New MMSA spank logo

O zi din viata lui Septimius Ionescu

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 20 Aug 2010


Nota autorului : Vreau sã îi multumesc lui Emlyn Morgan pentru sugestiile pe care mi le-a dat cu privire la aceastã povestire. El m-a ajutat si la editarea versiunii în limba englezã, aplecîndu-se cu devotament asupra fiecãrui detaliu. Un prieten din studentie mi-a oferit cîndva prilejul de a-mi contura o imagine despre viata cenusie a unui orãsel de provincie, unul dintre acelea unde doar cîteva blocuri terne de beton se învecineazã cu singura uzinã din localitate, un loc unde nu se întîmplã mai nimic si nimic nu poate fi tinut secret. Dar numai în lacurile cu noroi pe fund pot sã creascã nuferi. Deci, chiar si aceste orase neînsemnate pot avea uneori secretele lor.

 

O zi din viata lui Septimius Ionescu

 

E vineri si Septimius Ionescu si-a luat liber. Meciul a fost programat pentru astãzi dupã amiazã la patru, nu sîmbãtã, ca de obicei. Dar putea Septimius sã lipseascã ? Nu. N-a lipsit la nici un meci în ultimii zece ani. De cîte ori “Avîntul” joacã acasã, Septimius e mereu prezent pe stadion. Pentru el, meciul de fotbal e un eveniment. Si, ca sã fim cinstiti, trebuie sã adãugãm : e singurul eveniment mai acãtãrii din oras. Deci, Septimius Ionescu si-a luat liber azi ca sã meargã la meci.

Septimius e magazioner la Combinat. Munceste acolo de nici el nu mai stie cînd. A fost manipulator la început, a cãrat cu motostivuitorul piese. Apoi, o vreme, a lucrat ca macaragiu. Iar acum e magazioner. Nevastã-sa, Minodora – Minda, cum o alintã –, e contabilã. Lucreazã si ea tot la Combinat. Combinatul e de pe cînd trãia Ceausescu. Munceau acolo mai toti din oras. Iar cînd spun “munceau”, înseamnã cã azi mai muncesc la Combinat mult mai putini. Majoritatea au fost trecuti în somaj. Au venit rusii, noii patroni, si au fãcut curat. A fost un dezastru în orasul lor, un orasel de provincie, pierdut în plin Bãrãgan.

Deci Septimius si-a luat astãzi liber. Nu se mai trezeste cu noaptea în cap ca sã meargã la slujbã, si mai poate sã leneveascã o orã sau douã în pat. Pe la opt jumãtate însã, îl trezeste vecinul Tãnase. Dracu sã-l ia. L-a apucat sã-si repare rabla lui de masinã si sã tureze motorul exact sub fereastrã. Septimius îl înjurã copios de mamã în gînd. Dar fusese si vina lui. A lãsat azi-noapte fereastra deschisã ca sã nu fie zãpusealã în dormitor, asa cã zgomotul l-a trezit. Trebuie spus cã Minodora si Septimius Ionescu, împreunã cu fiul lor, Remus, de patrusprezce ani, locuiau într-un bloc cu patru etaje în cartierul muncitoresc ridicat o datã cu Combinatul. Au primit acolo un apartament l-a ultimul etaj acum doisprezece ani.

Trezit din somn, Septimius deschide ochii larg si cascã si se întinde de vreo douã, trei ori. Apoi se dã jos din pat si, asa cum e, în chiloti si descult, se duce la baie ca sã se pise. Trage lantul de la veceu si se spalã pe fatã cu apã rece, cã apa caldã a fost tãiatã în tot blocul de o lunã, din cauza restantelor neplãtite de un an. Si asta deoarece lumea scoate banii din buzunar azi din ce în ce mai greu.

Se priveste în oglindã. Ar trebui sã se bãrbiereascã, dar n-are chef. Cînd s-a ras ultima oarã? Marti. A fost ca sã-si facã poze de pasaport. Ca sã te duci la sîrbi, trebuie pasaport. Dai spagã la vamã si treci cîte tigãri vrei. Septimius mai face un ban asa, cã dacã ar fi numai salariul, s-ar alege cu mai nimic.

Îsi trage pe el pantalonii de trening si o cãmasã mai veche. Cãmasa aia o poartã numai prin casã, pentru cã a pãtat-o cu zaibãr. Se duce apoi la bucãtãrie si îsi face douã ochiuri la aragaz. În timp ce mãnîncã, îsi aminteste ceva si începe sã caute prin casã. Unde sã-l fi pus ? Nu tine minte. Dar trebuie musai sã gãseascã patentul pentru ca sã repare dulapul din bucãtãrie. Balamalele de la usi se stricã mereu. Lucru fãcut de mîntuialã, desi a costat o groazã de bani.

