New MMSA spank logo

Nu poti merge drept înainte cînd drumul o ia cotit

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 28 Apr 2011


Sastipe! Sã fim cu totii sãnãtosi. Cînd sînt sãnãtosi, tiganii înfruntã usor orice lipsuri. Înfruntã sãrãcia si foamea. Si frigul din iarnã. Si arsita verii. Si ostilitatea cu care sînt întîmpinati mai peste tot. Si pãduchii. Si moartea iepei care tocmai a fãtat. Si mînzul pe care l-au pierdut. Si amintirea celor dusi. Înfruntã spinii din stepã. Sisul care la mînie loveste pe sest. Si ciomagul. Cît sînt sãnãtosi, tiganii n-au teamã de nimic. Au dorinte multe în suflet si multe vise în gînd. Dorm sub cerul liber si cred cã lumea întreagã e a lor.

 

Morel e copil de tigan si s-a nãscut la Țãndãrei, pe malurile Ialomitei. Orasul e mic, cu oameni sãraci. Doar de Ziua Crucii mai prinde viatã cît de cît. Atunci vin acasã mai toti cei plecati prin lume ca sã-si facã în viatã un rost.

Strachina, cartierul lor tigãnesc, e un fel de ghetou. Un cartier cu ulite pline de praf, cu cocioabe din chirpici si garduri rupte, cu grãmezi de gunoaie ce colcãie de sobolani. Morel a crescut în peisajul acesta dezolant, dominat doar de casa bulibasei, seful lor, al tiganilor din Țãndãrei.

Casa bulibasei Bucasin, zis si Piedone, e un palat înalt cu scãri de marmurã si ferestre mari, decorat cu turnulete de jur-împrejur. Are trei etaje si douã piscine, iar camere, sã tot fie vreo treizeci. Nimeni nu apucã sã locuiascã vreodatã în toate.

Sînt sute de cocioabe în Strachina si doar cinci, sase palate. Palatele par ca de basm si sînt ale tiganilor bogati. Înãuntru sînt covoare persane, candelabre din cristal de Murano, oglinzi cu rame de aur si mobilier de mahon. Iar în fatã stau aliniate Mertane, Rolls-Royce-uri si alte masini care de care mai babane. Nu poti sã te apropii nicicum ca sã furi. Sînt pãzite palatele acelea, oricine ar îndrãzni sã se apropie ar fi omorît în bãtaie pe loc.

Casa în care s-a nãscut Morel are o singurã camerã în care trãiesc toti claie peste grãmadã. Sînt patru frati. Au si o sorã mai mare, dar cînd a împlinit doisprezece ani s-a mãritat, dupã datinã, si s-a dus la casa ei. Morel a crescut în Strachina împreunã cu fratii lui si s-a jucat în praful din ulitã cu alti puradei, pînã a împlinit doisprezece ani.

Despre ce-a fost mai demult, Morel stie doar din povesti, de la bunica. Màmi Trandafira îi povestea seara, pe întuneric, atunci cînd era mic. Iar Màmi Trandafira stia povestea de la mamaia ei.

Erau vremuri cînd tiganii trãiau liber si erau mîndri de natia lor. Mergeau cu cãrutele cu coviltir stîrnind nori grosi de praf, strãbãteau stepa, iar seara se opreau si aprindeau focuri uriase, dansînd si cîntînd pînã noaptea tîrziu. Aveau de toate, erau fericiti. Stiau fel de fel de meserii deprinse din tatã în fiu. Stiau sã mestesugeascã cazane uriase pe care le cãleau doar cu pisat de cal si erau pretuiti pentru tot ce fãceau. Țigãncile ghiceau în bobi si în palmã, aflau ce aduce viitorul, si purtau fuste largi, înflorate, cu salbe grele de aur la gît. Dansau arãtîndu-si la toti sînii goi. Boierii de la oras ar fi dat oricît ca sã facã dragoste cu o tigancã frumoasã, erau pur si simplu vrãjiti de farmecele lor.

Apoi a venit anul acela teribil, cînd au fost dusi în lagãr la Bug. Era rãzboi, si multi tigani au fost deportati. Au cãzut rãpusi de mizerie, de foame si frig. Despre ce-a fost, despre Legiunile Negre ale mortii, aminteste imnul lor tigãnesc : “Pe toti i-au ucis, bãrbati, femei si copii”. A venit comunismul apoi si meseriile lor s-au dovedit a nu mai fi bune de nimic. Le-au rãmas doar cîntecele si-atît. Multe i-a povestit Màmi Trandafira lui Morel pe cînd mai trãia.

 

Morel a ajuns acum trei ani la Londra împreunã cu Ramon, fratele mai mic. I-a adus Gogu Labã, un tigan din Banat stabilit în Regatul Unit de vreo zece ani. I-a adus cu masina si le-a spus sã le zicã la toti cã e tatãl lor. Dacã uitã si zic altceva, le-a spus Labã, o sã-i batã de sã-i omoare pe amîndoi. Si le-a tras douã perechi de palme chiar atunci, sã vadã cum e.

