New MMSA spank logo

Suferintele tînarului Ceausescu

by Alex din iasi

Copyright on this story text belongs at all times to the original author only, whether stated explicitly in the text or not. The original date of posting to the MMSA was: 28 Mar 2013


Avea doar zece ani cînd a încercat sã dea foc casei pãrintești. Plãnuise totul cu fratele mai mare, cu neica Marin. Ceilalți doi frați erau încã prea mici, iar cel de-al treilea abia era venit pe lume. Trãiau șapte suflete într-o aceeași casã! Era o casã? Nu chiar. Erau douã camere, în care stãteau înghesuiți cu toții, și un cerdac. Era un chin! Norocul lor a fost cã sora mai mare plecase de acasã. Croia tãlpi de pantofi într-un atelier din București. Devenise o cucoanã. Nu mai era țãrancã, avea o meserie de lux. Avea de lucru vara, dar și iarna, și nu o mai bãtea soarele sau ploaia în cap, ca atunci cînd muncea la cîmp.

E drept cã, pe vremea aceea, ai lui puteau fi considerați țãrani înstãriți. Aveau nouã hectare de pãmînt, și mai era livada de pruni de pe deal. Taicã-su fãcea țuicã și vin. Mai mult bea însã decît sã vîndã. Iar cînd se golea butoiul, lua drumul cîrciumii. De asta își pierduse funcția de primar la Scornicești, pentru cã nu fãcuse altceva decît sã umble ziua toatã beat prin sat. Iar cînd ajungea seara acasã, îi înjura și îi bãtea pe toți. Dãdea în ei cu ce-i cãdea la îndemînã – cu bãțul, cu vãtraiul, cu coada de hîrleț. Îi învinețea de tot, apoi, cînd obosea, se prãbușea pe pat și dormea dus pînã a doua zi.

Casa fusese clãditã cu treizeci de ani în urmã. Taicã-su ar fi putut sã-i mai adauge o odaie, pentru copii. Dar patima bãuturii îi tãiase orice avînt. În plus, era zgîrcit. Nici tabla de pe casã nu o vopsise. Cu tabla aceea a fost o nostimadã. În 1918, anul cînd Nicolae s-a nãscut, Oltenia era sub ocupație nemțeascã. Oripilați de condițiile de igienã din sat, nemții au meșterit closete din tablã în fiece gospodãrie. Doar cã, la scurt timp dupã aceea, au fost nevoiți sã se retragã. Așa cã țãranii au dãrîmat closetele și cu tabla și-au fãcut acoperișuri. Așa a procedat și tatãl lor. Dar, deși nemțeascã, tabla începuse deja sã rugineascã.

Nicolae s-a sfãtuit cu Marin de mai multe ori despre ce-ar fi de fãcut. Vorbeau în șoaptã pe drumul spre școalã, sã nu-i audã careva. Mergeau la școalã în “uniformã”, adicã într-o cãmeșoaie de in încinsã cu sfoarã la brîu. Aveau picioarele pline de vînãtãi de la bãtãi. Cînd era frig, vînãtãile nu li se vedeau pentru cã purtau izmene “cu tur”. De obicei, mergeau desculți. Iarna își fãceau singuri opinci din scoarțã de copac. Trebuiau sã facã ceva însã, ca sã se rãzbune pe tatãl lor. Și la atîta i-a dus mintea – sã dea foc casei ca sã îl oblige sã facã una mai mare, sã aibã cu toții unde locui. E drept cã în ziua cînd s-au hotãrît sã-și punã planul în aplicare, cei doi frați bãuserã niște țuicã. Doar un țoi. Sã prindã curaj.

