New MMSA spank logo

Bunicul si cureaua lui de soldat

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 13 Jun 2011


Dedic aceastã amintire din vremea copilãriei mele lui Emlyn Morgan care m-a ajutat sã o readuc la viațã așa cum este și sã o transpun în limba englezã.

 

Oricît m-aș strãdui, nu îmi pot aminti cînd a fost. Cîți ani sã fi avut? Poate patru, nu mai țin minte precis. Iar dacã am uitat, înseamnã cã nici n-a fost ceva prea important. Poate cã n-am vrut sã mãnînc o portocalã pentru cã era acrã. Cred asta pentru cã nici azi nu mãnînc portocale, chiar și mirosul lor îmi face rãu. Doar cã azi nu mai îmi zice nimeni nimic. Atunci însã, cred cã m-au obligat sã mãnînc portocala toatã. Maicã-mea a țipat la mine cã trebuie sã o mãnînc, cã are vitamine, cã a stat la coadã douã ceasuri ca sã îmi cumpere mie portocale. Iar eu, un țînc nerecunoscãtor, cred cã m-am încãpãțînat și am repetat ca un disc de patefon uzat:

— Nu vleau poltocale, nu vleaau, nu vleaau..

Am tot repetat pînã cînd l-am enervat pe taicã-miu îndeajus ca sã scoatã cureaua. Îmi închipui cã așa a fost. Taicã-miu și-a scos cureaua de la pantaloni, a pus-o în douã, m-a prins cu mîna de dupa ceafã și m-a întors cu fundul în sus. Apoi a ridicat brațul și a tras. Eu m-am zbãtut, încercînd sã scap din strînsoare și zbierînd. Da, sigur m-am zbãtut și am țipat ca sã scap.

— Te bat de te omor dacã n-o mãnînci, mi-a zis taicã-miu. Și, ca sã fie convingãtor, mi-a mai tras o curea peste picioarele goale. Așa cã am înghițit portocala printre sughițuri de plîns.

Eu însã nu mai țin minte nimic din toate astea, ci doar presupun cã așa s-au petrecut lucrurile atunci cînd am luat prima bãtaie cu cureaua la fund. Peste cîțiva ani, cînd tata o mierlise deja, mama avea sã îmi spunã cã a fãcut pușcãrie. L-au arestat pe motiv cã era fiu de chiabur și “complotase” împotriva regimului. L-a turnat cineva, cã turnãtori erau destui. Iar taicã-miu, asculta seara “Europa liberã” cu ferestrele deschise. L-au ridicat cu cãtușe la mîini și l-au judecat așa cum se judeca pe vremea aceea, avocatul apãrãrii fiind cel dintîi care îl acuza pe învinuit. Asta pentru cã a fi fiu de chiabur era o crimã și nu mai trebuia doveditã nicicum.

Ca sã nu-și piardã slujba, maicã-mea a divorțat. Pe taicã-miu l-am mai vãzut o singurã datã, înainte sã moarã. Era bolnav și gîrbovit. Cînd m-a zãrit, era la spital, a izbucnit în plîns. Am plîns și eu. Trecuserã mai bine de zece ani de la întîmplarea aceea despre care astãzi nu-mi amintesc mai nimic. Ceva a fost însã. Cred cã în seara aceea am vomat. Am plîns și, mai apoi, speriat de bãtaia primitã, am vomat în veceu. Poate cã de pricina asta, chiar și azi, de cîte ori simt miros de portocale, mi se face rãu. Dacã mãnîncã cineva o portocalã, plec de lîngã el ca sã nu vomit.

 

Prima bãtaie adevãratã despre care îmi aduc bine aminte am primit-o de la bunicul meu. Bunicii dinspre mamã s-au mutat la noi dupã ce tata a fost arestat. Locuiau la vreo douã sute de kilometri spre nord, într-un oraș în care se construise, cu ajutorul sovietic “tovãrãșesc și dezinteresat”, un combinat siderurgic. Aveau o casã cu patru camere. Ca sã nu le confiște statul casa, așa cum au pãțit mai toți care aveau spațiu excedentar, au luat în gazdã o altã familie. Dintr-un țãran neinstruit, chiriașul bunicului a ajuns peste noapte un important activist de partid și a început sã-l amenințe pe bunicul cã poate sã-l arunce în stradã oricînd. Așa cã bunicul meu, în cele din urmã, a fost obligat sã-și “doneze” casa la stat. A devenit din proprietar chiriaș în propria lui locuințã.