Au vãzut stele verzi. Gogu avea mîna grea ca ciomagul, asa cum, de altfel, si numele i-o spunea. De durere si fiindcã le vîjîia capul, nici Morel, nici Ramon n-au scos un cuvînt. Li se pãrea cã nu mai aud nimic. Si totusi l-au auzit pe Gogu repetîndu-le cã pe viitor trebuie sã i se adreseze cu “Dada Gogu”. Pentru cã el, Gogu, avea acte din care sã reiasã cã amîndoi sînt bãietii lui. Si le-a mai zis cã atunci cînd o sã-i batã, sã-i zicã dupã aceea “najis shukar n dada”, adicã sã-i multumeascã frumos, cã asa e civilizat.

Au plecat din Țãndãrei tustrei, într-o dimineatã de august. Maicã-sa, daje Zambila, le-a urat cu lacrimi în ochi “Larcio drom”, drum bun si noroc ! Hilton si Napoleon, fratii gemeni care aveau doar sase ani, încã dormeau. Pe tatãl lor, bãietii nu-l mai vãzuserã de un an. Plecase la muncã în Italia împreunã cu alti tigani. Doar Pamela, cãteaua, i-a lãtrat, fugind dupã masinã si stîrnind cîinii din mahala.

S-au oprit o noapte la München, într-o tabãrã de tigani. Acolo, Ramon a început sã plîngã cã vrea acasã înapoi. Ramon nu împlinise opt ani. Dada Gogu a dat cu pãlãria de pãmînt, semn rãu, pentru cã ori de cîte ori un tigan dã cu pãlãria lui de pãmînt înseamnã cã e foarte nervos. Într-adevãr, Gogu a luat o bîtã din portbagaj si l-a altoit pe Ramon, nu tare, doar de cîteva ori. I-a spus cã dacã nu tace îl dezbracã gol puscã si îl bate cu biciul, apoi o sã-l bage cu capul în hîndel, în cãcatul din veceu. Iar ca sã nu existe dubii, si-a scos pula si l-a stropit tot de pisat. Asa cã Ramon a tãcut.

 

Pentru Morel, Londra a fost un soc. Totul pãrea ciudat. Trenurile mergeau pe sub pãmînt, iar parcurile i se pãreau imense, dar fãrã nici un folos. Era multã iarbã, dar nici un cal care s-o pascã. Nimeni nu semãna porumb. Nu crestea pe imasul acela nici gãinã, nici porc. A vãzut magazine imense în care puteai sã intri si sã iei orice. Nimeni nu pãrea sã întrebe nimic la iesire. Ciudat. Cît despre autobuzele cu etaj, Morel nu mai vãzuse asa minuni.

Gogu Labã locuia într-un bloc, undeva în sudul Londrei, în Brixton. Erau multi negri, caraibieni si vietnamezi pe acolo, dar si tigani. Morel a vãzut si o moschee pentru musulmani. O lume întreagã pãrea cã s-a adunat în Brixton, cu toate pãcatele ei. Contrabandã cu arme, droguri, politisti care supravegheau totul, desi erau blînzi ca mieii fatã de cei de acasã, care te bãteau cu bulanul fãrã motiv. O lume ciudatã, în care Dada Gogu pãrea în apele lui. În apartamentul lui din Brixton locuiau, de toti, vreo zece bãieti. Toti din Țãndãrei.

 

În sãptãmîna ce a urmat, Morel avea sã afle si cealaltã fatã a Londrei, una pe care n-o bãnuia. Dada Gogu l-a dus în Clapham, pe New Kent, Pecham Road si Town Bridge Road, în Borough si în Elephant. Apoi i-a spus cã e “zona lor” si cã nu are voie sã meargã în alte pãrti. Pe metrou, putea sã “opereze” pe Victoria Line, pe Bakerloo, Jubilee si Northern Line, dar sã nu treacã dincolo de Tamisa cu nici un pret.

Asta deoarece barosanii din Țãndãrei si-au împãrtit Londra în sase sectoare, iar sudul era al lor Si i-a mai zis Dada Gogu lui Morel cã de azi înainte, el si fratã-su, Ramon, trebuie “sã producã”, adicã sã facã bani.

Pentru asta, Morel si Ramon trebuiau sã cerseascã. I-au atîrnat lui Ramon o pancartã de gît pe care era scris : “Sîntem din România si sîntem foarte flãmînzi. Dati-ne un ban ca sã mîncãm”. Morel trebuia sã meargã alãturi de frate-su mai mic, ducîndu-l de mînã. Puteau sã cerseascã oriunde în “zonã” : în magazine, lîngã biserici, în metrou – dar sã fie în zona lor.

