New MMSA spank logo

Daoud [RO]
Daoud, cel iubit

by Emlyn Morgan and Alex din iasi

Go to the contents page for this series.

Copyright on this story text belongs at all times to the original authors only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 29 Aug 2012


Traducere din limba englezã de Alex din Iasi, dupã povestirea originalã “Daoud - the beloved”, de Emlyn Morgan

Mã trezește o brizã ușoarã dinspre Rãsãrit. Soarele e sus, dar încã nu toropește îndeajuns ca sã mã îndemne sã mai picotesc. Sînt învelit doar cu un cearceaf de bumbac. Daoud nu a binevoit sã se ridice de pe salteaua lui ca sã punã pe mine pãtura pe care o folosesc de obicei în orele neprietenoase de dinaintea zorilor, cînd dogoarea zilelor și a nopților de varã marocanã se domolește.

Saltele noastre sînt una lîngã cealaltã pe terasa de pe acoperiș. Bãiatului îi place sã vorbeascã în timp ce privim stelele de pe cer și urmãrim planetele pînã cînd primul dintre noi e cuprins de somn. M-a învãțat sã-l deosebesc pe Jupiter de Saturn, sã recunosc planeta Venus, atît de frumoasã, și pe Marte, cu care ne învecinãm din cînd în cînd. Cîndva, am decis cã Orion, vînãtorul semeț, este protectorul nostru, și atunci bãiatul mi-a destãinuit numele lui de berber, care era Amanar. Îmi va pãrea rãu cînd, la iarnã, va trebui sã dormim iarãși în casã, fiecare în camera lui. Dacã nu cumva, Daoud va dori sã își aducã patul lui de copil în camera mea. Poate cã într-o asemenea noapte va veni lîngã mine în pat, fie și ca sã se încãlzeascã. La iarnã, nopțile vor fi reci aici, la Saleh, lîngã oceanul ostil.

În dimineața asta, flãcãul încã mai doarme. La paisprezece ani, nu mai e costeliv ca atunci cînd l-am luat la mine. Pretinde cã e berber, un maur adevãrat, asta pentru cã vine din oaza Tafilalt, unde se vorbește limba tamazight. Dar trãsãturile lui ascuțite, care mi-au pãrut atît de atrãgãtoare, dau în vileag un sînge de arab, iar culoarea cafenie a pielii, pe care de asemenea am îndrãgit-o, se datoreazã cu siguranțã adaosului de rasã neagrã, ceva comun pentru orașele aflate pe drumurile din deșert. Nasul lui coroiat și proeminent, care cred cã nu o sã mi se mai parã la fel de atrãgãtor cînd bãiatul va fi matur, precum și numele care i-a fost dat, Daoud în arabã, în limba ebraicã David, adicã “cel iubit”, sugereazã și o ascendențã de evreu.

E timpul ca Daoud sã pregãteascã micul nostru dejun: cafea, suc de portocale, clãtite marocane și miere de albine, așa cum îmi place mie: a fost una dintre principalele îndatoriri pe care le-a învãțat cînd l-am luat de pe stradã. Pãșesc peste el, în vreme ce încã mai doarme, și mã opresc lîngã parapetul terasei. Jos în port se zãrește un vas de croazierã cu tot edificiul lui alb de deasupra apei. Turiștii sînt cei care aduc bani, banii atît de necesari pentru oraș.

Cum se întîmplã ori de cîte ori un vapor acosteazã, Daoud a ajuns foarte tîrziu acasã noaptea trecutã, dupã ce adormisem. Bãieții din oraș dau foc pe plajã bucãților de lemn care plutesc pe apã. Turiștii de pe vas li se alãturã. Se fumeazã kif, un fel de canabis. Din difuzoarele aparatelor alimentate de la baterii se revarsã zgomotos tot felul de melodii nord-africane. Cel puțin, asta e tot ce am aflat. Restul nu vreau sã-l știu – îmi închipui însã ce se petrece printre dune între europenii de pe vas și bãieții marocani din oraș.

