ce n-a adus el vitele acasã, de ce plîngea de unul singur cu sughituri în closet ? Ce-o fi o fi, nu stã pe gînduri, o ia la goanã încotro vede cu ochii. Degeaba, doar cîtiva metri si simte o mînã grea pe umãr. Se zbate, trage, n-are scãpare : o loviturã dupã ceafã îi taie elanul. Se lasã tras spre casã. Mai primeste douã ghionturi în coaste :

— Miscã mai repede ! Unde-ai fost ? Cum de-ai ajuns în halul ãsta ?

Ajung amîndoi în fata casei. Oare ce-l asteaptã ? Ultima datã, cînd a chiulit de la scoalã mintind cã e bolnav, taicã-su l-a bãtut cu ciomagul. I-a înmuiat oasele, o sãptãmînã a avut vînãtãi pe spate si pe craci. Plînge si tremurã din tot corpul. Curul lui Doru i-a fugit din minte, clipele alea cînd a ejaculat gemînd de plãcere, cînd s-a pisat pe cel de pierduse pariul, a uitat totul. E singur acum si fãrã apãrare.

— Nu stiu... stii, bãietii... cînd trece trenul, ne dezbrãcãm si atunci... ne stropeste... cu abur cald... crede-mã...

— Nu v-ar fi rusine, niste golani, vã vede lumea ! se rãsteste Haralamb la el, fãcîndu-se cã nu întelege minciuna. Si unde-s hainele de pe tine ? Unde le-ai uitat ?

— Nu stiu unde... le-am pus... crede-mã... jur ! apucã sã mai spunã Codrin, cu glasul sfîrsit.

— Auzi, Smarando, bãietul nostru a uitat unde si-a lãsat hainele. Nu stie cum a ajuns acasã în pielea goalã, n-ar trebui oare sã-l ajutãm ? Poate o sã-si aminteascã, zice Haralamb, cu glas prefãcut.

Mama Smaranda îsi face de treabã prin bãtãturã. Duce grãunte la pãsãri si doar trage cu coada ochiului. Bãiatul e mare, mîine poimîine va fi ditamai bãrbatul, se poate vedea de pe acum. Oare cine s-o bucura de podoabele astea a' lui ?

Codrin simte deja fiori reci pe sina spinãrii. Ce ar putea sã mai zicã ?

— Bate-mã, omoarã-mã, si tot nu stiu, mai dã sã spunã, cu glasul stins.

— I auzi Smarandã, zice cã tot nu stie. O fi uitat ! Ia adã tu biciul ãla de boi din staul, poatã cã asa o sã aflãm de la el cîte ceva. Poate îi trece si curajul ca sã mai treacã rîul înot. Cînd apa e mare si poate sã tragã la fund si sã înnece chiar si un cal, copiii n-au ce cãuta acolo sã înoate, asa-i bãiete ?
 

Codrin rãmîne ca trãsnit. De unde stia ? De unde aflase taicã-su cã trecuse Bistrita înot, desi era complet interzis ? Stia oare de prinsoarea fãcutã cu Doru, de tot ce s-a întîmplat ? Dumnezeule ! Vãzuse ceva ? Cine sã-i fi spus ? E îngrozit, paralizat, abia într-un tîrziu îsi dã seama cã mama Smaranda a adus biciul. Biciul ? Simte cum frica îi intrã în oase. Îl trec toate cãldurile, e rosu la fatã tot, rosu ca racul, nu poate scoate un cuvînt.

Sã cearã iertare ? La ce-ar fi bun ? Haralamb pare mai hotãrît ca niciodatã. Îl vede pe Codrin cum se-ngãlbeneste ca lãmîia, dar nu dã înapoi. Sã-i fie învãtãturã de minte altãdatã, e bãiat mare, n-a murit nimeni încã dintr-o bãtaie. Iar dacã o s-o tinã minte toatã viata, poate îi va multumi cîndva. Doar cã, gîndind el la toate astea si nestiind cît de aspru ar trebui sã se poarte cu fii-su cã l-a mintit, vede deodatã cum Codrin îsi pierde cumpãtul si dã s-o ia iarãsi la fugã, ca sã-si salveze pielea. E si un las, pe deasupra, îsi zice Haralamb. Cîtiva pasi doar si-l ajunge. Îl duce înapoi, dupã ce-i trosneste douã palme de vede stele verzi.

Codrin simte cum i se clatinã creierii în cap. O ureche îi vîjîie deja. Abia de mai aude, ca-n vis, vocea lui taicã-su :

— Smarandã, adu tu o frînghie, cã trebuie sã priponim mînzul, cã e cam nãrãvas.

Simte cum taicã-su îi leagã gleznele una de alta cu sfoara, face apoi un nod, ca sã nu mai poatã sã fugã. Apoi, îl apucã de gît cu o mînã, îl strînge sã-i ia rãsuflarea, iar cu cealaltã îi apasã crestetul capului în jos. Îl obligã sã se aseze în genunchi, pe boabele de pãpusoi si cojile de nucã. Simte cum grãuntele îi strãpung pielea pînã la sînge, iar cojile îi intrã în carne, ca niste ciulini. Tipã. Cine sã-l audã ? Taicã-su în nici într-un caz.

— De ce minti mã ? Futu-ti creierii cui te-a fãcut ! Ce-ai cãutat la rîu ? Stiai cã n-ai voie ? Eu te-am trimis sã aduci vacile acasã. Ia zi, ce-ai fãcut ? Zi tot, cã te omor.