Cum a aflat Andruțã, tatãl lor, de planul pus de ei la cale rãmîne de neexplicat. Nicolae era un elev retras și nu prea stãtea de vorbã cu ceilalți copii. Poate cã cel care le vînduse sticla cu gaz sã-i fi dat de gol. Sau vreun vecin. Cert e cã Andruțã a venit fuga acasã și, gãsind sticla ascunsã de bãieți, s-a înfuriat rãu, rãu de tot. Se înțelege cã, de astã datã, nu a mai luat vãtraiul, nici melesteul, ci s-a dus glonț la grajdul de vite și a înșfãcat un bici. A luat și o bucatã de frînghie, neluînd seamã la nevastã-sa, care tocmai mulgea vaca.

“Ce-ai în gînd sã faci cu estea, taicã?” l-a întrebat femeia impacientatã.

“Îmi trebuiesc”, i-a rãspuns sec Andruțã. Și s-a întors de unde plecase.

Vãzînd acestea, Marin, fratele mai mare, a rupt-o la sãnãtoasa prin grãdinã. Nicolae n-a fost la fel de iute de picior. L-a prins taicã-su imediat. L-a legat cu frînghia de mîini și l-a tîrît înapoi în bãtãturã. Acolo, a înnodat celãlalt capãt de frînghie de craca unui dud. Bãiatul nu mai avea scãpare. Tata Andruțã l-a dezbrãcat gol pușcã, a luat biciul și l-a altoit. Pe spate, pe cur, peste țurloaie. Toți vecinii l-au auzit cum urlã de durere sub ploaia loviturilor de bici. Și l-a lãsat așa gol, atîrnat de dud, toatã seara, sã-l piște țînțarii. Noroc de muica Lixandra, îngerul lor pãzitor. A venit dupã vreun ceas, cînd taicã-su deja adormise, și l-a eliberat.

Marin a revenit acasã dupã trei zile, cînd furia lui tãtînã-su se domolise. Pentru cã l-a lãsat singur, sã fie pedepsit cît pentru doi, Nicolae l-a blestemat. Blestemul acela avea sã-l ajungã abia dupã vreo șase decenii, cînd Marin a fost gãsit spînzurat la Viena, unde fusese trimis diplomat.

*

Terminase patru clase primare, avea unsprezece ani deja, cînd Nicolae a pãrãsit casa pãrinteascã. A plecat la București, sã scape de bãtãi. Un bãiat de țarã singur în ditamai metropolã – se simțea pierdut! Dar sora cea mare i-a gãsit de lucru. A intrat ucenic la atelierul de cizmãrie al domnului Sãndulescu, un atelier de lux din centrul capitalei. Deși era patron, domnul Sãndulescu voia ca țara sã fie condusã de cei care muncesc. Era un comunist. Clienții lui însã erau toți oameni bogați, evrei mai ales. La el se fãceau cei mai frumoși pantofi din București.

Meseria de cizmar nu se învațã însã prea lesne. Încît, cînd a greșit prima comandã pentru un client, Nicolae a fost chemat de patron la el în birou.

“Îți dau masã și casã sã faci treabã ca lumea. N-ai motiv sã greșești.” Așa i-a zis patronul. “Alege: ori pleci înapoi în sat, ori te supui regulilor din atelier.”

Sã iei bãtaie cu cureaua nu e chiar o catastrofã cînd ai unsprezece ani. Toți ucenicii luau. Așa cã Nicolae și-a dat pantalonii jos și a încasat cîteva zeci de curele la fundul gol. Și i-a mulțumit patronului cã nu l-a concediat.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae la vremea aceea spun cã era un bãiat zvelt, cu pãrul creț, isteț și cu priviri scînteietoare. Era, se zice, foarte ambițios. Nu e de mirare, deci, cã peste o sãptãmînã a intrat nechemat în biroul patronului, ale cãrui opinii politice erau cunoscute tuturor. I-a mãrturist ce bine i-a prins lui bãtaia aceea. Și i-a mai spus cã e normal ca cel care greșește sã plãteascã prețul cu vîrf și îndesat, adicã sã simtã pe propria piele cã a greșit.

