New MMSA spank logo

Daoud [RO]
Daoud, cu propriile lui cuvinte

by Emlyn Morgan and Alex din iasi

Go to the contents page for this series.

Copyright on this story text belongs at all times to the original authors only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 08 Mar 2013


(Traducere din lumba englezã de Alex din Iasi dupã povestirea Daoud – in his own words, de Emlyn Morgan.)

Viața, aici în Saleh, e însoțitã zi și noapte de vuietul oceanului – oceanul întunecat, Bahar Essoued, cum îl numim în arabã. În primii paisprezece ani de viațã, înainte de a pãrãsi satul meu de la marginea deșertului, nu vãzusem marea niciodatã. Vãzusem fotografii, desigur, dar nu îmi închipuisem feluritele înfãțișãri ale unui ocean, nici vacarmul lui.

Îndeobște Saleh e adormit, dar astãzi orașul freamãtã – în port, e un vas de croazierã. Turiștii de pe vas se pierd în labirintul strãduțelor din cartierul vechi. Bãieții se oferã sã-i conducã înapoi, la Bab Malka, pentru cîțiva dirhami. Stau afarã, la o cafenea, și fumez hașiș împreunã cu prietenii mei, cu Abdel și Karim, privindu-i pe vizitatori.

“Uitați-vã la ei! Cum pot fi atît de grași?” îmi arãt dezgustul în gura mare. “De ce poartã hainele atît de strînse pe corp?”

Femeile din Europa nu au pic de mîndrie în ele. Nu-și acoperã trupul în mod decent.

“Le poți vedea sfîrcurile de la piept”, adaug, neîncrezãtor.

Abdel e mai îngãduitor. “Îmi place sã le vãd țîțele, la gagicile tinere îndeosebi. Și unora dintre ele le place sã ne priveascã. Vor pulele noastre de fapt.”

Karim e mai cunoscãtor. Ne amintește cã europencele vin aici sã caute marocani, nu puțoi de cincisprezece ani. “Bãrbații, da, ei cautã bãieți, vor sã ne-o tragã în cur. Eu zic sã mergem pe plajã în seara asta.”

Abdel ne spune sã mergem fãrã el. Se holbeazã la o gagicã din cafeneaua de vizavi.

Încerc sã-l descurajez. “Nu te du cu gagica aia. Europencele sînt oribile. Se dau cu vopsea pe fațã și pe buze.”

“Bãrbații de pe vas plãtesc bine”, ne reamintește Karim, și îmi șoptește la ureche: “Daoud, prietene cu nas de vultur, englezul ãl bãtrîn, bãutorul de vin la care locuiești, nu-ți dã un sfanț pentru nimic.”

N-are dreptate. Baba Selwyn îmi poartã de grijã. Nu insistã cînd nu am chef sã vin în patul lui. Înainte sã mã ia la el, dormeam pe plajã. Acum am adãpost și mîncare bunã în fiecare zi, și lecții în francezã și englezã. Bani, așa e, nu-mi dã.

Mai tragem cîteva fumuri de hașiș. Soarele coboarã dincolo de zidurile dinspre apus. Karim mã ia cu brațul pe dupã umãr și mã duce spre plajã. Arde un foc acolo. Tinerii marocani se dau în spectacol, dansînd cu pieptul dezvelit pe muzica de la un aparat de radio, urmãriți de cîteva fete de pe vas. Pe cîțiva îi știu. Vîslașii de pe feriboturile mici care traverseazã rîul Ragreb au de obicei trupuri faine, puternice și mușchiuloase.

