New MMSA spank logo

În bataia sagetii

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 30 Sep 2012


Am vrut sã-i las ceva în dar, o amintire. Nu aveam însã nimic de preț la mine. Ceasul de la mînã? La ce i-ar folosi? Faraj știa ora exactã privind la soare, iar noaptea se uita la lunã ca sã afle ce zi e, fãrã nici un calendar. Fazele lunii spun totul despre lume, spunea. Cînd e lunã plinã, viața pulseazã frenetic. Luna nouã anunțã cã în curînd natura va renaște. Renasc chiar și iubirile trecute. Cînd luna va îmbãtrîni, spunea Faraj, ea se va descompune în mii de stele mici. Atunci va dispãrea și viața de pe Pãmînt, de nu cumva o sã aparã o altã lunã, iar el, Faraj, va fi la fel de aprig ca în tinerețea lui.

Eram în port la Soussa, cu Faraj, așteptînd vaporul care urma sã mã ducã în Sicilia. Turnul fortãreții se pofila zvelt pe cer în lumina blîndã a soarelui la apus. Ședeam culcați pe o sofa și ne sorbeam ceaiul de mentã, cum mai fãcuserãm de-atîtea ori. Mintea mea era însã în cu totul altã parte, la ceainãria din Kairouan în care bãusem prima oarã ceaiul împreunã cu Faraj. Bãiatul care ne servea știa prea bine cum trebuie sã se poarte cu turiștii care trec pragul ceainãrii. Zîmbea amabil, dar insolent, ca orice tînãr care mizeazã pe frumusețea umerilor lui goi. Legea islamicã i-ar fi interzis sã se arate în public doar în maiou și în pantalonii scurți, dar unde sînt turiști chiar și alcoolul e permis.

“Dorește domnul sã fumeze shishas? Sã aduc narghileaua? Avem tutun cu arome de mere, de cocos sau banane. Sau poate domnul ar dori sã serveascã lichior de curmale?”

L-am refuzat, fãcînd din mînã un semn discret. A plecat dezamãgit vizivibil. A fãcut doar cîțiva pași și nu s-a putut abține: și-a întors privirea înapoi spre mine sã se convingã cã îl urmãream, cã-i admiram trupul atrãgãtor. S-a convins. Intimidat, mi-am îndreptat privirea în altã parte. Cred cã a zîmbit, mulțumit de sine, și s-a dus la alt client.

Apoi, pornind de la detaliul acela, ce pãrea atît de neînsemnat, mi-am reamintit acolo, in portul din Soussa, tot ceea ce s-a mai întîmplat.

*

L-am întîlnit pe Faraj la Kairouan, orașul sfînt. Mã rãtãcisem în Medina, prin labirintul de strãduțe înguste, inundate de prãvãlii gemînd de covoare, mirodenii, haine și bijuterii. S-au gãsit imediat binevoitori ca sã mã scoatã din impas și sã-mi arate, contra dolari, pe unde sã ies din cetate. Atunci a apãrut el, Faraj, s-a rãstit la cei care mã sufocau cu insistențele lor și i-a alungat. Ce mi-a atras atenția la el mai întîi a fost statura lui impunãtoare. Era înalt, bine fãcut, iar fața lui, cu trãsãturi atît de virile, radia blîndețe. Nu aș fi spus cã era berber dacã nu l-ar fi trãdat pielea lui mãslinie. Mi-a fãcut semn sã îl urmez, spunîndu-mi cã mã va conduce la Bab el Chouhada, poarta martirilor. De acolo, am sã pot sã ajung direct în orașul nou.

Era o forfotã amețitoare pe strãzi, un șuvoi de oameni revãrsat, șarete trase de mãgari sau cai, biciclete, vînzãtori care te invitau la tot pasul sã intri în prãvãlia lor și tineri zvelți care se strecurau prin mulțime purtînd îndemînatic deasupra capului tãvile cu pahare de ceai sau cutii cu zlebia și makroud atîrnate de gît.