Seara, fiecare bãiat trebuia sã spunã cît “a produs”. În dormitorul lor cu paturi suprapuse, stãteau cu totii drepti în picioare, aliniati pe un rînd. Si fiecare trebuia sã-i predea lui Dada Gogu banii pe care i-a adunat peste zi, pînã la ultimul sfant. Vai si amar de cel care ar fi îndrãznit sã ascundã mãcar o letcaie. Stia ce pedeapsã îl asteaptã – va fi ars cu tigara aprinsã. Au pãtit-o cîtiva bãieti. Li se vãd cicatricile pe obraz si pe piept chiar si azi. Unii mai simt mirosul de carne arsã în nãri. Gogu nu-i ierta niciodatã, îi frigea cu tigara si rîdea.

— Soske ? De ce tipi, mã, e rãu tare ? E nasol ? Pãi cum sã nu fie nasol dacã ciordesti de la mandea ? Pastele cui te-a fãcut !

Apoi, Dada Gogu le spunea cã tigara aprinsã e canci. Schiopii, ciungii si cocosatii “produc” totdeauna mai mult. Asa cã ãluia de îndrãzneste sã-l mai fure o sã-i taie degetele de la mînã cu toporul, ca sã adune mai multi bani. Siguro cã dacã îi taie degetele o sã adune grãmadã, le zicea Dada Gogu.

Gogu Labã îi tinea din scurt pe bãieti. Îi întreba unde merg si se tinea pe urma lor. Îi învãta cum sã cerseascã în asa fel încît sã fie crezuti, spunîndu-le cã numai cîinele care sapã adînc dã de ciolan. În cîteva luni, Morel si Ramon au învãtat limba si puteau sã adune bani frumosi. Îmbrãcati subtire, în maiou si pantaloni scurti, tremurînd de frig pe ploaie sau vînt, au învãtat cum sã facã în asa fel încît trecãtorilor sã li se facã milã de ei si sã se scotoceascã în buzunare dupã ceva lovele, cîtiva pitaci pe care sã li-i dea. Iarna, au cersit mai mult prin metrou.

Dar n-a fost usor. Trebuia sã adune, el si Ramon, mãcar o sutã de lire pe zi. Cine nu fãcea planul era pedepsit. Seara, de fatã cu toti, vinovatul era dezbrãcat în pielea goalã si legat cu lantul de pat, ca sã nu fugã de durere prin casã. Apoi Dada Gogu lua un bãt, unul lung, si îl învinetea din cap în picioare pe cel ce nu aducea bani destui. Luaserã ei multã bãtaie acasã la Țãndãrei, dar bãtul acela flexibil suiera cumplit de amenintãtor prin aer si unde cãdea parcã tãia în carne vie. Lãsa urme adînci. Cine tipa de durere, era bãtut pînã tãcea. Avea voie sã plîngã, atît.

Gogu trãgea în ei fãrã milã, ca în hotii de cai. Morel a luat zeci de bãtãi. De fiecare datã dupã ce lua bãtaia, trebuia sã spunã “najis shukar n dada, multumesc tatã cã m-ai bãtut. Dar îi era milã de Ramon. Plîngea de cîte ori Ramon era pedepsit. Si zvîcnea de durere la fiecare loviturã pe care frate-su mai mic o primea. Îl ruga pe Dada Gogu sã-l batã pe el în locul lui Ramon. Îl implora. Gogu însã era neînduplecat. Îi tragea cîteva perechi de palme lui Morel, îl lovea cu capul de pereti, îl scuipa, apoi îsi vedea de treabã în continuare, ca si cum nimic nu s-ar fi întîmplat.

De cîte ori Dada Gogu îl bãtea pe unul din ei, de fiecare datã rîdea. Cu cît cel pedepsit plîngea mai tare, cu atît Gogu pãrea mai multumit.

— E nasol ? Pãi cum sã nu fie, mã, dacã nu “produci” ? De ce plîngi acuma ? Trebuia sã plîngi pe stradã, sã rupi inima în douã la bulangii. Sã le spui ce pãtesti.

Si avea dreptate. Cînd îsi exhibau vînãtãile la trecãtori, cînd plîngeau de foame si spuneau cum acasã dada îi bate, Morel si Ramon fãceau mai multi bani. La toti le era milã de ei. De fricã, plîngeau de-adevãratelea pe stradã si le arãtau tuturor urmele de la bãtaia pe care o primiserã nu de mult – vînãtãile de pe picioarele goale, si chiar de pe cur.

Ca sã “producã” o sutã de lire pe zi, un bãiat trebuie sã “munceascã” din greu. Rudarul stie sã facã linguri si sã ciopleascã obiecte din lemn. Ursarii îmblînzesc ursii si îi fac sã joace. Lutarii fac cãrãmizi, si toti stiu sã cînte din scripcã, tambal si acordeon – e plinã lumea de cîntecele lor. Cînd au venit din India, acum mii de ani, tiganii au adus cu ei dansurile lor triste sau de-a dreptul nebune. Dar nimeni nu mai pare sã aibã nevoie de mestesugul lor.