“Eu, unul, știu cã am multe de învãțat ca sã fiu un bun cizmar”, i-a spus Nicolae, cu șiretenie tipic țãrãneascã în glas. “Vã rog, nu mã cruțați, domnule. Pedepsiți-mã de cîte ori am sã merit. Pedepsele îmi vor fi de folos.”

Acestea fiind zise, Nicolae a schimbat vorba, ca din întîmplare, abordînd un nou subiect ce pãrea mai fierbinte pentru el. A zis cã visul lui era nu doar sã ajungã un cizmar vestit. Nu, el voia deopotrivã sã fie de folos tinerilor muncitori, ca el. Oare știe domnul Sãndulescu cum ar putea sã-și vadã realizat acel ideal al sãu?

Sinceritatea lui Nicolae l-a cucerit pe patron. L-a mai privit odatã în ochi pe ucenic, apoi a scos dintr-un sertar de la birou un teanc de manifeste și broșuri și i l-a dat.

“Noi, comuniștii, sîntem în ilegalitate”, i-a spus. “Statul nostru e tînãr, este slab. Opozanții sînt hãituiți. Sîntem nevoiți sã acționãm clandestin. Pe bulevarde se plimbã doar bogații. Sãracii locuiesc mizerabil, la periferii. Avem parte doar de politicieni aroganți. Îi poți vedea oriunde – în restaurante, în cafenele, în cofetãrii... Învãțãtura noastrã trebuie sã ajungã deci la cei nevoiași”, i-a spus domnul Sãndulescu.

Așa a început Nicolae sã distribuie tipãrituri subversive. Cînd dãdea greș ca cizmar, proaspãtul ucenic lua bãtaie la fundul gol. Pentru manifestele distribuite primea bani. O bãtaie se uitã repede, banii însã, i-au fost de folos.

*

Pentru cã împãrțea manifeste, Nicolae a fost arestat de poliție de cîteva ori, ba chiar a fost catalogat drept un “agitator periculos”. Tovarãșii lui însã, l-au considerat un simplu simpatizant, un comunist marginal. Fusese plãtit ca sã împartã ziare și broșuri la muncitori și atît. Abia dupã cinci ani de cînd venise la București s-a remarcat. S-a întîmplat în timpul grevelor muncitorilor feroviari. Procesul a fost mutat în provincie, la Craiova, într-un loc mai discret. Lui Nicolae i s-a plãtit drumul ca sã asiste la proces și sã facã scandal în salã. A fost arestat imediat și anchetat. L-au bãtut cu bastoanele de cauciuc. N-au mai ținut seama cã avea doar șaisprezece ani. Rebeliunea trebuia stîrpitã din fașã, așa cã au vrut sã-i scoatã gãrgãunii din cap. I-au înmuiat spinarea o noapte întreagã, în trei, patru reprize. Dimineața, îl dureau toate ciolanele. Dar l-au eliberat.

Atunci, la procesul acela, l-a vãzut el pentru prima oarã pe “Bãtrînul”, pe tovarãșul Gheorghiu-Dej, șeful sindicatelor din CFR, cel care avea sã devinã mentorul și protectorul sãu.

Un an mai tîrziu însã, n-a mai scãpat la fel de ușor. Era în 1937 și avea șaptesprezece ani. A fost prins și trimis înapoi la Scornicești, satul natal. A mers pe jos, sub escorta poliției, din post în post, mînat cu cravașa și bulanul de cauciuc. Oriunde înnopta, mai încasa o bãtaie, ca sã-i vinã mintea la cap. L-au predat lui tatînã-su Andruțã cu proces verbal, cu condiția sã nu îl mai lase sã plece de acasã. Era plin de vînãtãi și avea rãni sîngerînde pe corp.

Era prima oarã cînd în satul lui s-a întîmplat așa ceva. Fiul lui Andruțã, tocmai el, sã fie adus de jandarmi legat acasã, ca ultimul borfaș! Era o rușine, o patã pe obrazul tuturor. De data asta, nu a mai trebuit sã fie legat de dud. Și-a primit pedeapsa stînd în picioare, în pielea goalã, în cerdac.