A refuzat sã ia bani. M-a întrebat doar unde e casa mea, adicã voia sã afle din ce țarã venism. I-am spus cã vin din România și vreau ca sã ajung la Douz, de unde pleacã drumul caravanelor în deșert. L-am rugat sã accepte sã bem ceaiul împreunã. Știa el o ceainãrie, “La divan”. Acolo l-am vãzut pe flãcãul acela frumușel, bãiatul care ne-a servit. A venit cu ceainicul și a turnat cu dibãcie ceaiul în cești, cu brațul ridicat și cu gesturi grațioase de tînãr hadâmb. O cadrã fugitivã, dar pe care nu aveam sã o uit.

La despãrțire, Faraj mi-a spus: “Autobuzul spre Douz pleacã mîine dimineațã devreme. Plec și eu tot cu el. De la Douz, merg mai departe, în satul meu de dincolo de Chott el-Jérid, lacul de sare de la poalele Munților Atlas.” M-am bucurat cã o sã mã însoțeascã. Ne-am strîns mîna, ne-am spus unul altuia besslama și ne-am dat întîlnire pentru a doua zi în zori.

*

Nu mi-a venit sã cred cînd Faraj mi-a zis de cîte ori ținuse postul de Ramadan la viața lui. Pãrea cu mult mai tînãr, nu i-aș fi dat nici patruzeci de ani. Nici mãcar mustața sau barba lui albã, tãiatã scurt și atît de seducãtoare, nu i-ar fi trãdat vîrsta pe care o avea.

Plecasem deja de vreun ceas din Kairouan. Faraj purta o galabie albã. Pãrea un imam în veșminte vaporoase, dacã nu chiar un marabout, un sfînt. Nu am vrut sã par indiscret, l-am întrebat totuși cu ce se ocupã acolo, în satul lui. Și cum trãiesc berberii, în general.

Nu mi-a rãspuns. Autobozul tocmai se oprise într-o oazã, lîngã o livadã de mãslini. Ne-am așezat la rãcoare sub un palmier. Atunci am observat de-abia cã Faraj purta la gît o amuletã. M-a vãzut privind-o îndelung și încercînd sã descifrez ce reprezenta.

“E un pieptene de țesut covoare. Pentru berberi, el simbolizeazã ordinea care alungã rãul din lume”, mi-a zis, cu o voce mai curînd misterioasã. “Cu pieptenele se bat firele de lînã și se lipesc strîns unul de altul, așa cum și viețuitoarele o fac cînd se împreuneazã. Privește la lucrãtorii aceia care sapã livada cu cîtã vigoare își înfing hîrlețele în pãmînt. Pentru ei, gestul lor imitã ceea ce face masculul cînd se împreuneazã. E gestul primordial care guverneazã viața pe Pãmînt.”

Pentru Faraj, boabele de grîu pe care berberii le aruncã în brazdã sînt înseși semințe din sperma lor, iar sãgeata cu care vîneazã gazela e semnul deplinei lor virilitãți.

M-a scrutat o vreme cu privirea. Nu m-am simțit în largul meu. Știam cã Faraj mã cîntãrea din ochi vrînd sã afle ce e cu mine și cam cîți dinari prețuiesc. A tras concluzia abia dupã ce ne-am urcat iar în autobuz. Ședeam alãturi, în vreme ce drumul strãbãtea un podiș întins pe care doar ici-colo se vedeau frunzele cãrnoase ale vreunui cactus sufocat de tufele de spini.

“Tu ai bãut apã de la un izvor curat.” Voia sã spunã cã, dupã el, aș fi un strãin venit cu intenții bune și cu sufletul curat. Îi cîștigasem încrederea credeam, dupã cum și el o cîștigase pe a mea, la Kairouan, cînd mi-a arãtat poarta ca sã ies din Medina.

“Vii des la Kairouan?” l-am întrebat. “Am vãzut cã știi bine orașul.”

“E pentru a șasea oarã cînd vin în pelerinaj la Marea Moschee. Șapte pelerinaje la Kairouan fac cît unul la Mecca, cel impus de stîlpii credinței musulmane. Îmi petrec viața mai mult în sat la mine, printre copii și bãtrîni. Bãrbații sînt plecați indeobște cu caravaneleprin deșert sau cu caprele la munte, ori merg spre miazãnoapte unde gãsesc de lucru mai ușor. Femeile pleacã și ele deseori în oaze, cu cãmilele gestante. Rãmîn doar copiii și bãtrînii sã aibã grijã de nepoți.”