O orã si mai bine i-a luat lui Septimius ca sã repare balamalele. Dar mãcar a scãpat sã-l mai cicãleascã Minodora la cap si sã-i tot spunã cã-i mãmãligã si nu e în stare de nimic. Asta îl înfurie rãu pe Septimius. Iar nevastã-sa o face de-a dracului, fãrã îndoialã, de fatã cu toti, tocmai cînd el stã cu vecinii de vorbã si fac politicã împreunã la intrarea în bloc. Acum poate sã înjure partidele cît vrea. Înainte, cum vorbea unul de rãu, cum se gãsea altul si îl turna.

Septimius se uitã la ceas. Ce ? E zece si Remus, fii-su, încã nu s-a trezit.

Îi sare mustarul. Deschide usa de la camera lui Remus si se rãsteste la el. Lãsat de capul lui, bãiatul ar lenevi toatã ziua în pat sau ar asculta de dimineatã pînã noaptea muzicã la casetofon, îsi spune Septmius, pentru cã îl stie pe fii-su si cam ce e de capul lui. De lectii sau sã punã mîna sã facã ceva în casã, nici vorbã. Trîndãvealã si atît. Dumnezeule ! Septimius pare hotãrît sã punã piciorul în prag, pentru cã cine e puturos o ia razna usor.

 

Remus e în ultima clasã la gimnaziu si are ore la scoalã dupã-amiaza. Anul ãsta, trebuie sã dea admiterea la liceu. La un liceu industrial. Cum i-o fi norocul, cã de învãtat, învatã cam asa si asa. Iar bani de meditatori, el unul, Septimius, n-are. Noroc cã-i mai trimit socrii de la tarã cîte ceva de-ale gurii, altfel nu stie cum s-ar descurca. Dar prea multe nu au nici ei. Nici la tarã nu se trãieste ca în rai, ba dimpotrivã. Viata e peste tot un rahat.

Țipã la Remus. Sã se scoale, sã se spele si sã se punã cu burta pe carte. Bãiatul se trezeste brusc si nu zice nici pîs. Se executã. Tatã-su pare azi cam pornit.

Ca sã se linisteascã, Septimius îsi toarnã din frigider un pahar de bere. Bere “Bucegi”, la pet de 2,5 litri, rãmasã de asearã. N-o bãuse pe toatã, a mai lãsat sã aibã si pentru dimineatã ceva. Ia un pumn de seminte de dovleac dintr-o pungã, trece în sufragerie si aprinde televizorul. E meci. Chelsea cu Liverpool, se dã în reluare. Septimius mãnîncã seminte, bea bere si se uitã la meci. Asta partidã ! Doar cã o întrerup nesimtitii cu reclamele lor idioate mereu.

Brusc, îi vine chef de-o tigarã. Mã rog, fumatul e dãunãtor, dar el are un chef turbat.

Îsi aminteste însã cã a terminat pachetul. Asearã a fumat ultima tigarã din pachet si s-a culcat. Minodora dormea. N-a mai trezit-o. Nu mai fac dragoste de mult noaptea, decît foarte rar.

Îl chemã deci pe Remus si îl trimite sã-i ia tigãri. Un pachet din ãlea de sub tejghea, de contrabandã. Costã doar 2 lei si 75 de bani. Îi dã lui Remus o bancnotã de zece lei. De restul, îi spune sã ia bere si douã franzele, sã fie pîine la prînz si disearã, la cinã.

Bãiatul ia banii si dispare cît ai bate din palme, pleacã în trombã pe scãri.

Septimius trage si ultimul gît din berea rãmasã în pahar. Da, trebuie sã repare neapãrat peretele, cã iar s-a pãtat de mucegai. Gîndul ãsta nu-i dã pace de vreo trei, patru luni, Cînd plouã mai tare, apa se infiltreazã de sus, prin tavan, direct la ei în sufragerie. Plouã rar în Bãrãgan, dar sãptãmîna asta a plouat.

Îsi aminteste cã a uitat sã-i spunã lui Remus sã cumpere si un bax de “Izvorul minunilor”. O sã-l trimeatã din nou, dupã ce-i aduce tigãrile si berea. Cã si apa mineralã s-a terminat, nu e nici picãturã în casã. Iar apa de la robinet e plinã de mîl. Mai precis, e sãlcie si de nebãut.

Dupã vreo trei sferturi de orã, Septimius Ionescu simte cum începe sã se enerveze. Se uitã la ceas. E doisprezece fãrã cinci. N-are nici o tigarã, iar Remus parcã a intrat în pãmînt. Alimentara e la patru blocuri de-al lor, sînt doar cîtiva pasi. Unde o fi stînd ? Putea sã se ducã si sã se întoarcã de o sutã de ori. Sigur s-a înhãitat iar cu vagabonzii. Sau joacã miuta pe undeva ? Asta în loc sã mãnînce cartea pe pîine ca sã intre la liceu.

Se uitã pe geam dupã Remus. Nimic.

La televizor o crainicã transmite stiri despre noile scumpiri. Leul s-a devalorizat iarãsi. Septimius înjurã. Apoi, cicã deputatii si-au votat salarii mai mari. Sã-i ia naiba pe toti. Niste hoti. Închide televizorul. Septimius nu merge niciodatã la vot.