“Așa, vrei comunism, nu? Na comunsim!”, i-a zis taicã-su. Și l-a pocnit cu biciul peste cur. “Vrei manifeste, nu?” Și i-a tras. “Greve? Na greve!” Jap! “Sindicat? Na sindicat!” Jap! “Vrei mai multe drepturi pentru muncitori? Na drepturi!” Jap! Jap! Și l-a biciuit întruna așa. Pe spate, pe cur, pe picioare, peste tot erau urme de bici.

În noaptea aceea, Nicolae a fugit de acasã. S-a ascuns în pãdurea Leonea și a rãmas acolo neștiut. L-a adus foamea înapoi însã, o sãptãmînã mai tîrziu. Era plin de noroi cînd a ajuns acasã, iar hainele pe el erau zdrențe. N-a spus nici un cuvînt. S-a dezbrãcat gol pușcã, a mers la fîntînã și s-a spãlat. Apoi s-a dus, așa gol, la taicã-su și i-a zis:

“Bate-mã, jupoaie-mã, fã-mi ce vrei. Dar sã știi cã eu la convingerile mele tot nu renunț.”

Tata Andruțã l-a privit îndelung. Nu arãta de loc rãu bãiatul. Era un adolescent cu trup atrãgãtor. Avea pielea finã, iar pe piept, cîțiva cîrlionți de pãr. Și pãrea bine dotat. Ce se va alege de el oare? Sã-l mai biciuiascã o datã? La ce bun?

Așa încît, a doua zi s-a dus cu doi boi la iarmaroc și i-a vîndut. El, care era un zgîrcit! S-a întors acasã, l-a chemat pe Nicolae, i-a dat banii și i-a zis:

“Ia-i și piei din ochii mei. Du-te încotro vezi cu ochii, Paștele mã-tii de golan! Dacã ai sã ajungi la închisoare, eu, unul, n-am sã vin sã te vãd.”

*

Profeția lui taicã-su avea sã se îndeplineascã. Un an mai tîrziu, în 1936, Nicolae a fost arestat din nou. Avea optsprezece ani și s-au gãsit broșuri cu conținut bolșevic la el. Au fost arestați, în ziua aceea, mai mulți agitatori comuniști care acționau la comenzile primite din Rãsãrit. Nicolae ar fi putut sã scape mai ușor, era doar o verigã neînsemnatã în complot. Dar a avut o atitudine necuviincioasã la proces. A fost impertinent și a fãcut scandal. Din acest motiv a primit cea mai grea pedeapsã: doi ani și șase luni. “E un copil de o maturitate surprinzãtoare. E scund, slab, cu ochii mici și vioi, ca douã boabe de piper. A vorbit limpede, puțin prea încãpãțînat la proces”, s-a scris atunci în presã despre el.

Deținutul Ceaușescu Nicolae, cu numãrul 32178, a fost încarcerat la Doftana. Coleg de celulã i-a fost un maistru electrician, pe nume Osman. Despre Doftana din vremea aceea se spunea cã era “o universitate pentru comuniști”, pentru cã cei mai mulți acolo erau închiși. Schimbau între ei știri ori de cîte ori se întîlneau, plãnuiau acțiuni viitoare și își perfecționau continuu nivelul politic spre a deveni conspiratori eficienți sau buni propagandiști. Un deceniu mai tîrziu însã, din universitate comunistã, Doftana avea sã devinã un mormînt temut pentru anti-comuniști.