La Londra, tot ce pot face bãietii de vîrsta lor e sã cerseascã sau sã spele parbrizul masinilor oprite la stop. Altceva canci.

 

Cînd Morel a furat prima oarã, era în metrou. S-a urcat la London Waterloo dimineata, la orã de vîrf. Se stie cã acolo unde e lume bogatã, cei sãraci au ce fura. Încît, Ramon s-a asezat în fata unei tinere ce pãrea cam visãtoare si a început s-o priveascã fix în ochi. Apoi i-a zîmbit. Fata i-a rãspuns cu un zîmbet. În multimea din metrou, a fost un fleac pentru Morel ca sã taie buzunarul de la rucsacul fetei si sã-i salte portmoneul. A coborît la prima statie. Portmoneul l-a aruncat într-un tomberon, a pãstrat doar cardul de credit si banii.

În seara aceea, Dada Gogu l-a chemat la dînsul în camerã. I-a turnat un pahar de Stela Artois si i-a dat sã mãnînce hot-dog. Berea i s-a pãrut lui Morel cam amarã. Dada Gogu l-a bãtut bãrbãteste cu palma pe ceafã si i-a spus cã e mîndru de el. În portmoneu era o sutã de lire si ceva mãruntis. Si i-a mai spus sã încerce în piatã, lîngã Arcade, dimineata, cînd e aglomerat. Dar sã fie cu bãgare de seamã sã nu fie prins. Uneori prinzi tu ursul, alteori însã ursul te omoarã pe tine, i-a mai spus Dada Gogu atunci.

—O sã-i trimit si mã-tii, lui daje Zambila, ceva bistari, i-a zis Gogu. O sã se bucure, cã de cînd tatã-tu lucreazã în Italia, abia dacã are din ce trãi.

În seara aceea a aflat Morel tãrãsenia în ceea ce îl privea. Pînã atunci nu stiuse nimic. Ca sã plece în Italia la muncã, taicã-su a avut nevoie de bani. De unde sã-i împrumute ? I-a dat Gabor Zdrahonea un miar cu împrumut. Gabor e unul din cei cinci barosani din Țãndãrei. I se spune Termopan, pentu cã e primul din mahalaua lor care si-a fãcut casã cu douã etaje si ferestre de termopan. Dobînda a fost para la para. Tatã-su trebuia sã-i dea înapoi lui Termopan douã miare. Nu i-a avut.

Termopan i-a trimis vorbã cã dacã nu-i achitã datoria, o sã vinã Johnny Jungherul în Italia ca sã regleze conturile în numele lui. Johnny nu rateazã victima niciodatã, cum o spune si numele lui. Si i-a mai transmis Termopan vorbã cã pînã va ajunge Johnny în Italia, o sã plãteascã zece vlãjgani cu belengherul sus ca sã-i futã nevasta, pe Zambila, de sã-i sarã ochii din cap. În gurã, în mingeac si în cur. O sã-si bage toti cariciul în gura ei. Apoi o sã-i ia gîtul, lui Zambila si la copiii ei.

Ai lui n-au avut de ales, nu s-au tocmit. Cine nu are bani în Țãndãrei îsi vinde copiii. Primeste în schimb o mie de euro si zece procente din cîstig. Morel si Ramon au fost vînduti deci lui Termopan, care, la rîndul lui, i-a dat pe bãieti pe mîna lui Gogu Labã, omul lui de la Londra. În Regat se pot face bani frumosi, secretul e ca bãietii sã fie tinuti din scurt.

 

Cîte portmoneie a sãltat Morel ? Multe, nici el nu mai stie cîte. În metrou, în Market Row si Brixton Village, în piatã la Arcade, în magazinele de pe Atlantic Road. Stia locurile frecventate de împãtimitii de hasis si cocainã, unde gangsterii – cîteva gãsti numite ciudat, “Ai s-o plãtesi”, “Ucigasii” sau “Sã nu te futã grija” – lucrau mînã în minã cu toatã mafia din lume, din Jamaica pînã în Balcani. Se învîrteau milioane de bani negri la Somerleyton Estate, Angel Torn sau Myatts Field, iar politia nu putea sã vinã la nimãni de hac. E mai usor de muls vaca atunci cînd stã la muls. Lucrau în doi : Ramon tinea de sase, iar Morel “opera”.

Doar o singurã datã a fost dus la politie, la sectia de pe Central Hill. S-au purtat frumos cu dînsul acolo. Dada Gogu a venit însotit de avocat. Avocatul era indian si avea un nume ciudat – îl chema Gajananvihari, omul din cer. Le-a spus celor de la politie cã pentru un copil care nu are ce mînca acasã, a cersi nu e o crimã, ci un drept. Era un specialist avocatul acela, îi apãra pe emigranti.