Se apleacã si mai priveste o datã pe geam. Tot nimic.

Septimius se enerveazã din ce în ce mai rãu. A trecut mai bine de un ceas si fii-su tot nu vine. Nu mai are cum sã-l trimeatã dupã apã mineralã. Nu mai e cînd, cã trebuie sã fie la douã la scoalã. O sã vadã el, Remus, ce o sã pãteascã. De data asta n-o sã-l ierte nici mort. Trebuia sã ducã si gunoiul la vãrsãtoare. De douã zile nu l-a dus. E drept, nu moare nimeni dacã îl duce mîine, dar o sã miroase în debara. N-are a face. Oricum în blocul lor pute la orice etaj.

Se aseazã pe un taburet în bucãtãrie si se scarpinã tacticos în nas, în timp ce priveste fix firimiturile de pîine cãzute pe linoleu.

 

În fine, îl aude pe scãri pe bãiat cum urcã. Remus deschide usa si intrã. Îi dã pachetul de tigãri. Septimius se uitã cu subînteles la ceas .

— E doisprezece si un sfert, îi zice.

Remus tace. Tace mîlc.

— Peste un ceas trebuie sã pleci la scoalã, si nici lectiile nu ti le-ai terminat. N-ai învãtat azi nimic,

Remus continuã sã tacã. N-are de spus nimic. Septimius încearcã sã-si pãstreze calmul. Întreabã doar atît :

— As putea sã stiu unde ai întîrziat atît ?

— Era... coadã la pîine..., o bîlbîie Remus.

— Si ai stat o orã la coadã, vrei sã zic ? De ce minti, mã, Pastele mã-tii ! Zi unde ai fost.

— Nu, dar...

— Nici un dar ! Zi unde ai fost ?

Remus nu poate sã spunã unde a fost nici mort. Ce sã-i rãspundã lui tatã-su ? Se înroseste la fatã si priveste fix în podea. Si brusc izbucneste în plîns. Presimte ceva, alibiul nu tine, pare cã a fost prins pe picior gresit.

— Deci stii. Stii sã pierzi timpul, si mai stii al naibii de bine sã nu vii la timp acasã. Presupun cã stii si ce te asteaptã, nu ?

Da, Remus stie, dar sperã. Ce sperã ? Nici el nu stie prea bine ce.

— Tatã, te rog... Nu mã bate... N-am sã mai...

Nu apucã sã termine. Septimius îi arde o palmã zdravãnã, de mai sã-l dea cu capul de pereti. Remus îsi duce instantaneu mîinile la cap, ca sã se apere. O ureche îi vîjîie. Îl aude totusi ca prin vis pe Septimius cum se duce la baie.

E doisprezece si douãzeci. Remus rãmîne singur. E singur în sufragerie si asteaptã.

 

Septimius ia cureaua din cuiul ei de la baie. E o curea de piele, pe care o purtase el mai demult. Acum o foloseste numai pe fundul lui Remus, cînd si-o ia la cap. Se uitã în oglindã. Trebuia totusi sã se bãrbiereacã, aratã neîngrijit. O s-o facã dupã rãfuiala cu fii-su, înainte ca sã plece la meci. Are pãrul vîlvoi, asa cã si-l netezeste folosindu-si degetele de la mînã pe post de pieptene. A transpirat de cãldurã. Îsi dã cãmasa jos si rãmîne la bustul gol. Se mai priveste o datã în oglindã, nemultumit de cum aratã, apoi se întoarce la Remus, în sufragerie.

Bãiatul e tot acolo, nu s-a clintit din loc. Dar nu mai plînge. Asteaptã sã vadã dacã se va produce sau nu vreo minune.

Dar minunile nu se mai produc azi.

— Scoate-ti tricoul ! Repede ! îl aude pe Septimius zicîndu-i.

Remus se executã. Îsi trage tricoul peste cap si îl asazã pe spãtar. Aruncã o privire spre geam, aproape gata sã izbucneascã din nou în plîns. Fereastra e deschisã. Prin pereti se aude totul, asa cã iar o sã afle tot blocul cã tatã-su l-a snopit. Se pãzeste cît poate de bãtaie – atît cît un bãiat de vîrsta lui se poate feri –, dar face ce face si pînã la urmã tot dã în gropi si, drept urmare, o ia. Cu sigurantã, pentru un bãiat, ca sã fie pedepsit din nou e doar o chestiune de timp.

Prin urmare, Remus si-a scos tricoul si se poate presupune cã stie ce va urma.

— Si pantalonii !

— Te rog, tatã... n-am sã mai întîrzii...

Asa cã, în timp ce îl mai roagã încã pe Septimius cã – cine stie? – poate o sã-l ierte pînã la urmã, Remus îsi trage fermoarul de la pantaloni. Scote un crac. Celãlalt crac. Aseazã pantalonii pe spãtar si rãmîne doar în chiloti.