Aveam șapte ani cînd bunicii mei s-au mutat la noi. Și-au lãsat toatã agoniseala în fosta lor casã aducînd doar un cufãr cu amintiri și vioara la care bunicul cînta. La vioara aceea am învãțat sã cînt și eu. Apoi, într-o zi, bunicul a scos din cufãr o centurã veche de piele. A uns-o, apoi a agãțat-o la baie într-un cui.

— Cu asta am sã te bat, dacã n-ai sã fii cuminte, mi-a zis. E cureaua mea de soldat cu care m-a bãtut tata cînd am fugit din amatã. Fugisem ca sã mã întîlnesc cu bunicã-ta, cu care voiam sã mã însor. “Cine nu-și respectã uniforma de soldat trebuie pedepsit”, așa mi-a zis tata. Și a adãugat : “Acu', dacã te-ai fãcut de rușine pentru o pizdã, dã-ți uniforma jos !” M-a pus sã mã dezbrac în pielea goalã, și, Dumnezeu odihneasã-l, m-a snopit. Apoi, tot dezbrãcat, m-a urcat în cãruțã și m-a dus înapoi la cazarmã, unde am luat a doua bãtaie, de la sergent. N-am zis nici pîs. Fiul trebuie sã asculte de tatãl lui, iar soldatulul, de sergent Ține minte, nepoate : în viațã, pentru greșelile noastre, avem întotdeauna ceva de plãtit.

Cureaua a stat nefolositã, agãțatã în cuiul din baie, vreo cîteva luni. Bunicul doar mã amenința cã dacã mã prinde cu lecțiile nefãcute rupe cureaua de fundul meu.

— Ești bãiat mare acum. La șapte ani, douã, trei palme sînt fleac. Trebuie sã știi de frica curelei, a decretat Bunelu noua regulã dupã care urma sã fiu pedepsit.

Eu m-am cam fîstîcit. Bunicul avea vocea blîndã și zîmbea, nu pãrea de loc amenințãtor.

— Am sã iau bãtaie de la matale cu cureaua asta, așa cum ai luat și matale de la strãbunelu, nu-i așa ? l-am întrebat.

Și am rîs cam mînzește, spunîndu-mi în sinea mea cã mai bine ar fi sã nu-i dau prilejul ca sã aflu dacã glumește sau nu.

 

Apoi, într-o zi de august, eram cu Nelu și Mihai în parcul de lîngã casã și jucam remmy pe bani. Știam prea bine toți trei cã noi, copiii, nu aveam voie sã jucãm pe bani, ca oamenii mari, dar ne-am zis cã n-o sã ne vadã nimeni. A trecut însã tata lui Nelu prin parc. Venea de la serviciu acasã și ne-a gãsit pitiți în boscheți. Și-a scos cureaua pe loc. Nelu a dat sã fugã. L-a ajuns. Pînã acasã, vreo trei sute de metri, taicã-su i-a tot tras cu cureaua la fund. Eu și Mihai mergeam în urma lor și mai cã plîngem noi de mila lui Nelu, pentru cã el doar icnea. Au intrat în casã, iar noi am rãmas înspãimîntați la poartã, ascultînd zgomotele care rãzbeau prin fereastrã. Nu mai erau cele de dinainte. Cureaua plesnea un fund gol, iar Nelu țipa. Țipa tare de tot.

 

Asta a fost dupã amiazã. Seara însã, tatãl lui Nelu i-a spus bunicului cum ne-a gãsit el în parc jucînd remmy pe bani, și ce-a pãțit fii-su, ca sã-i fie învãțãturã de minte toatã viața lui.

Bunicul n-a zis nimic. Seara însã, a luat cureaua din baie și a venit la mine în camerã. Eram deja în pat.

— Ai jucat remmy pe bani, astãzi în parc, așa am aflat, mi-a zis bunicul.