De ce o face? Pentru bani? Ca sã fie iubit? Totuși aici, în cãsuța mea comfortablã, are de toate: mîncare, îmbrãcãminte, prietenii lui pot sã îl viziteze. Ar putea merge și la școalã dacã ar vrea. A fost instruit la o școalã arabã, dar l-am învãțat sã descifreze și sã scrie în alfabetul latin, sã vorbeascã fluent franceza și limba mea natalã, engleza. Mica mea pensie e suficientã aici. Daoud vrea sã aibã însã banii lui, ca sã își ia haine la modã, sã ia cadouri frumoase pentru familia lui și sã-și cumpere un bilet de autobuz cu care sã meargã sã-și viziteze satul lui îndepãrtat.

În nopțile de varã, culcați pe saltelele noastre, discutãm despre toate. Despre frații și surorile lui, despre tatãl care îl bãtea cu cureaua, doar atunci cînd o merita. Despre școala coranicã unde primea deseori lovituri de nuia usturãtoare peste coapse, ca sã-l ajute sã învețe scripturile.

Sprijinit de parapet, ascult chemãrile la rugãciune care vin dinspre minaretele din apropiere. Nu sînt niciodatã sincrone, unele sînt mai muzicale, altele nu. “Hayya 'alas-salâh.” Veniți și vã rugați. “As-salatu Khayrun Minan-nawm.” Rugãciunea e mai de preț decît somnul. Daoud se trezește, zîmbește, și coboarã ca sã se spele și sã își facã rugãciunea.

Încã mai meditez la ultima lui escapadã. Sã fi fost cu vreun turist rus, gras și bogat? Sã fi fãcut pasiune pentru membrul vreunui echipaj italian, zvelt și cu ochi scînteietori? Eu, pentru el, sînt tot timpul aici și par încã tînãr la vîrsta mea. Încerc sã fiu cît mai în formã mereu. Uneori, Daoud mã strînge în brațe la fel cum procedeazã cu tinerii lui prieteni cu care îi face plãcere sã se plimbe de mînã. Rareori vine sã doarmã cu mine în pat. Oare sã nu-i placã în brațele mele? Îi displace atunci cînd beau vin. E interzis, îmi spune. Mie nu-mi place kif-ul. Îmi zice cã, în Coran, kif-ul nu e interzis.

 

“Nu mai avem lapte proaspãt, nici miere cu șafran”, mã informeazã Daoud trist.

Nu avem un frigider pentru lapte, iar șafran nu prea se gãsește anul acesta, dar Daoud știa cã mie îmi plac ambele la micul dejun. M-aș fi așteptat sã fi avut grijã sã le avem în camarã tot timpul.

“Noaptea trecutã n-ai fost aici sã-mi prepari cina sau, mãcar, sã-mi aduci o pãturã. Iar cînd a trebuit sã pregãtești micul dejun, dormeai.” Îi mai spun cã am auzit muzicã dinspre dune, la ore mici din noapte.

Daoud știe cã va fi pedepsit. Luãm amîndoi micul dejun în tãcere.

Nuiaua de ratan o gãsisem cu ani în urmã, la Rabat, într-un maldãr de bastoane și umbrele vechi dintr-un suk aflat pe celãlalt mal al rîului. Cel care ținea prãvãlia mi-a spus cã provenea din casa unei englezoaice care fusese guvernanta prințului coroanei, ajuns astãzi rege. Una dintre îndatoririle lui Daoud era sã o lustruiascã și sã o punã în apã din cînd în cînd, ca sã-și menținã suplețea. Era unica nuia pe care o aveam și nu aș fi vrut sã se rupã.

Daoud face curat pe masa unde am luat micul dejun, apoi aduce varga de ratan. Urcãm din nou pe acoperiș. De obicei, acolo ne ducem cînd urmeazã sã fie pedepsit. Daoud e in tricou și în șortul în care a dormit astã-noapte. Din nou mã întreb cu cine a fost. Și-o fi dat oare jos șortul acesta alb? Pentru bani sau pentru cã voia sã fie iubit?