De la Osman a aflat Nicolae ce înseamna un “rotisor”, o “nicovalã” sau “pasul pe loc”, adicã pedepsele la care erau supuși deținuții politici, pedepse pe care comuniștii aveau sã le perfecționeze la rîndul lor cînd vor lua țara în stãpînire. Ca sã “batã nicovala”, gardienii smulgeau hainele de pe deținut, apoi îl așezau cu fața în jos, cu brațele și picioarele rãsfirate în cruce. Îl imobilizau așezîndu-se pe el, apoi îi legau picioarele la gambe, îndoindu-i-le din genunchi, ca sã fie cu tãlpile în sus. Loviturile erau aplicate cu coada de mãturã, la tãlpi, pe picioare și pe coapse. Urma “pasul pe loc”. Deținutul era pus cu fața la perete, avînd o cîrpã udã sub tãlpi. Trebuia sã fugã stînd pe loc. De cum încetinea ritmul, primea pe spate lovituri cu vîna de bou. La sfîrșitul “programului” – care putea sã dureze între douã și trei ceasuri –, de obicei, de durere și fricã, deținutul leșina.

“Rotisorul” – sau ''morișca“, cum i se mai spunea – era ceva și mai cumplit. Deținutul era așezat gol pușcã în poziția ghemuit, și i se legau mîinile de glezne. Apoi, pe sub subsuori i se introducea un ciomag între piept și brațe. Ciomagul era sprijinit pe douã scaune înalte, formînd axul de rotație. Și așa, legat burduf, condamnatul era învîrtit ca puii în rotisor, încît, pe rînd, o datã tãlpile, o datã fesele ajungeau sus, în poziția de lovire. Doi gardieni îl loveau. Pe fese, unul loveau cu cravașa sau cu vîna de bou. La tãlpi lovea celãlalt, cu bãțul ori cu un ciomag. Uneori erau aduși cîte trei deținuți deodatã, încît, în vreme ce unul era”fript pe rotisor“, ceilalți doi puteau sã priveascã îngroziți la ceea ce urma sã li se întîmple și lor curînd.

Nicolae nu a avut de suferit niciuna din pedepsele despre care Osman i-a vorbit. Dar de bãtaie, la Doftana, tot n-a scãpat. S-a întîmplat dupã ce Osman, tovarãșul de celulã, s-a îmbolnãvit grav. Era slãbit de anii lungi de detenție, dar și de pedepsele la care fusese supus. Încît ceilalți deținuți, din mîncarea puținã pe care o primeau, au decis sã adune un supliment de hranã pentru colegul lor. Prin cine sã-l trimeatã dacã nu prin Nicolae, care stãtea în aceeași celulã cu el? Curînd însã, au aflat cã suplimentul nu ajungea la Osman. S-a descoperit repede motivul: Nicolae nu-l dãdea bolnavului, ci îl mînca el. Luat la rost, Nicolae a povestit despre copilãria lui, despre cîte guri erau de hrãnit acasã în sat, atît de multe încît cel ce nu se repezea la mãmãligã sau la castronul cu ciorbã rãmînea flãmînd. A rãmas cu obsesia aceea – cã e mereu flãmînd – încã de pe atunci. Și a mai spus Nicolae cã un tînãr are un drept mai mare de a supraviețui decît orice vîrstnic.

Rãspunsul nu le-a fost pe plac celorlați deținuți de loc, încît cu toții au hotãrît cã tînãrul acela lipsit de caracter trebuia sã primeascã o lecție pe care sã nu o uite. În loc sã își facã autocritica ca un bun comunist, s-a dovedit nesincer. Încît l-au prins seara pe culoar și l-au bãtut zdravãn. Au dat în el cu pumnii, cu picioarele, cu lanțuri, cu ce aveau la ei. L-au lãsat lat. A fost dus la infirmerie inconștient. Și-a revenit greu, dupã cîteva zile. Dar de la loviturile primite a rãmas toatã viața cu un defect de vorbire. A rãmas bîlbîit.