— Culcã-te !

Acultãtor, Remus se întinde pe canapea, cu fata în jos. Simte, nu se putea altfel, mînile lui taicã-su cum apucã de elastic si îi trage chilotii în jos. Închide ochii si asteaptã încordat. O clipã, douã, trei. Secundele trec. Trãsnetul nu loveste. Cu cît mai lungã e asteptarea, cu atît e mai rãu.

Septimius priveste la fii-su cîteva clipe, si i se face milã. Un copil ! Da, dar un copil trebuie disciplinat. Bãiatul trebuie pedepsit cum se cuvine si la timpul potrivit, cînd o ia razna. E o datorie pentru orice pãrinte sã batã fierul cît e cald. Pune deci cureaua în douã si o apucã cu mîinile de cîte un capãt.

Se uitã din nou lung la ea, cu nostalgie, Apoi, din nou îl priveste pe Remus. Timpul trece. Pare cã se gîndeste la ceva profund. La ce s-o fi gîndind ? În fine, se hotãrãste :

— Du-te la baie si udã cureaua ! zice.

Remus se ridicã ascultãtor, ia cureaua din mîinile lui tatã-su si se îndreaptã spre baie. Se împiedicã în chilotii care-i cãzuserã în vine, asa cã si-i scoate din mers. Udã cureaua la chiuvetã, mai trage o vreme de timp, apoi revine în sufragerie si i-o întinde lui Septimius.

Si se aseazã iute înapoi, culcat pe burtã cu fata în jos, pe canapea.

De data asta, Remus tresare cînd taicã-su lasã cureaua jos si îl atinge cu ea usor pe umeri. Simte rãcoare cînd cureaua udã îi atinge pielea si are un scurt frison. Septimius pare doar cã ocheste tinta, locul unde sã loveascã, pentru ca nu cumva sã dea gres. Apoi ridicã mîna, bratul rãmîne o clipã în aer nemiscat si – e de la sine înteles – loveste o datã sec. Ceasul aratã 12:27 si zece secunde fix.

 

Mii de stele verzi i se rotesc lui Remus prin cap. Scoate un tipãt si strînge cît poate de tare din buci. Se prinde mai bine cu mîinile de marginea de la canapea. Apoi sarabanda începe. Tatã-su loveste rar, rar de tot, dar unde loveste e mãcel. Remus încearcã sã nu rãcneascã de durere, sã nu îl audã vecinii, dar nu poate sã reziste si tot tipã. Nu mai stie cîte lovituri de curea a primit. Dupã a zecea a pierdut sirul. Încearcã sã se gîndeascã la altceva, ceva care sã-l facã sã uite durerea. Dar gîndurile parcã i-au zburat toate din cap.

Cureaua loveste precis si metodic. Pe spate, la cur si pe copase. Taicã-su nu iartã nimic. Loveste rar, si fiecare curea pe care o primeste e ca un soc viu care ajunge instantaneu la creier. Din cauzã cã urmãtoarea loviturã vine abia dupã multe secunde, o altã durere, mai profundã, strãbate tot corpul lui Remus, si ajunge la creier si ea. Si cînd sã se stingã, cureaua îl frige iar. Simte cã îl frînge în douã.

Septimius se opreste abia dupã vreo treizeci de lovituri. Îsi face socoteala. O fi fost de ajuns? I-a fost lectia de folos ? Priveste cu strîngere de inimã la urmele pe care le-a lãsat pe spatele lui fii-su. Bietul bãiat, o fi avut de suferit ! Trebuie sã fi fost cumplit. Da, fãrã îndoialã cã o meritase cu vîrf si îndesat. Frica e un sfetnic bun. Data viitoare o sã vinã la timp acasã. Cît despre el, Septimius crede cã si-a fãcut datoria de tatã. Un copil nu poate fi crescut doar cu pîine si apã, trebuie sã fie si educat. Asta a fost, Septimius si-a fãcut datoria paternã. Treabã bine fãcutã. Asa cã îi zice lui Remus sã se ridice.

Remus plînge în hohote de durere, dar se ridicã de pe canapea. Dracu l-a pus sã treacã pe la Florin pe acasã, pe la colegul lui ? Sã fi durat vreo jumãtate de orã, cu încãlzire cu tot. Ca de obicei, si-au fãcut numãrul. A fost rîndul lui sã puncteze la Florin. Unul mai mare, zis “Madona”, i-a învãtat cum sã se joace. Cînd se hîrjoneau, Remus a vãzut cã Florin avea niste vînãtãi. Remus a rîs de el, desi la mijloc nu prea era de rîs. A rîs cam mînzeste. Desi are patrusprezece ani ca si Remus, Florin o luase si el cu o searã înainte de la tatã-su cu cureaua la curul gol. Mîine va fi rîndul lui Florin sã facã misto de vînãtãile lui.