Eram în pijama, iar bunicul a vrut sã-mi dea jos pantalonii. A tras de elastic, dar eu m-am împotrivit. Așa cã bunicul a renunțat. Înainte sã iese din camerã însã, mi-a mai zis pe un ton rãu prevestitor :

— Ai sã tragi ponoasele pentru cã n-ai ascultat.

— Iartã-mã, bunicule, n-am sã mai fac, l-am rugat, cãci eram deja foarte speriat.

Bunicul a rãmas însã ferm pe poziția lui :

— Ai fãcut-o deja ! Pentru asta meriți aceeași pedeapsã ca Nelu, o bataie cu cureaua la fundul gol. Cînd ai sã înțelegi cã o meriți, sã vii sã-mi spui. Pînã atunci, n-ai sã primești de mîncare. Tu hotãrãști.

Și a plecat. Scãpasem. Am rãsuflat ușurat. Mîine, poate cã bunicul o sã uite sau poate mã va ierta. Așa cã, în seara aceea, am adormit liniștit.

 

A doua zi dimineațã însã, ușa de la camarã era încuiatã. “Du-te și stai de vorbã cu bunicã-tu mai întîi”, mi-a zis bunica, vãzîndu-mã cãutînd prin bucãtãrie ceva sã mãnînc. Nu am gãsit nimic. În parc, la locul nostru de întîlnire, Nelu n-a mai venit. De rușine cã luase bãtaie de fațã cu noi, n-a mai ieșit din casã o sãptãmînã. Era însã Mihai acolo. I-am propus sã jucãm o miuțã. Nu avea chef, pãrea abãtut. A ridicat din umeri cînd l-am întrebat ce-a pãțit. Fãcea pe viteazul. Ceva se întîmplase și am bãnuit imediat ce.

— Te-au cãpãcit și pe tine ? Zi, am insistat.

Mihai a continuat sã tacã. Apoi, dupã o vreme, a zis scurt :

— Un rahat !

Am simțit un gol imens în stomac. Și nu pentru cã îmi era foame, ci la gîndul cã Mihai o pãțise la fel ca și Nelu. Din tustrei, rãmãsesem singurul nepedepsit. Bunicul însã ținea morțis sã mã oblige sã accept eu însumi cã meritam sã fiu bãtut.

Așa cã nu l-am mai întrebat pe Mihai nimic. Eram prea timorat. Mihai avea un frate cu zece ani mai mare ca el de care trebuia sã asculte tot timpul, mai ales cînd tatãl lor era plecat. Ce-i spunea era literã de lege pentru Mihai. Eram odatã la el cînd Mihai a rãpuns impertinent, iar frate-su s-a stropșit la el : “Vezi cã rãmîi fãrã pantaloni pe tine și știi ce pãțești”. Atît i-a zis, iar Mihai s-a fãcut roșu la fațã. Întotdeauna lua bãtaie acasã la fundul gol.

 

La amiazã, tot nu am primit nimic de mîncare. Mi s-a fãcut fricã. Cît puteam sã rezist ? Gîndul cã în cele din urmã va trebui sã-mi primesc pedeapsa mã chinuia tot mai mult. Într-un fel, mã simțeam stînjenit și fațã de prietenii mei. O fãcuserãm latã tustrei și acum, eu singurul am fost cel care a scãpat. Am “spart gașca”, cum s-ar zice. Cine sã se mai joace de azi înainte cu mine, un cãcãcios care se pișã pe el de fricã atunci cînd vede o curea ?

Bãieții sînt rãi, se ceartã între ei din te miri ce. Apoi se împacã la fel de ușor cum s-au certat. Dar dacã vreunul din gașcã devine “oaia neagrã”, atunci toți încep sã facã mișto de el. Îi întorc spatele cînd îl vãd, se apleasã și îi aratp fundul, bãtîndu-se cu palma peste buci și zicîndu-i “pupã-mã-n cur”. Devenise un ritual ca, atunci cînd prindeam picã pe cîte unul, sã ne coborîm pantalonii în vine și sã-i arãtam fundul gol. Era mai rãu decît o înjurãturã, iar proscrisul avea parte de disprețul tuturor. Nimeni nu mai voia sã se joace cu el.