“Și tu ce faci?” l-am provocat pentru a doua oarã, curios sã aflu mai multe despre el.

“Eu ce fac? Eu sînt cel care pedepsește. Sînt Faraj el-Sewt, Faraj-Biciul cum mi se mai spune. Sau Abd el-Sewt, mînuitorul de bici. În felul meu, sînt un vindecãtor de suflete și trupuri, cãci 'faraj' asta înseamnã în arabã: remediul, cura care vindecã ori amelioreazã ce-i rãu.”

Ce-a vrut sã spunã de data asta? Aflasem multe de la el: cã luna plinã e timpul împerecherii, cã firea oricui e dupã apa de izvor pe care o bea sau cã berberii între ei își spun 'amazigh', adicã 'oameni liberi'. Îmi mai spusese cã sãgeata e semn masculin și reprezintã însãși virilitatea din Univers. Dar biciul, ce naiba simboliza? Nu reușeam sã dezleg șarada. Poate cã Faraj mi-a ghicit gîndul. Se zice cã unii berberi au aceastã însușire, sã afle ce gîndesc cei din jur. Poate cã și Faraj o avea, de vreme ce a început sã îmi explice de unde i se trage numele ciudat. Mi-a spus așa:

“În sat, învãțãtorul îi deprinde pe copii sã scrie și sã citeascã. Îi obligã sã învețe cum sã socoteascã și sã recite suratele din Coran. Eu însã, sînt cel care trebuie sã îi fac sã înțeleagã ce este acela el-khawf. Khawf înseamnã cã atît timp cît cineva respirã, trebuie sã se aștepte oricînd la pedeapsã. E teama de pedeapsã prin urmare, dar și de instrumentul ei. Și încã nu e destul: dacã ți-e teamã de instrumentul care pedepsește, trebuie sã-ți fie teamã deopotrivã de orice faptã care poate face din tine ținta lui. Cînd cineva nu-i conștient cã fapta lui îl va conduce spre instrumentul de care trebuie sã se teamã, atunci nu-i va fricã nici ca sã comitã acel fapt. Înțelegi? Dacã nu ai mãsura fricii pentru ceea ce te duce spre instrumentul care pedepsește, înseamnã cã frica ta e doar pe jumãtate. Khawf tocmai asta este: lumina pe care cineva o poartã în suflet și care îl ajutã sã deosebeascã binele de rãu. Atunci cînd el-khawf se instaleazã definitiv în sufletul cuiva, dispare din el și orice dorințã de a mai comite un pãcat.”

Cînd Faraj a sfîrșit ce a avut de spus, mi-a fost limpede cã nu glumise. A vorbit ca un predicator pãtimaș atunci cînd tãlmãcește înțelesul unor text sacre maselor de credincioși. Am înțeles de la el cã frica de pedeapsa lui Alah nu e un concept abstract, luat din scripturi, ci o teamã cît se poate de realã pe care o cunoști aici, pe pãmînt.

“Voi, europenii, aveți crucea ca amuletã”, a continuat Faraj. “Crucea voastrã indicã patru direcții, așa încît niciodatã nu știți încotro sã o luați. La noi, e semiluna, cea care crește și devine lunã plinã, simbol al iubirii și armoniei între viețuitoare. E și sãgeata care ne aratã calea de urmat. Iar pentru cel care se abate din drum, este biciul”

“Și tu ești biciul, vrei sã spui? Ești biciul lui Alah?” l-am întrebat, încercînd sã-i urmãresc raționamentul care pãrea foarte logic.

“Nu. Eu sînt doar mînuitorul lui. Sînt cel care aduce în suflet lumina biciului care pedepsește. Din asta îmi cîștig cușcușul de zi cu zi. Cînd un bãiat atinge mîna unei fete, fapt interzis de Coran, dacã e neglijent și pierde o caprã, cînd gealabie lui nu este lungã pînã la glezne, sau dacã aruncã priviri interzise, îl ușurez de vinã cu biciul care îl pedepsește.”