Și s-a mai petrecut un fapt acolo, la Doftana, un fapt care, în mod normal, ar fi trecut neobservat dacã nu ar fi fost de naturã sã influențeze în mod decisiv viața deținutului adolescent. Printre cei încarcerați erau și cîțiva din conducerea partidului comunist. Unul dintre ei, om vechi în partid și în mișcarea revoluționarã, era tovarãșul Marcovici, cãruia cei apropiați îi spuneau Șmil. Marcovici ținea din cînd în cînd conferințe pentru deținuți și era foarte respectat. Încît s-a luat hotãrîrea sã-i fie dat cineva care sã-i facã curat în celulã. Cel însãrcinat a fost chiar Nicolae, distribuitorul de manifeste și ziare cu conținut subversiv.

Nicolae și-a îndeplinit conștiincios noua lui sarcinã de partid. Poate chiar prea conștiincios. Spun asta pentru cã într-o searã, prin vizeta de la celulã uitatã întredeschisã, tovarãșii au vãzut ceva la care nu s-ar fi așteptat. I-au vãzut pe tovarãșul Marcovici și pe Nicolae “practicînd perversitãți”. Cel puțin, așa s-a consemnat în procesul verbal al anchetei de partid care a urmat, prilej cu care Șmil Marcovici a recunoscut cã obișnuise sã aibã relații cu tovarãșii mai tineri pe care îi atrãgea în celula sa. Relațiile între bãrbați erau însã condamnate ferm de Moscova, fiind considerate o decãdere burghezã de neacceptat. Prin urmare, Marcovici a fost exclus din partid. Nicolae, în schimb, a susținut cã a fost o victimã, un tînãr lipsit de experiențã atras în mreje de un bãtrîn corupt. A scãpat fãrã sancțiune. În sinea lui însã, Nicolae era mîndru cã fusese desvirginat nu de un ucenic cizmar oarecare, ci de un comunist atît de faimos. Mai mult, contrar celor susținute de învãțãtura bolșevicã, a face sex cu tovarãșul Șmil se dovedise a fi o practicã proletarã extrem de plãcutã pentru Nicolae.

*

Nicolae a fost condamnat din nou la nici un an și jumãtate de la ieșirea lui din închisoare. A fost dus la Jilava. S-a întîmplat asta în iulie 1940. Polonia fusese deja împãrțitã între Stalin și Hitler. Parisul era sub ocupație, iar în iunie URSS invadase Basarabia și Bucovina de Nord, ținuturi tradiționale românești. Țara era împînzitã de spioni NKVD și de activiști Comintern, care se foloseau de comuniștii autohtoni în scopurile lor ascunse.

A stat închis la Jilava vreme de trei ani. A ieșit totuși de acolo uneori, sub escortã, fiind dus sã își repare dantura. De la bãtaia primitã de la deținuți, rãmãsese fãrã cîțiva dinți. Nu se știe cum a reușit sã îi mituiascã pe gardieni, dar de cîte ori ieșea la spital, fãcea un ocol pe la o casã conspirativã. Acolo a întîlnit-o el pe Elena, cea care avea sã-i devinã mai tîrziu tovarãșã de viațã. O vãzuse în urmã cu un an, cînd tînãra textilistã de la Jaquard fusese aleasã “Regina Muncii” la o petrecere în aer liber organizatã pentru muncitori. Întîlnirile acelea ale lor atît de nevinovate aveau sã îi coste scump pe amîndoi. Partidul i-a sancționat totuși blînd pentru lipsa lor de vigilențã. În țarã se infiltraserã deja mulți agenți Gestapo care-i urmãreau pe comuniști pas cu pas. Or, datoritã nesãbuinței lor, locul acela de întrunire fusese deconspirat. Erau amîndoi foarte tineri și aveau un nivel de pregãtire politicã scãzut, asta a rãmas consemnat.

Și la închisoare, cînd s-a aflat de escapade, Nicolae a scãpat cu o pedeapsã nu foarte asprã. Regimul deținuților politici se îmblînzise deja. I s-a aplicat doar “covorul”, adicã a fost înfãșurat într-un covor de iutã, ca sã nu poatã sã vadã ce se întîmplã în jurul lui, fiind învelit ca o sãrmãluțã în foi de vițã. L-au ciomãgit bine. Iar a doua zi l-au transferat în lagãr, la Tîrgu Jiu.