Oare soarta asta urma sã mã aștepte ? Pentru cã n-am luat bãtaie acasã, Nelu și Mihai se vor alia cu alți bãieți și mã vor alunga din gașcã, dîndu-și jos pantalonii jos ca sã-mi arate fundul gol ? Sã-ți dai pantalonii jos. Brrr ! Brusc mi-am amintit cã asta aștepta și Buneicu de la mine : sã-mi dau pantalonii jos singur și sã-i cer sã punã cureaua pe fundul meu. Abia dupã aceea voi primi de mîncare și am sã fiu iertat !

 

Dupã-amiazã mi-au luat toate jucãriile : mingea de fotbal, țintarul, jocul de domino, soldãțeii de plumb, trenulețul, mașinuțele, tot. Și clasorul cu timbre. Am primit în schimb o felie de pîine neagrã unsã cu unt. Am înfulecat-o. Apoi am izbucnit în plîns. Eram disperat.

Pe de o parte, îmi era o fricã cumplitã de curea. Gîndul la durerea pe care urma sã o suport mã înspãimînta. Mai era și rușinea mea cã va trebui sã mã dezbrac în pielea goalã ca sã fiu bãtut. Simțeam frisoane. Pe de altã parte, era vina pe care mi-o știam, pentru care bunicul era supãrat, așteptînd rãbdãtor sã dau acea dovadã de curaj. Și mai erau jucãriile luate, și foamea care mã chinuia, și teama cã voi rãmîne singur, disprețuit de Nelu, de Mihai și de ceilalți bãieți. Parcã îi auzeam rîzînd toți de mine și zicîndu-mi : “Puțã micã, face în chiloți de fricã”, “Cui i-e fricã de curea, ducã-se în pula mea”, sau poreclindu-mã “Lașul”, “Cãcãnel Bãșinel” sau cine mai știe cum.

 

Oricum aș fi întors-o, tot rãu era. Îmi pierdusem orice speranțã. Apoi, țin minte cã am cedat nervos. Am început sã plîng în hohote, ca orice copil speriat și fãrã ajutor. Mã simțeam singur, singur de tot, și aveam nevoie neapãrat de cineva care sã îmi spunã o vorbã bunã, cineva care sã mã ajute sã ies din impas.

— Du-te sã stai de vorbã cu bunicã-tu, mi-a spus bunica, atunci cînd m-am repezit plîngînd în brațele ei. Și m-a dat deoparte cu un gest blînd, dar ferm, tocmai ea care mã ocrotea întotdeauna cu o dragoste de neprețuit.

Mã alungase chiar și bunica. În mintea mea de copil, lumea parcã încetase sã mai existe. Nu mai aveam de ales. M-am dus la baie plîngînd și m-am uitat în oglindã. Aveam ochii roșii și fața umflatã de plîns. M-am dezbrãcat, am luat cureaua din cui și m-am dus la bunicul sã i-o dau. Bunicul, deși supãrat, a zîmbit sau, cel puțin, așa mi s-a pãrut. Încã mai speram sã mã ierte. L-am rugat sã se îndure de mine. Speranța mea a fost repede spulberatã. Dupã a cincea loviturã de curea, vitejia mea, cîtã mai era, m-a pãrãsit. Am început sã mã zbat de durere, încît bunicul a fost nevoit sã mã ținã ca sã îmi iau pedeapsa toatã. Cele douãzeci de curele pe care le-am primit de la el atunci au fost prima bãtaie adevãratã pe care nu am uitat-o nici azi.

N-am sã uit nici vorbele pe care Bunelu mi le-a repetat atunci, vorbele strãbunicului meu : “În viațã, pentru greșelile noastre, avem întotdeauna ceva de plãtit”. Așa a zis bunicul dupã ce m-a bãtut rãu, rãu de tot. Apoi bunica mi-a dat de mîncare. În timp ce mîncam, mîncam și plîngeam în același timp, a intrat și bunicul în bucãtãrie. A intrat, s-a apropiat de mine, m-a privit lung, apoi m-a sãrutat.


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org