“Și reușești sã-l faci sã afle astfel ce este khawf?” l-am întrebat ușor neîncrezãtor.

A zîmbit la fel de prietenos ca atunci cînd l-am întîlnit. Acum, cã știam ce meserie are, bunãtatea pe care chipul lui o radia îmi pãrea ciudatã. Mi-a ghicit gîndul iarãși, ceea ce m-a neliniștit oarecum. Ceea ce el mi-a spus atunci, mi s-a întipãrit în minte cuvînt cu cuvînt:

 

Relatarea lui Faraj

“Caravana înnopteazã întotdeauna pe calea ce-o strãbate, fãrã sã se abatã din drum. Cu mine, lucrurile s-au petrecut la fel. Drumul vieții mele a fost lung, dar cînd ultimul popas al tinereții a rãmas în urmã, am fost nevoit sã îmi aflu un nou rost, sã am din ce trãi. Dupã o lungã chibzuințã, dupã ce am cumpãnit întrebînd în stînga și în dreapta ca sã aflu cu ce aș putea fi de folos, m-am hotãrît. Așa am ajuns mînuitor de bici. Trebuie sã spun cã port un deosebit respect meseriei mele și cã întotdeauna mi-am dat silința sã mi-o fac cît mai bine.

Așa încît, atunci cînd îi cer unui flãcãiandru sã-și coboare galabia pînã la brîu, o fac întotdeauna cu blîndețe. Îl vãd cum tremurã de fricã pentru ce va urma. Îi spun sã se aplece cum face pentru ruku, cînd rostește Subhan'Allah. « E simplu », zic eu, ca sã-i dau curaj, « doar te rogi de cinci ori pe zi ». O face cu mișcãri crispate, alb ca varul, oferindu-și în cele din urmã spatele dezgolit, deși s-a codit.

Bãiatul știe cîte lovituri de bici i-au fost prescise. Și mai știe cã nu va avea scãpare pînã ce nu le va primi pe toate. Cînd sînt mai mult de zece, restul de pedeapsã i-l amîn pe a doua zi, pentru cã nu le poate lua pe toate deodatã. Sã faci exces de zel e una dintre capcanele pe care meseria noastrã ne-o poate întinde.

Ca sã-l îmbãrbãtez, îi mai spun sã-și ținã firea, sã nu se facã de rușine fațã de ceilați bãieții din sat veniți ca sã asiste. Le fac tuturor cunoscut care a fost motivul pentru care flãcãul va fi biciuit. « Își meritã pedeapsa bãiatul acesta pentru pãcatul lui? », întreb asistența. Aprobarea unanimã îmi întãrește convingerea intimã cã munca mea e respectatã cu adevãrat. Încurajat de prețuirea lor, le spun și ce înseamnã el-khawf, ca toți sã ia aminte și sã se teamã de acel pãcat, altfel vor fi la rîndul lor biciuiți. « Ești gata? », îl întreb pe bãiat, pentru ca el sã știe cã așteptarea lui încordatã va lua curînd sfîrșit. « Sã nu te miști, rãmîi cum ești », îi spun. Apoi, cu un gest domol îi cobor gealabia mai jos, ca și șalele sã-i fie pe de-a-ntregul dezvelite. Dacã ai vedea, ai înțelege cã nimic nu e mai tulburãtor pe lume decît spatele gol al unui bãiat în așteptarea pedepsei.

Dar uit pentru o clipã de bãiatul din fața mea și mintea mi se îndreaptã cãtre propriul meu braț. Nu e nevoie sã lovesc cu forțã, trebuie doar ca pumnul strîns pe mîner sã zvîcneascã scurt, cãci biciul își trage el însuși din aer avînt. Un mînuitor de bici îndemînatic își ațintește privirea spre locul unde vrea ca sã loveascã și biciul își face singur drum spre țintã. Ai urmãrit vreodatã cît de frumos unduiește, cu cîtã grație, ce mișcãri complicate face prin aer coada unui bici? Nu degeaba se spune cã danseazã. Desigur, ca sã fie suplu, un bici trebuie uns zilnic cu o pastã anume preparatã din grãsimea luatã din jurul inimii unei oi.