A fost însã șansa vieții lui. Cãci acolo a fost repartizat în aceeași celulã chiar cu “Bãtrînul”, cu Gheorghiu-Dej, cel care, din 1945, avea sã conducã România vreme de douãzeci de ani. Bãtrînul era o figurã respectatã de toți. Fiind un tovarãș principial, ori de cite ori vedea doi deținuți prea apropiați unul de altul îi apostrofa, îndemnîndu-i sã nu se lase pradã decãderii morale din închisori. Așa cã Nicolae s-a arãtat precaut. Era mereu respectuos fațã de Bãtrîn, vorbea convingãtor despre opiniile lui revoluționare și se ferea sã aminteascã despre sex sau de apucãturile deprinse la Doftana. Așa i-a cîștigat încrederea. “Un tînãr serios și cu perspective,” și-a spus Bãtrînul în sinea lui.

Ambiția nemãsuratã, dorința lui Nicolae de a face carierã în partid l-au împins însã ca sã riște. Bãtrînul avea aproape patruzeci de ani. El, Nicolae, douãzeci și patru. În noaptea cînd l-a simțit pe tînãrul cizmar furișîndu-se gol în patul lui, Bãtrînul a uitat cã decãderea moralã trebuia condamnatã. A uitat și de ordinul primit de la Moscova privind relațiile sexuale între bãrbați. A lãsat deoparte învãțãtura comunistã și i-a predat mai tînãrului sãu discipol o lecție simplã de viațã. I-a depãrtat picioarele și i le-a așezat pe umerii lui, apoi i-a înfipt-o drept în cur, mișcînd cu o vigoare aproape de nebãnuit pentru vîrsta lui, pînã ce amîndoi au simțit cã iau foc. Au urmat multe asemenea lecții plãcute pe care Nicolae le-a primit de la Bãtrînul, acolo, în lagãrul de la Tîrgu Jiu. Și toate au fost cu folos, pentru cã de atunci Nicolae avea sã devinã unul dintre colaboratorii cei mai apropiați ai lui Gheorghiu-Dej.

*

Cîtã vreme Gheorghiu-Dej și tovarãșii sovietici au condus România, Nicolae a avansat rapid în ierarhie. A falsificat voturi la alegerile din 1948, ca sã iasã comuniștii cîștigãtori. A luat parte la colectivizare, mergînd din sat în sat cu pistolul pus la tîmplele tuturor celor care refuzaserã sã intre în cooperativã. A arestat și a dat ordin sã fie torturați toți opozanții. Cît timp a rãspuns de Justiție, metodele de torturã s-au rafinat. Erau celebre loviturile cu biciul fãcut din curele subțiri, ca o coadã de cal, aplicate deținuților atîrnați cu capul în jos, bãtaia cu cabluri sau cu vergi flexibile de oțel, crucificarea în belciuge fixate în perete, ancheta cu țigara aprinsã aplicatã pe piept sau pe scrot, interogatoriile cu șocuri electrice, “patul de șipci” de care victima era fixatã în cãtușe și biciutã cu cravașa pe piept, pe penis sau pe gît. Cam jumãtate de milion de opozanți – se zice – ar fi cãzut victimele terorii comuniste din închisori.

În 1957, Ceaușescu a devenit general de armatã și șeful ei politic. A folosit de atunci orice prilej sã își numeascã oamenii apropiați în posturile cheie din partid. Încît, la moartea lui Gheorghiu-Dej, în 1965, nimeni nu s-a mai îndoit cã el îi va fi succesorul, cã va fi viitorul Mare Cîrmaci. Și el a și fost.