Gajananvihari îl ajutase pe Gogu sã obtinã permis de lucru la Londra si sã primeascã de la Public Assistance cîte cincizeci de lire lunar pentru fiecare copil. Si le-a mai spus avocatul politailor cã Morel e copil de tigan si cã tocmai de aceea l-au retinut, ceea ce dovedeste fãrã tãgadã cã UK e un stat eminamente rasist.

 

Au rîs de s-au spart acasã, Morel si Dada Gogu. În seara aia, au mîncat chips and fish, au bãut bere, iar Morel a primit zece lire cadou de ziua lui. Împlinise paisprezece ani. Era cel mai în vîrstã bãiat, era “veteran”, asa cã Gogu l-a fãcut sef peste gascã. L-a pus sã urmãreascã ce face fiecare, iar seara, la raport, pe cel care nu “produce” sã-l batã asa cum a fost bãtut si el, Morel, la vremea lui.

Primul care a simtit-o pe pielea lui a fost chiar Ramon. Ramon avea deja zece ani, trebuia sã se descurce singur de-acum. N-a reusit. Asa cã Morel i-a dat jos pantalonii si l-a bãtut de fatã cu toti – cincizeci de bete la cur si peste craci i-a dat. L-a învinetit. Ramon a urlat, dar n-a uitat sã-i spunã lui Morel la sfîrsit “najis shukar n phrala”, multumesc frate cã m-ai pedepsit.

Pe ceilalti bãieti, dupã ce-i bãtea, Morel îi obliga sã-i dea muie. Sã-i sugã coclenderul pînã ce slobozea tot mehlemul din el. Nu era mare lucru, i-a supt-o si el lui Dada Gogu de multe de ori. A înghitit mehlem cît a încãput. Si i-a fost de folos, pentru cã azi Morel “produce” peste trei sute de lire pe zi si primeste zece lire searã de searã ca sã rupã bãtul de curul celorlalti bãieti.

Nu degeaba în Țãndãrei se zice cã nimic nu e mai usor pe lume decît ca tiganul sã se obisnuiascã cu bãtaia. Trebuie doar cineva sã-l biciuie zi de zi. Iar Morel nu se juca, fiecare avea parte de recompensa pe care o merita. Cînd îi dezbrãca pe toti în pielea goalã si îi bãtea se simtea bãrbat. De cîte ori îi vedea cã plîng, cã se zvîrcolesc sub lovituri si se roagã de el ca sã-i ierte, simtea o nesfîsitã plãcere. Si simtea cã se rãzbunã pentru cîte a îndurat si el la vremea lui.

 

În primãvarã, afacerea lor avea sã ia un nou avînt. Dada Gogu nu i-a zis de la început despre ce e vorba. Pãrea supãrat, februarie fusese lunã proastã la Londra pentru cersit. Asa cã, într-o searã, Gogu s-a rãzbunat pe Morel, zicîndu-i cã a scãpat frîiele din mîini. Cã nu mai e disciplinã printre bãieti de cînd este el “sef”.

— Nu esti bun de nimic. Me hinau, mã cac pe tine, hacheres man ? Ai înteles ? i-a zis Gogu. Hai gea ! Carã-te !

— Ciumi de man and-i bul, i-a rãspuns Morel în gînd. Pupã-mã în cur.

Apoi Dada Gogu a venit în camerã la bãieti si le-a zis “nango bul”, sã se dezbrace toti la curul gol. Si-a scos cureaua si i-a luat pe rînd.

Morel, “bosul”, a încasat-o primul. A primit treizeci de lovituri la cur si peste turloaie. Asa o cafetalã, Morel nu mai luase de mult. Ceilalti bãieti, pe care el îi mustruluia de obicei, s-ar fi bucurat vãzîndu-l pe Morel cum se roagã cu lacrimi în ochi de Dada Gogu sã nu-l mai batã, cã nu mai poate îndura, dar stiau cã le vine rîndul si lor.

Pe bunã dreptate cerea Morel milã si se zvîrcolea, cãci nu putea sã miste, avînd mîinile si picioarele legate de stinghiile de la pat. Asa cã lui Gogu i-a venit ideea sã mai încerce si altceva, mai hot. Si i-a mai tras lui Morel vreo zece curele la tãlpi. Pe toti i-a snopit Gogu în bãtaie, nu l-a iertat pe niciunul. Si i-a lãsat în noaptea aia flãmînzi.

 

A doua zi dimineatã, Dada Gogu i-a zis lui Morel sã facã un dus si sã se îmbrace cu hainele cele noi, pe care i le-a luat de la Primark. Nu i-a spus altceva, doar atît – hidee mansa, adicã sã meargã cu el.