Karim mã conduce la un alt foc, mai îndepãrtat, unde nu sînt fete. Sînt doar bãrbați de pe vasul de croazierã și cîțiva bãieți din Saleh. Karim își scoate cãmașa și își etaleazã bustul gol. O împãturește și o atîrnã de cureaua de la blugi, niște blugi strîmți, negri și lucioși. Mã uit cu invidie la umflãtura pe care și-o atinge în chip sugestiv atunci cînd zîmbește bãrbaților care vin sã discute cu el. Îl vãd ducîndu-se cu unul dintre ei spre dunele de nisip – un rus, cred. Toți spun cã rușii sînt cei care au cei mai mulți bani

Rãmîn singur cu gîndurile mele, Karim a plecat. Mi-ar prinde bine sã am și eu bani destui cît sã îmi iau un bilet de autobuz și sã mã duc în sat la mine, și sã iau și daruri pentru surorile mai mici. Nu le-am vãzut de la Eid al Addha. Un turist se apropie de mine. Privesc în pãmînt și îmi continui gîndul.

Nu ar trebui sã-mi fie atît de teamã. Acum o sãptãmînã, printre dune, Karim mi-a arãtat ce vor turiștii. Eram nelinștit, dar și excitat totodatã. Karim era și el excitat.

“Dã-ți șortul jos și întinde-te pe cãmașã. Trebuie sã înveți cum sã ți-o iei la pulã dacã vrei sã cîștigi bani de la turiști.”

Îi spusesem cã nu l-am lãsat nici pe Baba Selwyn sã mã pãtrundã.

Am fumat mult înainte ca sã-l las sã mi-o tragã. Hașișul m-a fãcut sã mã simt mai relaxat. S-a terminat curînd. Karim s-a lãudat cu cîtã spermã deșãrtase și cu scula lui mare cît a unui bãrbat.

Turistul care voia sã-mi spunã ceva s-a îndepãrtat. Stau și privesc cerul. Deasupra capului, Jupiter, strãlucitor, aproapre cã îl eclipseazã de cîteva nopți pe Al Debaran, aflat lîngã constelația Amanar, Rãzboinicul Deșertului, care – îmi place sã cred – mã apãrã pe mine și pe Baba Selwyn în cãsuța noastrã. Am învãțat sã citesc în stele de la un bãtrîn din sat.

Un alt turist îmi spune ceva. Am nevoie de mai mult hașiș ca sã mã relaxez. Nu are. Mã simt iritat la gîndul cã ar putea avea pula mai mare ca a lui Karim. Ar putea fi o brutã. Nu pot s-o fac. Ni s-a spus cã creștinii nu sînt circumciși, cã sînt spurcați. Îmi oferã bani.

Banii lui, da, i-aș vrea. Dar știu cã nu mã pot întinde pe jos pentru el. Oare Karim cum de poate? Știe cã asemenea fapte înt interzise. Sã-mi fie milã de el ori sã-l invidiez? Mã întreb dacã își oferã curul turiștilor sau, mai probabil, doar pula. Îmi amintesc cã și Karim a fost de acord cînd Abdel ne-a zis cã nici un musulman nu trebuie sã îngãduie sã fie pãtruns pe la spate. Asta a fost dupã ce l-am lãsat sã mi-o tragã. Mã simt mizerabil.

Lumina zilei s-a stins. Un muezin cîntã adhan-ul din minaretul Marii Moschei din vîrful dealului. Simt cã e ca și cum m-ar chema pe mine, cã mi-a citit gîndul vinovat. Mã simt și mai mizerabil. Plec spre casã pe un drum ocolit.

Fac un popas lung la digurile de la malul mãrii ca sã privesc talazurile cum se sparg de țãrm. Nivelul apei a crescut în noaptea asta, pentru cã e lunã nouã. Ochii mi s-au obișnuit cu întunericul, așa cã pot numãra ușor valurile albe, chiar și fãrã lumina lunii. Încerc sã ghicesc care dintre ele va sui pe pietriș mai sus. Cîndva, un pescar mi-a spus cã fiecare al șaptelea val e mai înalt decît celelalte, iar fiecare al șapte ori șaptelea val este cel mai înalt, amintind astfel cã Allah a creat șapte ceruri.

Ajung acasã, la Baba Selwyn, și sui treptele ca sã ajung pe acoperișul unde dorm în nopțile acestea fierbinți de varã, culcat pe saltea.

Vine dimineața cu adhan-ul din zori. Cobor și recit rugãciunile mele umile.