Îi arãtasem lui Daoud cum sã se aplece și sã se sprijine bine cînd mãnîncã bãtaie. Nu trebuie sã se miște, trebuie sã stea așa cum o fãcea cînd se întîmpla sã ia bãtaie cu cureaua de la tatãl lui, în curtea de acasã. Simt nevoia sã îi trag o bãtaie zdravãnã azi. Sã-și aminteascã cum era pe vremea cînd își ridica poalele gandorei ca sã primeascã loviturile de nuia de la învãțãtorul lui, pe coapsele goale. Sã-și reaminteascã cît de dureroase erau și cum orice bãiat trebuia sã stea smirnã, în picioare, ca sã încaseze numãrul de lovituri dinainte stabilit. Așa trebuie sã stea și el acum, aplecat cum era și așteptînd sã îl bat.

Fesele lui, subțiri și cam ascuțite cînd a venit aici, sînt mai rotunde acum. Soarele se mai aflã încã în acel unghi de unde aruncã lumini și umbre asupra contururilor plãcute ale pãrților de jos, dezgolite, ale corpului lui aplecat. Din nou mã întreb cui i-a fost dat sã își plimbe mîinile pe pielea cafenie, catifelatã și plãcutã la pipãit, de pe spatele și copasele lui Daoud, pe care eu acum pot sã o mîngîi doar cu nuiaua. Sînt hotãrît totuși sã o fac temeinic. Vreau sã-l pedepsesc pe Daoud. Vreau sã-l doarã. Dar vreau și sã-l iubesc.

Varga șuierã prin aer și, dupã impact, se aude sunetul bine știut, care produce ecou în terasele de pe acoperișurile din jur. La început, Daoud geme ușor de durere dupã fiecare loviturã. Îmi vine din nou în minte gîndul cã e posibil ca noaptea trecutã sã își fi oferit trupul lui frumos altcuvia, și într-un alt chip. Simt nevoia sã fac ceva ca sã sufere și mai tare. Vreau sã îl aud cum țipã de durere. Îl întreb ce scrie în Coranul acela, care interzice vinul, despre mersul pe plajã cu alți bãrbați. Nu aștept un rãspuns de la el, vreau doar ca întrebarea mea sã fie o justificare pentru pedeapsa mai asprã. Știm amîndoi cã bãtaia cu varga pe care o primește nu e doar pentru cã și-a neglijat îndatoririle. Pe terasã e loc suficient ca sã pot mînui varga în voie. Așa cã îl fac pe Daoud sã simtã ce înseamnã o loviturã cu varga de ratan trasã din plin.

 

I-am tras cele șapte lovituri pe care le primește de obicei. E numãrul de lovituri de bici prescris undeva în Tanakh, dacã nu și în Coran.

A fost pedepsit cu severitate. M-am simțit pe deplin mulțumit cînd l-am auzit cã țipã. A fost o pedeapsã, dar și un avertisment. Desearã, Daoud nu va mai avea chef sã își ofere, jos pe plajã, fundul vãrgat, cãci o sã îl doarã dupã bãtaia primitã.

Vor mai fi însã vapoare, vor fi și alte nopți. Maurul poate rãmîne doar o vreme închis între zidurile unui oraș, înainte ca sã-l cuprindã iar dorul de a fi liber prin deșert. Nuiaua mea nu îl va putea ține pe Daoud pe vecie în casã, va simți iarãși chemarea libertãții pe care i-o dau dunele și plaja cu nisip.

Las varga de ratan deoparte și, dupã ce și-a primit bãtaia, îl ajut pe Daoud sã se ridice în picioare.

 
Go to the contents page for this series.

  Read the in this series.  ▶


Show all the stories by Emlyn Morgan and Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org