Nu pot sã-i vãd fața bãiatului niciodatã, sã-i vad pupilele mãrite, ochii privind încremeniți spre niciunde, sprîncenele vãdindu-i încordarea, gura întredeschisã, cu buzele uscate de atîta frãmîntare, pe care și le umezește rotindu-și vîrful limbii peste ele. Pare complet pierdut sieși și rușinat pentru pãcatul sãu, o povarã cu mult prea grea ca sã o poarte la vîrsta lui. De ce nu i-aș ușura povara, de ce sã nu-l ajut cu biciul sã se regãseascã pe sine din nou? Dupã prima loviturã, cea mai surprinzãtoare, o grimasã de durere îi ia în stãpînire fața. Îmi închipui gura lui larg deschisã, rotundã, de parcã și-ar dori ca toatã tãria loviturii pe care biciul i-a inoculat-o sã iese pe acolo din trupul lui. Respirã sacadat, nodul din gît pare cã-l sufocã. Vin însã alte lovituri de bici. Fața lui devine o mascã a suferinței, a panicii care l-a cuprins. Apoi, painca din ochii lui devine resemnare. Acestea toate însã, eu nu pot sã le știu. Îi vãd fața înroșitã abia cînd biciul de oprește. E chipul unui bãiat despovãrat de chin și eliberat de un pãcat.

Îmi impun sã fac pauze mari între lovituri, cãci știu cã la impact durerea taie rãsuflarea, și trebuie un timp ca sã-ți revii. Pentru mine, ar fi o întîmplare nefericitã dacã flãcãul ar leșina de durere. Și nu mã supãr niciodatã cînd, dupã ce l-am lovit, un bãiat se prãbușește la pãmînt. Îl aștept sã se ridice din țãrînã și sã-și reia poziția cuvenitã și sã primeascã lovitura urmãtoare. Cînd biciui un bãiat, sînt cît se poate de de rãbdãtor.

Dacã refuzã sã se ridice însã, dacã se zvîrcolește întruna în nisip, și prin asta dovedește cã are o inimã slabã, atunci mã port mai pãrintește cu el, ca și cum ar fi copilul meu. Îl apuc de ceafã, îl culc pe burtã pe o bancã și îi cobor galabia pînã la glezne. Apoi îl bat la fundul gol ca pe un țînc. Nu am alt țel decît ca sufletul sã i se cãleascã. Cel care nu are inimã în el ca sã primeascã biciul dezbrãcat pînã la brîu, acela meritã rușinea de a lua bãtaia la fundul gol. Chem alți doi bãieți rugîndu-i sã fie generoși și sã mã ajute, sã îl ținã de mîini și de picioare ca sã nu miște cît îl bat. Bãiatul acela ajunge de rîsul tuturor și tot satul va spune despre el cã are inima de paie, cã e un laș. Dar este spre binele lui, întrucît umilirea înlãturã slãbiciunea și va face din el un berber adevãrat.

Uneori biciul sfîșie carnea. Unguentul cu care îl ung pe spate pe cel biciuit nu poate decît sã-i închidã rana, sã nu mai sîngereze. Urmele de pe spate și durerea însã, îl vor însoți pentru mult timp.“

 

Cînd Faraj s-a oprit din povestit, asudasem tot. Privirea mi se fixase pe brațele lui. Pãreau sã aibe atîta vigoare, sub mînecile largi ale galabiei lui! Mi-am amintit însã cã Faraj ar putea sã-mi ghiceascã gîndul din nou, cum o mai și fãcuse, și mi-a sãrit inima din loc. Nu aș fi vrut sã afle cît de tulburat eram. Încît mi-am desprins privirea de pe brațele lui și m-am prefãcut cã mã uit atent pe geam. Cãtre apus, se zãreau deja culmile Munților Atlas, semn cã ne apropiam de Douz.