Baba Selwyn mã ocãrãște. Nu am fost acasã asearã sã-i prepar cina și sã îi mai dau o pãturã în plus. Uitasem sã cumpãr miere și lapte pentru micul nostru dejun. Îmi spune cã mã va bate cu varga. Iau varga de ratan de la locul ei, i-o dau și urc din nou pe acoperiș, ca sã îmi primesc pedeapsa.

Trebuie sã mã așez singur în poziția în care voi lua bãtaia, ținîndu-mã cu mîinile de parapetul care înconjurã marginea de la acoperiș. Baba Selwyn o sã se supere dacã nu mã duc imediat la un colț, unde poate sã mînuiascã varga nestînjenit. Îmi amintesc cã trebuie sã stau la distanța potrivitã fațã de parapet. Îmi dau șortul jos și mã aplec cît trebuie pentru ca Baba Selwyn sã spunã cã poate sã mã loveascã zdravãn la fund. Îmi pune mîinile pe coapse și mã trage puțin înapoi, corectîndu-mi poziția.

Îl aud cum încearcã varga fãcînd-o sã șuiere prin aer în spatele meu. Sper cã am lustruit-o destul și am ținut-o de suficiente ori în apã ca sã fie suplã, așa cum vrea el. Am atîtea sarcini de îndeplinit.

Îmi amintesc cum îmi dãdeam singur curaj acum cîțiva ani, cînd urma sã iau bãtaie de la profesorul meu de Coran din sat. Aproape zilnic, unul sau altul dintre noi, bãieții, era scos în fațã dacã nu știam textele pe care trebuia sã le învãțãm. Îmi place mult Coranul, îmi place limba lui. Am fost unul dintre elevii cei buni, dar chiar și așa a trebuit sã stau uneori în fața clasei și sã îmi ridic poala gandorei ca sã-mi expun coapsele loviturilor de nuia primite de la profesor. Fiecare loviturã producea o durere cumplitã, și dupã fiecare trebuia sã ne revinim și sã stãm nemișcați pînã cînd coapsele ne erau numai urme de nuia. Dupã un asemenea antrenament, îmi pot primi pedeapsa de la Baba Selwyn fãrã sã crîcnesc.

Sã stai aplecat și sprijinit de un parapet e mai ușor decît sã stai drept în picioare, iar lovitura cu varga la spate nu e la fel de hainã ca una primitã la școalã, cu nuiaua pe coapse. Baba Selwyn e bun cu mine. Nu îmi trage niciodatã mai mult de șapte lovituri, deși limita prescrisã în scripturile lui evreiești este de patruzeci. Am citit cîte ceva din Tanakh-ul lui, în englezã. Sînt fragmente frumoase acolo – Psalmii și Cîntarea lui Solomon. Proverbele ne învațã cã varga certãrii aduce înțelepciune cu ea.

Din poziția în care mã aflu așteptîndu-mi pedeapsa, pot sã vãd vasul de croazierã din port. Fãrã îndoialã cã rusul acela a revenit la bord, iar Karim își cheltuie acum banii pe hașiș.

Baba Selwyn mã întreabã ce spune Coranul despre a te duce împreunã cu alți bãrbați. Oare știe cã am fãcut-o cu Karim, cã am fãcut ceea ce nu aș face cu el? Poate cã observã – așa aplecat cum stau ca sã primesc loviturile de vargã – cã nu mai sînt virgin. Aceasta trebuie sã fie pricina pentru care astãzi mã bate atît de rãu, atît de rãu încît încep sã țip de durere. Sper ca țipetele mele sã fie auzite, sã fie mai tari decît vuietul oceanului întunecat, și poate cã voi fi iertat.

 

Nota autorului: întîmplãrile de mai sus pot fi citite și din punctul de vedere al lui Baba Selwyn, în povestirea Daoud, cel iubit, pe care o puteți gãsi în aceastã arhivã.

 
Go to the contents page for this series.

◀  Read the in this series.  


Show all the stories by Emlyn Morgan and Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org