 

Septimius astepatã sã-i treacã lui fii-su sughiturile de plîns. Plînsul e sãnãtos. N-o sã moarã dintr-atît. Dacã n-ar plînge, înseamnã cã nu l-a bãtut de-ajuns. Bãiatul trebuie sã stie de fricã, altfel o ia razna si nu mai poate fi tinut în frîu. Asa cã trebuie s-o simtã pe pielea lui si sã înteleagã cã a gresit.

Remus e în picioare, se smiorcãie, dar stã drepti în fata lui tatã-su si priveste speriat la curea.

— Uite-te în ochii mei si nu mai boci ! îi zice Septimius.

Remus se opreste din plîns. Suspinã doar. Îl doare mai peste tot. Dar îsi înfrînge spaima prin care a trecut si îl priveste pe tatã-su drept în ochi. Septimius e multumit. Fii-su are privirea unuia care a gresit si stie prea bine de ce a fost pedepsit.

Se aude un suierat de locomotivã. Blocul lor e chiar lîngã calea feratã. De cîte ori trece trenul, se aude locomotiva suierînd. Si toti din vagoane aruncã gunoaie pe geam. Rambleul e ticsit de gunoaiele zvîrlite din tren. Nimeni nu vine sã le ridice. Acum trebuie sã fi trecut personalul de unu si un sfert.

Ar cam fi timpul ca bãiatul sã plece la scoalã, îsi spune Septimius în mintea lui. Iar lectiile, nu si le-a terminat încã. Brusc, Septimius îsi aminteste cã fii-su l-a mintit. N-a vrut sã spunã nici mort unde si de ce a întîrziat. A fost pedepsit cã a întîrziat, pentru miniciunã nu l-a bãtut. Dar are el ac de cojocul lui, o sã-l facã sã spunã tot.

— Culcã-te la loc pe canapea ! O sã te bat pînã spui de ce ai întîrziat si unde ai fost. Zi tot !

Remus e disperat. I se citeste pe fatã durerea si spaima si tot. Cum sã spunã ? Tatã-su l-ar omorî.

— Nu, tatã, te rog, nu mai pot. Mã doare, iartã-mã ! Iartã-mã, te rog !

Nu tipã. Doar cere iertare spãsit. Am spus spãsit? “Spãsit” ar fi cuvîntul potrivit, cãci e clar cã regretã cã a fost imprudent. Da, si e limpede de ce, chiar si pentru cei care nu cunosc încã toate dedesubturile acestei zile pline de neprevãzut.

Septimius se preface cã stã în cumpãnã. E tîrziu, bãiatul trebuie sã plece la scoalã. Asa cã doar îl întreabã chipurile amenintator :

— Ai sã mai minti ?

Rãspunsul vine instantaneu, un strigãt ce se doreste convingãtor, dar e si plin de spreantã :

— Nu, niciodatã. Promit.

As, promisiunile unui pusti de patrusprezece ani, îsi spune Septimius. De la cuvînt la faptã calea e lungã. O promisiune nu reprezintã nimic, dacã nu e urmatã si de un avertisment. Asa cã îl întreabã :

— Si dacã mai minti ?

— Ai sã mã bati de douã ori mai rãu ca azi. Cît vrei tu. Poti sã mã si omori.

— Tu ai spus. Dar sã stii cã o sã fie rãu de tot. Te scot în pielea goalã din casã si te bat jos, în scara de la bloc, sã vadã toti. Tine minte ce-ti zic.

— Am sã tin minte, tatã, promite Remus la unu fãrã un sfert, doar ca sã scape.

 

Remus se duce în camera lui sã plîngã în voie. E bine cã a scãpat. Cît despre amenintare, asa zice tatã-su mereu. Si i-a mai zis cã dacã nici de bãtaie n-o sã înteleagã, atunci îl va da la o scoalã de corectie, unde sã fie tratat ca un delincvent.

Dupã ce se mai linisteste, Remus se spalã pe fatã si se pregãteste sã plece la scoalã. La scoalã, se va întîlni din nou cu Florin, colegul lui. Azi a fost destul de misto cu el, dar i-a iesit pe nas. Îi va povesti lui Florin totul, cum face si Florin. Îi spune lui Remus tot. Apoi îsi plîng de milã împreunã si se compãtimesc unul pe celãlalt în veceu. Sau seara, dupã ore, în boschetii din parc.

***

La ora douã si zece minute, Septimius si-a dat întîlnire cu Ignat. Ignat e maistru la Sectia Doi în Combinat. Întotdeauna merg împreunã cu un ceas, douã, înainte de meci, ca sã prindã locuri mai bune. Sînt trei mii de locuri pe bãnci si fiecare se aseazã cum poate si unde vrea.

Ignat a fost cel care l-a ajutat pe Septimius sã nu fie dat afarã cînd s-au fãcut reduceri de personal. Ignat e mare în Combinat si are relatii mai peste tot. Septimius a fost numit magazioner, la insistentele lui Ignat. De atunci, Septimius îi este recunoscãtor.