*

Faraj m-a condus la hotel, o construcție modernã ascunsã într-o grãdinã, printre palmieri. Am fãcut duș, apoi am coborît la piscinã. Apa era limpede, de un albastru sfidãtor, pe care nu te-ai fi așteptat sã îl întîlnești la marginea Saharei. Am fãcut zeci de ture de bazin, ca sã mã eliberez de toate energiile pe care le acumulasem în mine pe drum, și m-am strãduit sã-mi alung din minte povestea lui Faraj. Cînd am ieșit din piscinã, eram extenuat ca dupã o noapte de sex. M-am prãbușit pe un șezlong mai retras din grãdinã. Se întuneca, dar dogoarea de peste zi încã nu se domolise. Cîteva lampadare, ascunse în tufe de olendri, aruncau lumini discrete, fãrã sã tulbure prea tare obscuritatea intimã din jurul lor. Frînt de obosealã, am ațipit. Și l-am visat pe Faraj. Era cu mine și amîndoi ne plimbam goi prin sukul din Kairouan în cãutarea unui bici.

Cînd m-am trezit, Faraj era lîngã mine. Venise sã ne luãm adio, mi-a spus, dar, vãzîndu-mã dormind, a așteptat sã mã trezesc din ațipealã. M-am simțit stînjenit vãzînd cã mã mãsoarã cu privirea din cap pînã în picioare, eu fiind în slip. Am pus pe mine un prosop de baie albastru, cu un palmier imprimat pe el. Palmierul, a remarcat Faraj, e un vechi simbol al poporului berber. Și mi-a mai spus, zîmbind cu subînțeles, cã dacã cineva se vede pe sine în vis gol în moschee sau în suk, visul acela înseamnã tristețe dupã bucurie și iertarea de pãcate. Am rãmas încremenit. Faraj îmi ghicise pînã și visul.

Apoi și-a furișat mîna sub galabia lui cea largã, și-a scos de acolo un obiect. L-am luat și l-am privit. Era un bici arab, avea mînerul scurt, de lemn, și coada foarte lungã, alcãtuitã dintr-o împletiturã de fîșii din piele terminatã cu un manuchi de curelușe de marochin. Am dedus cã era chiar biciul cu care Faraj predica la el în sat ce e khawf.

Mi-am ridicat privirea de la bici și l-am privit. Faraj zîmbea.

Fiind în slip, n-a trebuit sã-mi dau cãmașa jos de pe mine și sã rãmîn cu spatele gol. Am dat prosopul deoparte, m-am ridicat de pe șezlong și i-am dat biciul cu brațele întinse, solemn ca un cavaler cruciat ce jurã suveranului ascultare înaintea unui atac iminent. Și am fost biciuit.

*

În cea de-a doua zi petrecutã la Douz, pe cînd mã ungea pe spate cu alifia lui de leac ca sã-mi oblojeascã urmele de bici, Faraj m-a întrebat, cu un aer ușor misterios, dacã știam sã fi avut vreo vinã. Fãcuse parcã sã disparã durerea mea toatã, așa cã mã aflam într-o plãcutã stare de visare sporitã de mîinile lui pe care le simțeam pe spatele meu gol. Încît întrebarea lui m-a readus deodatã cu picioarele pe pãmînt. A Am ridicat din umeri.

“Faraj, nu pot sã le știu pe toate. Fiecare om are mãcar o vinã pentru care trebuie pedepsit.”

M-a aprobat dînd din cap, privindu-mã oarecum ironic.

“În tine, ca și în bãieții din sat, e un bulgãre de aur”, a zis. “Dar aurul, dacã e pur, se îndoaie ușor. Ca sã reziste, îi trebuie un adaos, ceva care îl corupe, dar face din aur un aliaj robust. Adaosul acela îl pot aduce eu cu biciul meu.”

M-am întrebat dacã pricepuse ori ba de ce fãcusem ce am fãcut seara trecutã. Ca sã aflu cum e cu biciul? La asta sã mã fi redus toatã știința lui, la un grãunte de aur nativ care trebuia impurificat? Simțeam cum se revoltã ceva din mine. Am rãbufnit: “Dar tu, Faraj, spune-mi, pe cîți bãieți i-ai strîns cu duioșie în brațe dupã ce i-ai biciut. Le-ai șters vreodatã lacrimile de pe obraji? L-ai sãrutat mãcar o datã în viața ta pe cel pe care l-ai biciut?”