N-au mers mult, au ajuns la un bloc lîngã Brockwell Park. Au urcat la etaj. Au sunat. Le-a deschis un domn cu pãr grizonat. Au intrat. Erau într-un salon cochet, cu pereti tapisati cu catifea visinie si cu cîteva tablouri agãtate jur-împrejur. Era acolo, îsi aminteste Morel, si o statuetã de mahon – un efeb nud.

Domnul acela pãrea foarte amabil. Le-a urat în tigãneste “ni eve tuka”, bine ati venit, si i-a întrebat “sar sal”, cum o duceti pe aici. Apoi si-a aprins un trabuc.

— Katar aves ? i-a întrebat. De unde sînteti?

— Ame sam vlahiko, domnu'. Sîntem din România, a rãspuns Dada Gogu.

— Kai chi famelia ? E si familia cu voi la Londra, a mai întrebat.

— Na, sir, sîntem singuri, a rãspuns Gogu.

— Sodo, minunat, a zis gazda. Aveti si fete ?

— Na, numaj ternipe, desh ternipe, numai bãieti, zece bãieti.

— Sodo. Kitsi mol ? cît costã, a întrebat gazda.

— Ne-om întelege, oameni sîntem. Cinzeci de lire, depinde si de bãiat, a rãspuns Gogu, rãsucindu-si pãlãria în mîini.

Na si aday skumpo, nu e scump, a admis gazda, trãgînd un fum din trabuc. El cine e ? a întrebat, arãtînd spre Morel.

— Lesk bucchov Morel, a rãspuns Gogu. Îl cheamã Morel.

— Mîndro ceao, frumos bãiat. E virgin, yov si bidosholo ?

— Da, isi bidosholo, sir, a confirmat Dada Gogu dînd din cap.

Sir a rãmas gînditor. A mai tras un fum din tigara de foi, apoi a zis :

— Sã-l vedem. Sã se dezbrace.

Dada Gogu i-a fãcu lui Morel semn. Morel a înteles. Si-a dat hainele jos de pe el, fãrã sã priceapã de la început ce vor de la el. A rãmas gol. Sir l-a cîntãrit din ochi îndelung, apoi s-a ridicat si i-a pipãit umerii, bratele, bicepsii, tot. I-a luat coiale în mîini si i le-a cîntãrit, apoi s-a asezat înapoi în fotoliu si i-as zis lui Morel sã se aseze pe genunchii lui. Si i-a tras bãiatului cîteva palme la cur. În fine, gentelmanul s-a ridicat în picioare, si-a dat drumul la nodul de la cravatã si s-a descheiat la prohab.

Dada Gogu a îngenunchiat, i-a luat coclenderul în mîini si a început sã i-l frece. Sir si-a coborît pantaloni în vine, si i-a scos, apoi si-a dat jos si chilotii. Lui Morel, pula domnului i s-a pãrut uriasã, ceva ce nu mai vãzuse. Va trebui sã sugã monstrul acela? s-a întrebat Morel, asteptînd un nou ordin. Nu i s-a spus s-o facã. În schimb, dada Gogu si-a scos portofelul, a luat din el o bancnotã de zece lire, a scuipat pe ea, si-a lipit-o lui Sir pe burtã, în partea de jos, exact peste pula sculatã. Si i-a zis :

— But baht ! Te trailés bahtaló, sã fie într-un ceas bun !

Cînd i s-a spus în ce pozitie sã sadã, Morel a crezut cã urmeazã sã fie iarãsi bãtut. I s-a spus sã se urce în genunchi pe canapea, sã se aplece si sã se sprijine în coate. Si sã rãmînã asa, crãcãnat si cu curul sus.

Durerea aceea Morel o va tine minte toatã viata. Totul în el pãrea cã se destramã, desi a fãcut întocmai cum i s-a spus. Pula aceea l-a spintecat, a presat o vreme pînã ce bucile înrosite i-au cedat. Si i-a intrat în intestine prin curul dat cu lubrefiant. A simtit-o în el toatã, adînc. Îi ajunsese parcã în gît. Îi venea sã vomite. N-a vomitat.

— Miscã din cur, nu sta ca boul, a rãcnit Dada Gogu la el. Iar Sir i-a tras cîteva palme pe fese.

Morel a început sã miste din sale. Era parcã mai bine pentru el. Coclendãrul îl simtea tot, rãscolindu-l prin mate, un du-te vino care-l sfredelea, dar durerea parcã îi mai trecuse. Ba chiar si pula i s-a fãcut bãt, ca acasã, în Broxton, cînd cînd bãtea un bãiat în curul gol. A strîns din dinti, si-a lãsat capul pe spate si a început sã geamã. Pricepuse în fine ce voia domul acela de la el.