Ignat e însurat si are un bãiat, de o vîrstã cu Remus. Sînt vecini, cele douã familii locuiesc la doar douã blocuri distantã. Iar la scoalã, bãietii lor sînt colegi de clasã. Dacã mai spunem cã bãietii sînt si prieteni, deja putem deduce cã pe fiul lui Ignat îl cheamã Florin, cel despre care stim deja cã a luat si el ieri bãtaie cu cureaua la fundul gol. Legitim este deci sã ne întrebãm de ce Ignat l-a bãtut ? Bizar, Florin a luat bãtaie din acelasi motiv pentru care si Remus a luat-o astãzi dimineatã : a venit seara tîrziu acasã de la scoalã. Unde a fost ? Rãspunsul e acelasi : un mister. Florin n-a vrut sã spunã unde a fost, a luat curelele la fund, dar a tãcut chitic.

Deci, ca si Septimius, Ignat e si el un suporter înfocat. Cînd “Avîntul” cîstigã, amîndoi sînt în al nouãlea cer. Cînd pierde, sînt pierduti si ei. Îsi îneacã amarul în doi. Sãrbãtoresc împreunã victoriile si suferã la fel, ori de cîte ori echipa pierde vreun meci. Beau bere, vorbesc de una, de alta, înjurã guvernul, coruptia din tarã, salariile mici si partidele politice. Partidele sînt niste gãsti în cîrdãsie una cu alta ca sã se înavuteascã rapid. Asa cã Septimius si Ignat le înjurã deopotrivã pe toate.

Întotdeauna fac pariuri înainte de meci, cine si la ce scor o sã cîstige. Cîstigãtorul ia potul. De obicei, Septimius pariazã ca sã piardã. Cum spuneam, îi este cumva recunoscãtor lui Ignat. Asa cã pierde dinadins. Miza e un fleac. Septimius pierde si se prostitueazã. Doar din cînd în cînd, i-o mai trage si el lui Ignat, pentru variatie. Desi, dacã ar fi dupã Septimius, l-ar fute pe Ignat de sã-l rupã în douã oricînd.

Ignat e profitor si parvenit, asa îsi zice Septimius în sinea lui. Încît, ar merita sã i-o tragã maistrului la spate cu vîrf si îndesat. Dar se preface si el, ca tot românul, cã îi cedeazã de bunã voie si nesilit, cã îi face hatîrul ori de cîte ori se iveste un prilej. O face în silã ? Nu, îi place si lui oarecum.

 

Meciul se încheie la sase fãrã un sfert fix. Ca orice meci de divizia B, se lasã cu picioare si coaste rupte si pumni în nas. L-a cîstigat în cele din urmã “Avîntul” cu 2-1, printr-un un gol marcat dubios la sfîrsitul partidei. Arbitrul a închis ochii. În România mai toti arbitrii de fotbal sînt cumpãrati. În tribune a fost un delir, delir va fi si dupã meci în oras. Oamenii se distreazã ca sã mai uitã de greutãti. Merg grupuri, grupuri, comenteazã meciul fazã cu fazã si umplu pînã la refuz toate cîrciumele si barurile din oras, pînã noaptea tîrziu. Orasul se animã, chiar si misterele lui, acum, pe rãcoare, pot iesi mai usor la ivealã.

 

Ignat si Septimius pleacã împreunã grãbiti imediat dupã meci, numai ei doi. Nu mai asteaptã ca învingãtorii sã facã turul de stadion în ovatiile tribunei. Unde se duc cu o asemenea vitezã uimitoare ? Stiu ei unde. Au locul lor si numai al lor, unul discret. O garsonierã în blocul turn de peste drum de intrarea în parcul central

De la stadion la garsonierã, fac pe jos vreo jumãtate de orã. Se opresc undeva pe drum ca sã mãnînce cîte o portie mare de mici si sã dea cîte o bere pe gît. Cumpãrã si douã pungi cu floricele de porumb. Par nerãbdãtori sã-si sãrbãtoreascã victoria în felul lor personal, ca doi holtei la douãzeci si cinci de ani care au fost buni colegi si nu s-au mai întîlnit de mult. Au pus un pariu, si pierdantul trebuie acum sã plãteascã si sã se supunã celui care a învins. Învingãtorul ia întotdeauna tot. Sotiile lor nu au habar ce fac, nici nu îi întreabã nimic cînd ajung acasã seara tîrziu dupã meci. Taina lor se consumã anonim, doar în doi.

***

Cît despre Remus, la scoalã a luat azi un patru la geografie. Nu învãtase nimic. Apoi, alt ghinion. L-a scos proful de fizicã la tablã si l-a pus sã rezolve o problemã. A deschis catalogul la litera I si acolo e trecut doar numele lui, Remus Ionescu. Era o problemã complicatã cu douã corpuri care se freacã si degajã cãldurã. Cum naibii sã stie el dinainte cîtã cãldurã degajã douã corpuri atunci cînd se freacã unul de altul ? Depinde de cît de cald e afarã si de cît de tare te freci. Depinde si de cît de înfierbîntat esti. Asa cã Remus a luat nota trei.