Nu mi-a rãspuns. A schimbat vorba. Ca întotdeauna, Faraj s-a dat a fi atoateștiutor. Mi-a zis cã în Islam – cînd nu e adulter – nu-i este îngãduit nimãnui sã-l refuze pe altul cînd acela dorește sã ia parte cu el laolaltã la ritmurile selenare ce guverneazã acuplarea pe Pãmînt. Era un rãspuns, totuși, din partea lui, unul vag.

“Pe limba noastrã”, a spus Faraj, “noi spunem despre cel care-l refuzã pe un altul cã 'are inima moartã'. Cine nu se împreuneazã e mai mult mort decît viu. Voi îl numiți un 'impotent'. O inimã moartã poate sã perturbe armonia în Univers.”

Am bãnuit cã fãcea aluzie la mine și la tînãrul din ceainãria din Kairouan. Ținuse oare și el minte scena aceea? Nu am vrut sã îi spun cît de mult mã intimidasem atunci sau cît de mult am regretat dupã aceea cã pierdusem ocazia sã fac sex cu bãiatul acela atît minunat, acuzîndu-mã pe mine însumi cã am fost un prost, neștiind nici cutuma localã, nici înclinația bãieților de a fi iubiți de turiști. Dupã Faraj însã, eram vinovat.

*

Faraj a insistat sã mã însoțeascã în deșert. Aveam sã petrec cu el o sãptãmînã întreagã cutrierînd printre oaze și dune.

În dimineața urmãtoare, Faraj a închiriat douã cãmile, ne-am fãcut provizii de hranã și de apã și am plecat din Douz. Mi-a arãtat cum sã îmi înfãșor capul și fața ca sã mi le protejez de vînturile din deșert care pot orbi. Știa secretele Saharei și mi le-a spus pe rînd pe drum chiar din prima zi. “Noaptea deșertul prinde viațã”, a spus. “Ziua, viața deșertului e ascunsã în nisip. Dar urmele se vãd peste tot.”

Faraj mi-a arãtat pe unde hoinãrește noaptea ghepardul și șacalul. Nisipul e ca o carte a vieții dacã știi cum sã o citești. Despre scorpioni, pe care berberii și-i tatueazã pe piept, mi-a spus cum se preparã o tincturã din cozile lor cu care, dacã cineva își unge penisul, devine mai potent. Nu întîmplãtor, despre cel pe care îl lovește o iubire nãprasnicã, berberii spun cã a fost mușcat de scorpion.

Ne-am oprit la asfințit in mers. Faraj a aprins focul și o vreme am stat amîndoi sã urmãrim flãcãrile dansînd în liniștea adîncã din deșert. Dunele din jur dispãreau una cîte una în întuneric, li se ghiceau doar contururile vagi ca niște coapse rotunjie dezvelite în lumina lunii. Nu aveam nici o idee unde și cum vom dormi. Am bãnuit cã din nou Faraj mi-a ghicit gîndul.

“Vreau sã ridic cu tine împreunã un cort la noapte”, a spus.

N-am înțeles ce voia sã zicã, vorbea din nouã în șaradele din limba lui. Nu știam sã fi luat cu noi un cort. Am luat sacii de dormit. Sau poate cã Faraj luase unul și a uitat sã-mi spunã. Aveam totuși o bãnuialã. Faraj zîmbea, dar ochii lui spuneau tot. De data asta, era rîndul meu sã-i ghicesc gîndurile.

Faraj mi-a pus o mînã pe umãr, cu cealaltã a arãtat spre cer: era lunã plinã în noaptea aceea. Mai trebuia oare sã-mi spunã altceva? M-a cuprins în brațele lui puternice și ne-am sãrutat, apoi goi amîndoi am ridicat cortul chiar acolo, lîngã focul care încã pîlpîia. Pentru o vreme, amprenta trupurilor noastre înlãnțuite întipãritã în nisip avea sã se pãstreze, apoi vîntul din deșert o va fi luat cu el.


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org