N-apucã sã scoatã un cuvînt. Taicã-su, Haralamb, ridicã biciul si sfichiuie o datã scurt, pe spate. Codrin se chirceste de durere, ca trãsnit, se ghemuieste la pãmînt. Se culcã pe-o coastã si îsi duce mîinile la cap, ca sã se apere. Si tipã :

— N -am sã mai fac. Nu mai da ! Mã jur, tatã... nu mai fac !

A doua oarã, biciul loveste peste mîini si coapse, usturã ca tãietura dela brici. Codrin rãcneste, se tîrãste, se zbate ca vulpea prinsã-n lat, se ridicã iar în genunchi, se tîrîie ca sã scape. Dar simte cum fierul rosu îl arde din nou, a treia oarã, de data asta peste coapse si pe buci.

— Nu mai da cã mã omori ! zbiarã.

Dar mai primeste un bice în acelasi loc. Coada biciului se înfãsoarã ca un sarpe, muscã. Ia încã unul, pe picioare, sus. Urmeazã o a sasea loviturã, tot pe spate si brate. O urgie ! Casa, gardul, grajdul, copacii, totul în jur se prãbuseste peste el. Si toate fac explozie în mintea lui.

Haralamb se uitã la dînsul si i se face milã. Se uitã si la bici, e din fîsii de piele împletite si are mînerul de lemn, lung si nu prea gros. I-o fi fost de ajuns, cît sã-i simtã gustul, îsi zice, si înfãsoarã coada biciului. Strînge mînerul bine în mînã, si-ncepe sã-i tragã cu el peste cur. Vreo zece lovituri. Codrin le încaseazã si doar geme si horcãie printre sughituri si lacrimi :

— Nu mai da... nu mai pot... opreste... stai... vãleu... vãleu !

Si-o strigã pe mã-sa în ajutor. Smaranda însã nu mai era, plecase. Nu voia sã vadã. Codrin o merita cu vîrf si îndesat. Înotase în rîu, riscînd sã se înece, si îl mintise pe tatã-su Haralamb. Îi trebuia o lectie ca sã se-nvete minte.

— Decît sã te ia apa si sã te înneci în Bistrita, mai bine te omor eu acuma. Si nu mai trebuie sã-ti dau mîncare, nici sã te îmbrac, se rãsteste taicã-su la el. Ai înteles ?

— 'Teles, rãspunde Codrin, frînt de durere si spaimã.

— Iar dacã ai sã mai minti, te leg de nucul din grãdinã si-ti iau cu biciul sapte piei de pe tine. Ai înteles ?

— 'Teles, repetã Codrin, printre sughituri de plîns.

— D -aia muncim, eu si mã-ta, sã facem om din tine, nu sã ne faci tu de rîs. Ai înteles ?

— 'Teles !

— Atuncea tine minte si nu uita cã data viitoare te leg în pielea goalã de nuc si-ti trag cu biciul pe spinare pînã-l rup. Ai scãpat ieftin azi. Pãzea sã nu se repete !

Codrin plînge în hohote. E plin de vînãtãi si-l doare cumplit. Dã însã din cap, semn cã da, a înteles. Si nu stiu zãu dacã as fi vrut sã fiu în pielea lui !
 

Trei, patru zile, Codrin n-a mai venit pe izlaz. Nu l-a vãzut nimeni. Doar mie mi-a povestit tot ce-a pãtit în dupã-amaiza aceea si cît de rãu a fost, cã nici nu poate fi spus în cuvinte. Eram cu el în livada de meri, chiar a doua zi. De undeva de sus, dinspre munte, rãzbãteau pînã la noi un lãtrat de cîine si sunete de tãlãngi, era o turmã de oi. Codrin mi-a arãtat vînãtãile si urmele de bici, iar eu l-am strîns în brate. Cred cã atunci ne-am si sãrutat.

***

În seara aceea, i-au dat sã mãnînce. Smaranda a rãsturnat mãmãliga fierbinte din ceaun, a adus cas de oaie proaspãt si jumãri. I-a dat haine curate, pantaloni scurti, o cãmasã, sã se îmbrace. Codrin a înghitit printre sughiturile de plîns, nu si le putea controla.
 

O orã mai tîrziu, Haralamb mãnîncã si el, pe prispã. Mestecã, înghite, e adîncit în gîndurile lui pe care numai el si le stie, apoi trage un gît de tuicã. Se sterge cu mîneca de la cãmasã pe la gurã. Smaranda e alãturi, împleteste si doar priveste din cînd în cînd la stele.

Pe fii-su l-a pus ca sã mai stea în genunchi pe cojile de nuci. Sã mai gîndeascã l-a ce-a fãcut si ce-a pãtit. Doar îl aude cum plînge încet, cu suspine. Scînceste, deh, un copil ! îșI zice Haralamb. Aude si mugetul vacilor din staul.

— Smarandã, mai dã un brat de fîn la vite, cã li s-or fi fãcut foame. Dã-i si lui Codrin un cartof si douã cobãnele de pui. Si plãcintã cu mere. Cã-i bãiet mare de-acum, trebuie sã mãnînce bine.

Și Haralamb își amintește de vorba aceea pe care a auzit-o de mult, pe cînd era și el copil : “Douã bãtãi stricã, dar douã mîncãruri nu !”


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org