Florin vede dungile vinetii rãmase de la cureaua cu care Remus luase bãtaie de la tatã-su abia dupã orele de scoalã. Erau în parc, si dacã s-a mirat oarecum, e doar pentru cã dimineatã, cînd s-au întîlnit, Remus nu le avea. Cã altfel, sã ai cîteve dungi vinetii pe fund, nu e nimic neobisnuit. Orice bãiat, cu putin efort, le poate avea oricînd.

 

E deja sapte seara. În parcul central nu e mai nimeni. E aproape pustiu, doar ei doi, Remus si Florin, doi cersetori si cîtiva cîini vagabonzi. Se ascund într-un chiosc mai ferit, pe o alee pe care o numesc în glumã “mozoldrom”. Urmele acelea recente de pe trupul lui Remus sã fi fost ceea ce l-a întãrîtat într-atît pe Florin ? Aceasta sã fi fost cauza pentru ceea ce urma sã se întîmple într-un mod de neevitat ? Posibil, dar nu e acum timpul potrivit pentru marile întrebãri care frãmîntã lumea. Poate cã ar fi bine sã le lãsãm pentru mai tîrziu. Pentru cã Florin are deja pula de-un cot. Încît îsi lanseazã sulita ca un atlet, depãsind orice record. Ocheste si, fãrã multã vorbã, trage la tintã perfect – în curul lui Remus. Apoi îsi ia elan si porneste în vitezã, ca un nebun, miscînd temeinic din fund. Dar, de acord ! Sînt încã juniori. Nu pot sã atingã performanta seniorilor, adicã a tatilor lor. Partida paternã de sex se consuma cam la aceeasi orã, dar într-un loc diferit, foarte aproape totusi de parcul central, acolo unde si juniorii se antreneazã la rîndul lor. Între generatii e un conflict, e normal ca fiecare sã-si caute pe cont propriu în viatã un drum.

 

Odatã ajuns acasã, Remus vrea sã mãnînce. Tocmai s-a despãrtit de Florin în fatã scãrii de bloc. Si-au atins mîinile pe furis, ca sã nu-i vadã nimeni, iar Florin i-a spus cã ai lui nu vor fi mîine acasã. Mîine e sîmbãtã si se duc la cumpãrãturi la bulgari. La bulgari, totul e ieftin, nu ca aici. Prin urmare, înseamnã cã e liber cotetul si e numai al lor.

Lui Remus îi e foame deci. E deja ora opt si e obosit. Asa cã mãnîncã pe sãturate. Bors de fasole si ardei umpluti. Manîncã si se gîndeste la ce-a fost. Pasiunea asta a lor, reciprocã, si-au descoperit-o de vreo trei luni, de cînd Florin l-a surprins pe Remus cu pantalonii în vine în timp ce se masturba la scoalã în veceu. Nu era singurul, dar lui Remus i-a venit sã moarã de rusine, n-a mai scos un cuvînt în ziua aceea. Seara, pe drum, Florin i s-a destãinuit însã, i-a spus cã si el o face de vreo doi ani. Apoi, Florin a prins curaj si l-a întrebat pe Remus de-a dreptul dacã n-ar vrea ca de acum s-o facã si în doi. Remus a simtit pe loc cum imaginatia îi ia foc. Asa a început totul între ei. Viata e frumoasã, trebuie sã stii doar cum s-o trãiesti, îsi spune Remus în sinea lui, în timp ce mãnîncã.

A avut parte astãzi de un meniu complet. Aperitivul a fost savuros, dar felul principal i-a fost servit prea fierbinte. L-a fript – dracul s-o ia de curea. Apoi desertul, l-a avut cu Florin în parc. Si va fi si ceva pe deasupra, pe care îl va primi curînd. Pare deja împãcat cu soarta si mai optimist. Încît, preferã sã o anunte el pe maicã-sa, pe Minodora, cã azi a luat patru la geografie si la fizicã, trei. Oricum, maicã-sa tot ar afla luni, cãci va fi chematã la scoalã în mod cert. Si o mai roagã ca sã nu-i sufle un cuvînt lui tatã-su despre notele lui.

Remus nu mai stã o clipã pe gînduri si se dezbracã de tot în camerã, apoi face un dus si, asa gol, vine în sufragerie la maicã-sa, fãrã ca ea sã-l fi chemat. Minodora urmãrea la televizor un serial indian, ceva cu o fatã de care se îndrãgostise un print bogat. Poartã pe ea un halat roz, cu cîtiva cocostîrci mari desenati pe el. Maicã-sa nu-l bagã în seamã, e captivatã cu totul de povestea de pe ecran. Dupã o vreme, îl vede însã pe Remus în pielea goalã, asa cum era. Bãiatul îi povesteste în ce rahat a intrat azi la scoalã. Minodora nu se mirã atunci cînd Remus îi cere sã-l batã pentru notele proaste pe care le-a luat azi la scoalã.