A început sã miste din tot corpul, sã icneascã, sã gîfîie si sã exclame “da”, “ioi”, “sir”, sã strîngã ritmic din buci, si a tinut-o asa pînã cînd a simtit cã pula ce l-a pãtruns s-a înmuiat. A simtit un lichid cald care i-a inundat vintrele. Atunci s-a oprit si a rãmas nemiscat. Fusese futut.

 

Pe drumul înapoi cãtre casã, lui Morel i s-a pãrut cã trãieste pe altã lume. N-a scos un cuvînt. Abia acasã s-a încuiat în veceu si a vomitat. Îi era greatã. A plîns în hohote. Apoi s-a masturbat îndelung si s-a eliberat. Ar fi vrut sã fie cu mama Zambila, la Țãndãrei. Avea deja cinsprezece ani, o vîrstã la care tiganii sînt însurati si au copii. Nici un tigan n-a fost înjosit cum a fost el. Morel avea ochii în lacrimi. O lacrimã în ochi e ca o ranã în suflet, asa spune un proverb tigãnesc. Un tigan nu si-ar vinde curul nici pentru tot aurul din lume. Curul si pula sînt doar ale lui. El, Morel, si le-a vîndut.

 

Afacerea însã a mers. Prin apartamentul din Brockwell, au trecut rînd pe rînd toti bãietii. Domnul acela n-a fost singurul client. Erau destui la Londra. Se fãceau bani frumosi, prostitutia era în floare. Dada Gogu avea programãri pe cîteva luni.

Cu vremea, toti s-au obisnuit cu noua lor “meserie”, pînã si Ramon avea “clientii lui”. Cîstiga fiecare într-un ceas cît într-o zi de cersit. Ajunge un nebun ca sã fie doi, si doi ca lumea sã si-o ia la cap. Au început sã poarte esarfe colorate la gît, sã-si ungã pãrul cu briliantinã sau sã-si vopseascã cîteva mese în galben si violet. Aveau o multime de pircinguri pe corp si îsi dãdeau sprîncenele cu rimel. Purtau brãtãri tintuite din piele si cercei în urechi. Arãtau mîndri si “produceau”, scãpînd ca sã mai ia bãtaie de la Morel. Scãpaserã de ciomag si curea. Cîstigau bani frumosi, Termopan, bosul, îsi avea partea lui, si chiar si pãrintii primeau acasã cîte ceva.

 

Si nu erau singuri în Londra. În Chelsea si Notting Hill “operau” cei din clanul lui Filaret, zis “Americanul”. În Winchmore si Highgate erau ai lui Milionarul. London Bow si Stratford era zona lui Paris Bomboanã. Iar centrul era al bulibasei Bucasin – el era “Împãratul”. Harta Londrei era divizatã pe clanuri si zone de influentã, la fel ca în Țãndãrei.

 

Dada Gogu a dispãrut într-o zi de septembrie. Dimineatã i-a spus lui Morel cã pleacã la Slough, cã se adunã acolo stabor tigãnesc si ar avea si el ceva afaceri de reglat. Nu s-a întors seara, asa cum a zis. Nici în zilele care au urmat. Judecata tigãneascã nu e asprã, scapi cu o amendã de obicei. De lovitura de sis însã e mai greu sã te feresti.

Nu s-a aflat niciodatã cine i-a venit lui Gogu Labã de hac. Poate a fost vreo veche rivalitate între clanurile bãnãtene, una dintre acelea care dureazã de generatii, iscatã de o iubire înfocatã sau de vreo fatã rãpitã cîndva si dusã în pusta ungarã, fãrã sã fi fost cumpãratã, dupã datinã, de la pãrinti. Cert e cã Dada Gogu nu s-a întors si nimeni nu l-a mai vãzut vreodatã de atunci.

Lui Morel i-a fost dor multã vreme de el. Ar fi vrut din tot sufletul ca Dada sã vinã din nou si sã-i mai steargã douã palme, ca altãdatã, sau cîteva bete la cur. Fãrã Gogu, afacerea mergea prost, nu “produceau” mai nimic. Morel a fost nevoit sã vîndã ziare si sã spele în intersectii parbrizele de la masini. Iar Ramon a început sã cerseascã din nou.

Apoi au avu loc raziile. Mai întîi, a fost arestat Pãun, un tigan din Țãndãrei stabilit la Slough. Venise în Anglia cu toti cei nouã copii. Puradeii cerseau, iar fetele cele mari, de doisprezece si treisprezece ani, se prostituau. Clienti îi gãsea chiar Pãun si nevastã-sa, deveniti codosii propriilor copii. De îndatã ce Scotland Yardul a dat de un capãt de fir, cercetãrile s-au extins. Asa cã a cãzut si gasca lui Bomboanã, din acelasi motiv – trafic de copii.

Si, de parcã toate astea nu ar fi fost de ajuns, în “zona lor” au descins cîtiva copii de tigani unguri. Lumea e ca o scarã pe care unii urcã iar altii coboarã. Acum nu mai era cine sã-i apare pe Morel si pe-ai lui. Puradeii unguri erau însotiti de cîtiva vlãjgani care umblau tot timpul cu lantul la ei. I-ar fi putut zdrobi oricînd dacã se lãsa cu bãtaie în Brixton.