În ce o privește pe Elena, soția lui, se spune cã ea aflase despre deprinderile din închisoare ale soțului sãu. Nicolae nu apucase sã cunoascã femeia în scurta lui tinerețe de om liber, ci doar amorul între bãrbați – a consemnat unul din colaboratorii sãi apropiați în memoriile lui rãmase nepublicate pînã azi. Cu rãbdare, tandrețe și înțelegere, ea l-a fãcut sã se întoarcã definitiv la deliciile amorului heterosexual.

Sã se fi întors definitiv? Nu putem ști. Mãrturiile scrise au fost distruse, mulți martori au dispãrut în mod suspect, iar cei rãmași în viațã pãstreazã discreție cu privire la acest subiect. Pe mulți i-a mirat înverșunarea cu care Ceaușescu a refuzat construirea unor cãmine studențești cu mai puțin de trei paturi în camerã. Nu din considerente economice, ci morale, s-a justificat el atunci. Așa cã rumorile s-au întețit. Se spune cã zvonul ar fi ajuns chiar și la urechea lui Brejnev, care i-ar fi transmis printr-un emisar cã asemenea fapte pot compromite lagãrul socialist. Ceușescu s-a conformat, pornind o prigoanã nemaîntîlnitã împotriva comunitãții gay. Dar și-a schimbat radical și politica fațã de sovietici, clamînd independența și fãcînd cu ochiul ștrengãrește spre Occident.

Un alt zvon spune cã la vînãtoare, dupã ce împușca zeci de mistreți, obișnuia sã se retragã în vreo cabanã feritã de ochii lumii cu unul din tinerii lui colaboratori. Se numea Ion Iliescu și era fiu de ilegalist. Poate cã e doar o presupunere. Fapt e cã Ion Iliescu, revenit de la Moscova, unde studiase la Universitatea Lomonosov, a devenit un apropiat al familiei Ceaușescu și a înaintat rapid în ierarhia de partid. Era un tînãr chipeș, inteligent, cultivat. Fusese coleg cu Gorbaciov.

În anul 1971 însã, Iliescu a fost brusc marginalizat, fiind trimis la munca de jos. Pentru el, orgiile vînãtorii au încetat sã mai existe, la fel și întîlnirile private cu Ceaușescu. Oare de ce? Poate cã Gorbaciov, fostul lui coleg de la Moscova, sã-i fi transmis un mesaj secret, spunîndu-i cã Ceaușescu cãzuse în dizgrația Marelui Frate de la Rãsãrit și, prin urmare, nu mai avea rost sã cedeze pornirilor lui trupești. Sã fi fost oare un complot? Sã fi fost Iliescu un agent KGB infiltrat în patul lui Ceaușescu? O asemenea presupunere rãmîne de dezlegat.

Cert este cã, în 1989, Iliescu a fost cel care a insistat ca Ceaușescu sã fie executat pe loc. Sã fi vrut sã se rãzbune pentru ceva anume din trecutul sãu, sã facã sã disparã pentru totdeauna vreun secret pe care doar ei doi îl știau? Poate cã da, pentru cã ceea ce a urmat a fost un simulacru de proces. Enigmatice au rãmas și cuvintele pe care Elena le-a rostit atunci, o replicã aruncatã soțului ei pe care mulți au putut-o auzi:

“De nu ai fi fost tu, Nicule, cu apucãturile tale, nu am fi ajuns aici.”

La ce apucãturi sã fi fãcut Elena referire? Nu știm. Și nu o vom afla niciodatã. Cuplul Ceaușescu a luat cu el secretul în mormînt. Pentru cã, în aceeași zi în care au fost judecați, chiar de Crãciun, amîndoi au fost condamnați la moarte și împușcați.


Show all the stories by Alex din iasi
You can also discuss this story in the New MMSA Forum.

The contents of this story archive may not reflect
the views or opinions of the site owners, who most
certainly DO NOT sanction ANY abuse of children.
copyright © 2005-2018   admin ·AT· malespank.net
Labelled with RTALabel.org