Ca sã putem întelege cît de cît o asemenea neobsinuitã, dar totodatã emotionantã nevoie de a fi pedepsit, trebuie spus cã întotdeauna Remus s-a descurcat mai usor cu maicã-sa. Nu e atît de puternicã, asa cum e Septimius, loveste repede si neregulat, si nu chiar atît de rãu. Gîfîie si oboseste imediat. Poate tocmai din acest motiv i-a cerut maicã-sii ca sã îl batã ea, sã-l batã oricît de tare, dar sã jure cã nu îi va sufla lui taicã-su un cuvînt. E de presupus cã bãiatul nu glumea, pentru cã avea lacrimi în ochi. Dar e de presupus de asemenea cã Remus asteaptã cu nerãbdare sã-i prezinte mîine dimineatã prietenului sãu un cur cu cîteva noi vînãtãi de toatã frumusetea pe el.

 

E opt si jumãtate seara. Printul o rãpeste pe fatã si o duce la el în palat. Cu un sentiment de satisfactie pe chip – iatã, dragostea a triumfat iar –, Minodora închide televizorul si îsi scoate halatul, ca sã nu fie stînjenitã în miscãri. Iar Remus se întinde cu fundul în sus, pe aceeasi canapea pe care o mai încasase si azi dimineatã. Si mai ia o bãtaie, a doua, încheindu-si ziua în mod glorios. Doar cîteva icnete se aud, vreme de vreo trei minute. Nici o lacrimã nu s-a vãrsat. De data asta Remus a luat bãtaie cu furtunul de la masina de la spãlat.

 

Septimius vine acasã seara tîrziu, pe la zece si jumãtate. Remus doarme deja în camera lui, adormise cu cãstile pe urechi. Doarme culcat pe burtã, bine înteles. Minodora e încã treazã. L-a asteptat. Se duce în bucãtãrie sã-i punã lui Septimius de mîncare. Cînd vine de la meci, e întotdeauna flãmînd.

Septimius se dezbracã de haine si rãmîne lejer, în chiloti. La bucãtãrie, intrã în vorbã cu nevastã-sa. Banalitãti.

— Cum a fost azi la serviciu ? o întreabã, în timp ce mînca.

— Rahaturi, ca de obicei. Marieta pleacã mîine în Spania. Popeasca si-a luat medical si trebuie sã îi fac eu treaba, cã asa face de doi ani. Patronii rusi s-au cãrat la ei acasã, în Urali... Ducã-se ! Altceva, nimic. Tu ?

— La meci. Am cîstigat. Dupã aia, am fost cu Ignat la bere, îi rãspunde Septimius.

Tãcere. Minodora îsi priveste unghiile. Mîine dimineatã va trebui sã si le dea cu ojã. Nu mai poate sã meargã în halul ãsta la Combinat. Apoi se uitã si la bãrbatã-su. Are încã pectoralii ãia frumosi, cu care a înnebunit-o cînd mergeau vara la Saturn, cu bilet de la sindicat. Pe plajã era mîndrã de corpul lui de atlet. Iar el...

Se ridicã si aduce plãcinta cu visine pe care o fãcuse dupã amiazã, cînd a venit de la serviciu. Septimius terminã de mîncat, se sterge cu dosul palmei la gurã si îsi aprinde o tigarã.

— Remus ce-a pãtit ? Cã era plin de vînãtãi azi, îl întreabã Minodora într-o doarã.

— Ei, si tu... Am avut si noi o discutie în doi. Ca între bãrbati.

Tãcere din nou. Minodora ofteazã. Ce-o sã se aleagã oare de Remus cînd va fi mare ? Cã ei, ca pãrinti, fac tot ce pot. Nu-i lipseste nimic. Îl tin din scurt, desi mai toatã ziua sînt la servici. Dar trebuie sã vrea si bãiatul, sã-si dea mai multã silintã. Sã învete o meserie, cã numai cu scoala nu faci nimic în ziua de azi. Cine are o meserie, gãseste de muncã oriunde.

Septimius o întrerupe însã din visare. Îl frãmîntã o problemã, ceva de care pare interesat :

— La scoalã ce-a fãcut azi, cã dimineatã n-a învãtat mai nimic ?

Minodora ridicã din umeri, ca si cum nu l-ar fi întrebat pe bãiat de scoalã si, prin urmare, nu stie nimic. Sã-i spunã lui Septimius ? Nu. A promis cã n-o sã spunã nimic si se va tine de cuvînt. Septimius si-ar iesi din fire dacã ar afla si ar pune din nou mîna pe curea. Pentru bãiat, a treia bãtaie în aceeasi zi ar fi deja prea mult.

Peste vreun sfert de orã, se duc amîndoi la culcare. Minodora adoarme imediat. Nu dupã mult timp, Septimius Ionescu începe sã sforãie si el.


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org