 

Morel s-a despãrtit de Ramon înainte de Crãciun. Frate-su mai mic s-a lipit de gasca lui Filaret si a rãmas la Londra de Sãrbãtori, atunci cînd se fac cei mai multi bani.

Pe Morel l-a luat cu masina spre casã Dudã Topor, un om de-al lui Americanu, venit la Londra ca sã aducã “marfã” proaspãtã – un transport nou de patru bãieti. Dudã avea un Land Rover bengos, si care nu era de furat. Îl luase cash si l-a înmatriculat anul trecut chiar la Londra. Nu i-a cerut lui Morel nici un ban ca sã-l ducã înapoi la Țãndãrei. Avea cu el douã pistoale si permis de port-arm. La Szeged, Dudã s-a îmbãtat critã, a bãut rom pînã noaptea tîrziu cu alti tigani, prieteni de-ai lui, apoi s-au certat nu se stie de ce si s-au luat la bãtaie. Ãia au scos lanturi, topoare, ba si un sis.

— Vnguro, tume san kêkato! Toti bozgorii sînteti niste cãcati, a rãcnit Dudã Topor si a izbit cu pãlãria de pãmînt. Apoi si-a sfîsiat cãmasa de pe el oferindu-si pieptul gol si pãros, ca sã-l înjunghe, dar în acelasi timp a scos pistoalele si a tras. Era cît pe aci sã-i umfle politia ungarã pe toti. Dar au trecut iute granita în România si au scãpat.

 

Înainte sã plece spre casã, Morel îi trimisese lui Termopan toti banii adunati în ultimele trei luni, vreo sutã de mii de lire, prin Western Union, cum fãcea si Dada Gogu pe cînd trãia. N-a vrut sã aibã pe drum multi bani la el si bine a fãcut. Si-a pãstrat o mie de lire, cîstigul lui. Avea cinsprezece ani si, cu banii aceia, trebuia sã-si facã în viatã un rost.

Acasã, Morel a aflat cã taicã-su era la arest în Italia, bãnuit cã ar fi jefuit o bãtrînã si cã ar fi violat-o crunt. Asa cã taicã-su nu a putut sã participe la nuntã. Morel si-a cumpãrat nevastã mai tînãrã cu doi ani decît el. Daje Zambila, maicã-sa, i-a dat salba de aur pe care o mostenise de la Màmi Trandafira, mama ei. Cu salba aceea, Morel a cumpãrat fata, o fatã dintr-o familie de tigani sãraci, ca si ei. Ca sã facã nunta îi mai trebuia o mie de euro. Nu-i avea, asa cã s-a împrumutat de la Americanul, de la Filaret. O sã-i dea înapoi dupã nuntã, i-a zis Morel. Filaret însã a vrut gaj – asa cã au fãcut acte pentru cei doi gemeni mai mici, pentru Hilton si Napoleon.

 

În dimineata cînd Land Roverul lui Dudã Topor a tras în fata casei lor, era o liniste deplinã în mahala. Hilton si Napoleon s-au agãtat de fustele dajei Zambila si au început sã smiorcãie, zicînd cã nu vor sã plece de-acasã cu nici un chip. Morel era, cum s-ar spune, cap de familie, avea responsabilitãti. Dacã îi mânîncã spinarea, atunci cineva trebuie sã îi scarpine, si-a zis Morel.

Încît le-a tras puradeilor cîteva palme de sã le sune apa în cap, asa cum stia el, apoi a luat ciomagul si a lovit. I-a lovit rãu, rãu de tot, si le-a mai zis cã dacã nu se urcã în masina lui Dudã pe loc, îi pune pe amîndoi sã curete cu limba tot gãinatul din ogradã. Le-a mai zis cã le toarnã cu forta gaz cu o pîlnie, pe gurã si pe cur. Au mai pãtit-o cînd erau mici si aveau cu totii limbrici. N-au vrut sã bea moare de varzã si atunci daje Zambila le-a turnat-o cu de-a sila pe gît. Din gresealã însã, a folosit pîlnia de la lampa cu gaz.

Viata merge înainte, îsi spune Morel. Nu le-a zis nimic la bãieti, nu le-a spus ce-i asteaptã acolo. O sã afle de la Ramon, cînd se vor întîlni tustrei. Viata la Londra e grea, e grea si la Țãndãrei. Ramon scuipã. Ia dintr-un sac niste tãrîtã amestecatã cu mãlai, smulge cîteva frunze de sfeclã si le toacã mãrunt, apoi pune totul într-o cãldare. Toarnã si apã de la cismea pe deasupra, mestecã, si se duce sã dea de mîncare la porci.


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org